SEITSE! Shamrock Roversi kaitse lahti harutanud ja ühe kolli virutanud Rauno Sappinen on kogu senise eurohooaja resultatiivseim mängija.Foto: Sander Ilvest / Vida Press
Jalgpall
20. august 2021, 20:00

ROHEVALGE RAHALAEVA OOTUSES: kodused rivaalidki hoiavad Florale pöialt! Aga mitte tiitlivõiduks

Eesti klubijalgpall pole kunagi olnud tõotatud maale nõnda lähedal: FC Floral on järgmisel nädalal Iirimaal kaitsta kaheväravaline eduseis jõudmaks esimest korda ajaloos eurosarjas alagrupiturniirile. Sellega kaasneks peaaegu kolme miljoni euro suurune preemiasumma, mis Eesti vutiilmas kõva valuuta. Poleks hullu, kinnitavad Flora kodused rivaalid.

Euroopa jalgpalliliit UEFA avas eesootavaks sügishooajaks uue, tugevuselt kolmanda eurosarja, konverentsiliiga. See tähendas Eesti jalgpallile enneolematut võimalust jõuda esimest korda klubiturniiril alagrupimängudeni. Täpsemalt oli see võimalus peamiselt meistrite liiga eelringist alustanud FC Floral, kuna ülejäänud kaks tiimi, FCI Levadia ja Paide Linnameeskond, alustasid otse konverentsiliiga kvalifikatsioonist. Floral oli aga pärast Malta klubi Hibernians alistamist kasutada suisa kaks päästerõngast.

Ja oi kui napilt neid vaja läks. Meistrite liiga teises eelringis röövis kohtuniku jäme prohmakas suluseisu määramisel Floralt nimeka Varssavi Legia vastu 2 : 2 viigiseisu, mis löönuks paaris kaardipaki sassi. Kahjuks kaotati 1 : 3 ja langeti Euroopa liiga kolmandasse eelringi, kus vannuti lõpuks penaltitega alla Nikosia Omoniale.

See tähendab, et konverentsiliiga play-off'is on mängus kõik või mitte midagi: iirlaste Shamrock Roversi alistamine viiks alagrupiturniirile. Neljapäevases avamängus astuti selles suunas väga suur samm: Lillekülas alistati külalised 4 : 2.

Olnuks kuus…

„Kogu Eesti jalgpallile oleks see väga suureks tõukeks, kui selline asi juhtuks. Kuigi me oleme rivaalid, siis sellistes kohtades tuleb üksteist toetada,“ ütles Levadia abitreener ja klubi värske spordidirektor Tarmo Kink. „Ainukene asi, millest kahju on: nad oleks pidanud Shamrockile selles mängus kuus lööma. Siis olnuks ilmselt kõik selge.“

„Neil oli ka momente. Tavaliselt Rauno Sappinen lahendab üks ühele olukorrad veel kliinilisemalt, aga seekord sedasi…“ nentis endine florakas ja Paide klubi spordidirektor Gert Kams ründaja kohta, kes luhtas teisel poolajal kaks hiilgavat võimalust, aga lõi Flora kolmanda värava. Kamsi hinnangul oli just Sappinen üleplatsimees: „Minu arust ta korralikult keeras sõlme kogu Shamrocki kaitseliini: lõi ise värava, tekitas teistele võimalusi ja oli kogu aeg ohtlik. Aga üks mees sul mänge ei võida, selle taga on ikka terve meeskond.“

Iirlaste väravad (seisuks meie poolt vaadates 2 : 1 ja 3: 2) olid õnnelikku laadi ja Flora tööõnnetused. Õnneks saatis UEFA suvel ajaloo prügikasti võõrsil väravate reegli, mis tähendab väga lihtsalt, et eestlased reisivad järgmiseks neljapäevaks Dublinisse kaitsma kaheväravalist eduseisu.

Läheb veel mänguks?

„See 4 : 2 pakub väga hea võimaluse edasipääsuks, aga samas võib ka mänguks minna,“ hindas Kams. „Ma ise olen sellesama Shamrocki vastu võõrsil mänginud, 2011 kaotasime [Martin Reimi juhendatud Floraga] 0 : 1 ja kodus jäi 0 : 0. Seal võõrsil oli ikka raske, füüsiline ja kiire, britilik jalgpall. Aga praegusel hetkel ja kõigi Flora seniste mängude põhjal on neil juba piisavalt kogemust-oskusi, et see asi enda kasuks tööle panna.“

Kõik hoiavad Eestis Florale pöialt. Kõik! „Me võime siin Eestis olla jalgpalliväljakul rivaalid, aga kui klubid lähevad rahvusvahelisele areenile ja esindavad Eestit, Eesti liigat ja jalgpalli, on meile kõigile väga oluline, et neil läheks seal hästi,“ hoiab Nõmme Kalju president Kuno Tehva pöialt Florale, aga ka Levadiale ja Paidele. Kusjuures just Kaljul, kes hoiab praegu koduses meistriliigas neljandat kohta, on Flora edust enim võita, sest sellega võib Eesti saada tagasi neljanda eurosarjakoha – vägikaikavedu käib Gibraltariga, kelle Lincoln Red Imps viigistas play-off'i avaringis võõrsil Riia meeskonnaga 1 : 1.

Kui Floral peaks õnnestuma alagrupiturniirile pääseda, tagab see neile peaaegu kolme miljoni euro suuruse preemia. Iga järgnev võit tooks sisse üle poole miljoni, viik 166 000 eurot.

Suured summad ootel

Kui uppi selline rahalaev koduse jalgpalli lööks? „Ma arvan, et Flora on juba pika puuga teistest ees oma võimaluste ja tingimuste poolest,“ hindas Tehva. „Eesti jalgpalliklubide kõige suurem väärtus on ikkagi Eesti mängija ja siinkohal on Flora võimalused kõige paremad,“ lisab Kalju president, et rivaalide seis läheks lisamiljonitega veelgi paremaks.

„See positsioon, mis neil praegu Eesti jalgpallis on, muutuks ilmselt veel tugevamaks,“ tõdeb ka Kams. „Nad on tagasi toonud Henrik Ojamaa, Sergei Zenjovi, Ken Kallaste. Kõik see on ka omavahel seotud, et nad on kaks aastat järjest meistriks tulnud, nad said ka eelmine aasta Euroopas esimesest eelringist edasi. Kindlasti on see nende kui klubi jaoks väga oluline.“

Tänavu on Flora liigas teisel kohal – 12 punkti liidermeeskonnast Levadiast maas –, ent oma eurokohustuste tõttu on nad pidanud kolm mängu vähem. Möödunud nädalal kaotati 0 : 1 liigas viimast kohta hoidnud Kuressaarele, kuna põhimehed said eurojahi nimel puhkust.

Pool hooaega on veel ees ja Kink ei taha oma meeskonda meistriks kuulutada. Aga kui konverentsiliiga peaks tõesti Flora mängukavva lisanduma, läheb neil kodus keeruliseks.

„Eks neil on kvaliteeti pingi peal ka, aga kui loogiliselt mõelda, siis ega neil kerge olema ei saa. Palju mänge tuleks juurde, lisaks on paljud mehed ka koondises – graafik tundub ikka ulmeline,“ sõnas Kink. „Aga ma arvan, et nad pakuvad ikkagi konkurentsi ja see tiitliheitlus läheb lõpuni välja.“

Kodune tiitel kullast kallim

Kuigi euroraha jagades kaupleme veel laskmata karu nahaga, näib Levadia tiitlivõit ainsa variandina, mis takistaks Flora hegemoonia teket. Play-off'is langemise ja alagrupiturniiri vahe on 2,2 miljonit eurot – kui kõik läheb loodetud rada –, aga viimasele lisanduks veel võimalus, et Flora saaks ka tuleval suvel alustada meistrite liiga eelringist, sarnaste päästerõngaste ja võimalike miljonitega on neil rivaalidega võrreldes hiiglaslik stardieelis.

„Ma ei ole seda tüüpi inimene, kes mõtleks, et mida Flora siis tegema hakkab. Need on asjad, mida mina ei saa muuta, ainult oma meeskonda paremaks teha. Võtku oma kaks-kolm miljonit ja tehku, mis tahavad. Kas nad ostavad kedagi või löövad niisama laiaks – absoluutselt ei koti,“ ütles Levadia mängijate värbamise eest vastutav Kink resoluutselt.

Isegi võimaliku rahalaeva randumise ootuses Tehva ega Kink Florale järgmise aasta meistrikarikat veel ei kingi. Mõlemad rõhutavad: vaevalt Flora muudab ühe eduaasta pealt oma filosoofiat ja lõpetab Eesti mängijatega tippu pürgimisele panustamise. See seab niigi teatava piiri.

„Ja kui nad toovad siia midagi suur ja enneolematut, mida Eestis pole varem nähtud, siis väga tore. Kui keegi hakkab eest ära minema, siis need klubid, kes tahavad järele tulla, teevad ka oma plaane,“ lubas Kink. „Teine variant oleks ju see, et teised panevad pillid kotti, mida ma ei usu. Küllap nad leiavad vahendid või mõne muu mooduse, kuidas paremaks minna. Väga hea, kui Flora eurokonkurentsi jõuab, sest siis tekib ka teistel siht ja teadmine, kuhu pressima hakata.“ Ja kui Flora eduga see neljas eurokoht naaseks, oleks kõigil (loe: peaasjalikult Kaljul) ka kergem neid plaane seada.