MIDAGI EI NÄE: Kõik sõitjad peale Max Verstappeni kurtsid, et nähtavus on olematu.

Foto: Reuters / Scanpxi
Vormel 1
29. august 2021, 19:47

AJALOO LÜHIM GP! Belgia „võidusõit“ oli vaid paar ringi turvaauto taga kulgemist

Belgia GP paremusjärjestuse pani suuresti paika laupäevane kvalifikatsioon. Pühapäeval, kui pidanuks alustatama võidusõiduga, oli vihmasadu lihtsalt liiga tugev. Pärast kolmetunnist ootamist sõideti moe poolest paar ringi turvaauto taga, et reeglid täidetud oleks ja välja jagati pooled punktid.

See tähendab, et esikoht kuulus Max Verstappenile. Teiseks jäi kvalifikatsioonis niiskel rajal fenomenaalse esituse teinud Williamsi piloot George Russell. Kolmas oli valitsev maailmameister Lewis Hamilton, kelle eduseis MM-sarjas kahanes Verstappeni ees kolmele punktile.

Ainus oluline muudatus võrreldes laupäevaste tulemustega oli Red Bulli teise mehe Sergio Perezi langemine seitsmendalt kohalt viimaseks: teel stardirivvi kaotas mehhiklane masina üle kontrolli ja lõpetas seinas. Red Bulli mehaanikud tegid küll imet ja said Perezi tagasi rajale, kuid kellestki mööda sõita Perez ei saanud, kuna võistlemiseks ei läinudki.

Verstappeni sõnul oleks tulnud võistlusele start anda õigel stardiajal, Eesti aja järgi 16.00, kui vihmasadu oli kõige nõrgem. „Tagantjärgi vaadates oli väga oluline esimene stardikoht saada. Kahju, et me ei saanud korralikult ringe sõita, aga tingimused olid väga keerulised,“ ütles hollandlane.

F1-sarja ilmselt kõige osavam ajasõitja Russell nentis, et vahet pole, kuidas tema esimene poodiumikoht saabus. „Tavaliselt ei saa me auhinda suurepärase kvalifikatsiooni eest, aga täna saime,“ nentis Williamsi mees. „Täna teeme kindlasti väikese tähistamise.“

Hamiltoni sõnul saadeti vormelid rajale puhtalt selleks, et täita võidusõidu miinimumtingimused, sest ilm polnud grammigi võrra parem. „Ei olnud viit meetrit enda ettegi näha. Sirgetel oli raske aru saada, kus eessõitja tagatuligi oli. Gaasipedaali ei saanud alla vajutadagi,“ rääkis seitsmekordne maailmameister. „Ma loodan, et fännid saavad oma raha tagasi.“

19:46
Võistlus on läbi!

Kõik! Verstappen võidab võidusõidu, kus võidu ei sõidetud!

19:43

Nüüd ronib ka Vettel lõpuks masinast välja. Isegi vanameistri kannatus katkes.

19:41

George Russell saab peagi kirja oma esimese poodiumikoha! Tema laupäevane sooritus oli ka seda väärt.

Maksimaalselt 35 minutit minna, enne kui tulemused kinnitatakse.

19:38

Belgias hakkab juba ka väga pimedaks minema. Sebastian Vettel on veel kiiver peas oma Aston Martinis, aga keegi teine ei ole küll seda nägu, et siin võiks sõitu tulla.

19:33

Vaesed mehaanikud. Nemad teevad vihmas tööd nagu nad ikka peavad tegema, sest äkki läheb veel sõiduks… Aga no ei lähe. Me kõik teame, et ei lähe.

19:30

Nikita Mazepin saab kirja kiireima ringi…

19:29

Kell jääb käima, aga lootus on teatavasti lolli lohutus.

19:27
Punane lipp!

Ilmselt on selle sõiduga ka kõik!

Esikolmik seega

  1. Verstappen

  2. Russell

  3. Hamilton

19:25

Vett on aga rajal nii palju, et võidusõit ei tule praegu kõne allagi. 50 minutit minna.

19:24

Rivi viimane mees Perez annab teada, et nähtavus on paranemas.

19:22
Võistlus loeb!

KINDEL: kaks ringi on turvaauto taga sõidetud, mis tähendab, et välja jagatakse pooled punktid!

19:18

Lewis Hamilton on raadios pahur ja ei taha üldse sõitma minna. Eks ta mõtleb, et kui vähemalt kaks ringi sõidetakse, jagatakse välja pooled punktid ehk Verstappen tuleb talle viie silma võrra lähemale.

19:12

10 minuti hoiatus tuli kõigile päris suure üllatusena. Boksiteel toimuva võtab päris hästi kokku Alfa Romeo:

19:07
Läheb sõiduks!

19.17 hakkab võistlus pihta!

19:06

Aga vihma sajab vähem, on sõnumid boksiteelt. Uskumatu, kas kunagi võime siin veel võidu sõita!

Turvaauto juht Bernd Maylander paneb kiivri pähe!

19:04

Puhurid, mis tavapäraselt soojendavad rehve, on nüüd suunatud mehaanikute kombinesoonidele. Vihma lõppemist pole jätkuvalt näha.

19:00

Kell on kuus ja teoorias peaks ruudulipp lehvima. Aga korraldajad väidavad, et vihm on force majeure ja seega kolme tunni reegel ei kehti. Plaan on pidada üks tund pikk võidusõit ehk äkki poole üheksa paiku võiks asjad läbi saada.

18:56

Vihma peaks jaguma veel ca 10 minutiks!

18:47

TÄHTIS TEADE: 18.45 tulnud uus info on see, et uus info tuleb 18.55!!!

Johhaidii…

18:46

Vormel 1 on lihtne spordiala: 20 meest stardirivis ja lõpuks mängivad sakslased jalgpalli.

Loe rohkem