Anett Kontaveit.

Foto: AFP/Scanpix
Tennis
5. september 2021, 00:43

MILLINE LAHING! Kontaveit langes maailma kaheksanda vastu võideldes (13)

Anett Kontaveit (WTA 28.) ja Iga Swiatek (WTA 8.) veetsid USA lahtistel väljakul kaks tundi ja 19 minutit. Oivalist meelelahutust pakkunud matš lõppes kahjuks Eesti esireketi 3 : 6, 6 : 4, 3 : 6 kaotusega.

Swiateki võiduga lõppenud avasett oli numbriliselt paras müstika: Kontaveidi esimese servi õnnestumise protsent oli väga korralik 70, kuid hiilgavat tõrjetööd teinud poolatar andis vastasele sealt vaid pooled punktidest, mis oli ka ta edu alus. Swiatek murdis Kontaveidi pallingu esimesena, Eesti esireket vastas kohe samaga, kuid teisel katsel seda korrata ei õnnestunud. Kontaveit kaotas seti 3 : 6.

Teises setis haaras Kontaveit kärmelt juhtohjad võites esimesed kolm geimi. Serviprotsent küll veidi langes – ja seti kokkuvõttes tuli ka kolm topeltviga –, kuid teravust oli pallingutes rohkem, millega meie tennisist sai Swiateki surve alla.

Lõpuks said määravaks poolatari otsustavatel hetkedel kimbutama hakanud lihtvead: kuraditosin Kontaveidi kuue vastu. Kaks korda suutis Swiatek küll Kontaveidi murde tagasi võita, kuid kolmandal korral seda võimalust enam ei tekkinud, sest eestlanna vormistas 6 : 4 edu.

Kolmas sett algas tennisistidele servihoidmistega. Nii tundus minevat ka kolmandas geimis, kus Kontaveit läks kärmelt 40 : 0 juhtima. Siis võitis Swiatek aga viis punkti järjest – sealjuures lõi Kontaveit 40 : 30 seisul hiilgavana näinud palli risti üle väljaku, kuid joonetehnoloogia näitas seda mikromeetritega audis olevaks. „Mida ma teen?!“ võis endaga pragava eestlanna huulilt lugeda, kui geim käest libises.

Swiatekil ei tekkinud enda pallingu hoidmisel suuremat probleemi, mis pani Kontaveidi kolmandale servigeimile mängu saatuse vaatevinklist peale ülima olulisuse. Mõlemad tennisistid adusid seda ka ise ning väljakul heideldi üheksa minutit iga sentimeetri eest. Kaks murdepalli päästnud Kontaveit sai lõpuks viiendalt viigiseisult kaks punkti järjest ja jätkas heitlust.

Swiatek aga ei lasknud end vastase südikusest häirida. Tema oli enda mänguga taas reele saanud: poolatar jooksutas Kontaveidi mööda platsi ringi teadmises, et eestlannal on selg vastu seina ja too peab riskima, millega kaasneb ka suurem eksimisoht. Nii läkski kaheksas geim kahe Kontaveidi 30 : 30 viigseisul tehtud lihtvea nahka ja üheksandas, vastase paari lihtsa eksimuse pealt, sai Swiatek Kontaveidi pallingul 40 : 0 edu ja kolm matšpalli.

Et terve mäng oli olnud nõnda võitluslik, ei kinkinud Kontaveit vastasele seda võitu niisama: ta tuli kahe ässa toel veel tagasi geimi, päästis ka neljanda matšpalli, kuid viiendat enam mitte: julgelt rünnatud pall läks taas imenapilt auti ja Kontaveidi turniir lõppes – vähemalt üksikmängus.