Saskia Alasalu.

Foto: Teet Malsroos
Talisport
24. august 2021, 15:26

Saskia Alusalu lõpetab 27aastaselt sportlaskarjääri (27)

Kiiruisutaja Saskia Alusalu lõpetab tippsportlase karjääri, kuid loodab jääda spordiga muude võimaluste kaudu seotuks.

27aastane Alusalu avaldas otsuse pressiteate vahendusel:

„Mul on olnud au ja kohustus, aga eelkõige suur rõõm ja võimalus esindada Eesti riiki spordialal, mida armastan ja mille teenimisele olen seni end maksimaalselt pühendunud.

Viimased poolteist aastat on mõjutanud igaühte meist, sõltumata elualast või vanusest. Ka minu jaoks on see olnud aeg, mil lisaks treenimisele ja võistlemisele on olnud mahti oma tegemiste üle järele mõelda, saavutatule tagasi vaadata ja plaane teha.

Sooviksin tippspordi jätta naeratades ja rõõmsal meelel, sest vaatamata suurele pingutusele on selles osalemine olnud minu jaoks ühtlasi nauding. Pingutused on olnud soolased, võidud magusad. Kokkuvõttes nii, nagu üks elu olema peabki.

Tahan tänada kõiki oma toetajaid, treenereid ja mulle kalleid inimesi, ilma kelleta ei oleks ma täna siin. Ja ma tahan tänada eraldi kõiki Eestimaa inimesi, kellele läheb korda meie oma riik, mille taasiseisvumise kolmekümnendat aastat me mõned päevad tagasi tähistasime.“

Alusalu on 38kordne Eesti meister kiiruisutamises ja 89 Eesti rekordi omanik, 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpiamängudel sai ta neljanda koha ning on ning arvukalt tiitlivõistlustel kõrgeid kohti saavutanud. Ta on olnud Eesti parim kiiruisutaja aastatel 2009–2020, Eesti esimene naiskiiruisutaja taliolümpiamängudel ning 2014. aastal esindas ta pärast 75-aastast pausi taas Eesti riiki kiiruisutamises rahvusvahelistel tiitlivõistlustel (EM). Esimest korda uisutas Alusalu treenerist isa algatusel ja õdede eeskujul kaheaastaselt, oma esimese Eesti rekordi püstitas ta 14-aastaselt ning 17-aastaselt siirdus Põltsamaa Ühisgümnaasiumi kõrvalt elama ja treenima Saksamaale Inzelli. Sellest ajast peale pühendus ta tõsisemalt kiiruisutamisele.