Soome koondise palluri Glen Kamara vasakul varrukal on UEFA lapike näha, waleslasel Joshua Sheehanil mitte

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP / SCANPIX
Jalgpall
2. september 2021, 17:05

Eesti kolmapäevane vastane Wales sattus Soomes lapiskandaali

Kui täna ootab Eesti jalgpallikoondist MM-valiksarjas ees madistamine Belgia kolleegidega, siis järgmisel kolmapäeval sõidetakse külla Walesile. Tegelikult olid ka waleslased siinkandis: maavõistluses Helsingis tehti 0 : 0 viik Soomega.

Eesti kohtuniku Kristo Tohveri hallatud matši kõige kõmulisem sündmus oli Walesi ääreründaja Harry Wilsoni penaltieksimus – või täpsemalt Soome väravavahi Carljohan Erikssoni tõrje. Pärast mängu pakkus aga kõneainet külaliste mänguvorm ja sellelt puudunud oluline detail.

Mängu võõrustanud soomlased tulid väljakule särkides, mil küljes kõik kellad ja viled, sealjuures varrukal Euroopa jalgpalliliidu UEFA logoga lapp, mis kutsub üles austusele. Walesi koondise särkidel seda ei olnud. Ühendkuningriigis nähti selles žestis ninanipsu UEFA-le.

Nimelt on Walesil parajasti Euroopa alaliiduga kana kitkuda. Pühapäeval, mil Eesti kohtub maavõistluses Iirimaaga, peab Wales valikmängu Valgevenega. Riigile kehtestatud rahvusvaheliste sanktsioonide tõttu ei saa waleslased aga Minski lennata ja seetõttu leidis UEFA kohtumiseks uue mängupaiga – 1500 kilomeetrit idapool paiknev Kaasan.

Walesi ajutine peatreener Robert Page on nimetanud Kaasanisse jõudmist logistiliseks õudusunenäoks ja seetõttu eeldati, et puuduvad UEFA austuslapid on just märk sellest, mida alaliidust arvatakse.

Walesi vutiliidu kõneisik kinnitas, et nii see siiski pole: maavõistlustes puudub koondistel kohustus varrukalappe kanda ja ka juunikuistes mängudes Prantsusmaa ja Albaaniaga polnud waleslastel neid särkidel. Vahe on lihtsalt selles, et toona polnud neid ka vastastel – Soomel aga oli.