FENOMEN: Christine Mbomale omavanuste klassis vastast ei leidu, kuid 18aastane namiiblanna tegi suuri tegusid ka olümpial, kus ta lubati starti 200 meetri jooksus.

Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
5. september 2021, 20:02

Kas lisaks meestele ja naistele võistlevad tulevikus ka vahesoost sportlased?

Kergejõustikus on kasutusel palju vastuolu põhjustav reegel, mis ei luba kõrge testosteroonitasemega naisatleetidel osaleda üksikutel sprindi- ja keskmaadistantsidel. Ent sel suvel on erineva soolise arenguga ehk DSD-sportlased näidanud, et nad suudavad teistest üle olla ka lühikestes sprintides ja pikamaajooksudes. Taas on puhkenud vaidlused: osa nõuab, et piirangud kehtestataks ka muudel spordialadel, teised leiavad, et see on atleetide suhtes diskrimineeriv ega ole leidnud piisavalt põhjendust, miks tuleks see tühistada. Tallinna ülikooli spordibioloogia professor Kristjan Port arvab, et tulevikus võiksime näha kolme võistlusklassi: lisaks meestele ja naistele saaksid eraldi võistelda ka vahesoost sportlased.

Praegu kehtiva reegli põhjal ei saa DSD-sportlased osaleda distantsidel 400 meetrist ühe miilini (1609 meetrit), kui nende testosteroonitase on kõrgem kui 5 nanomooli liitri kohta. Seetõttu jäi 18aastasel Christine Mbomal olümpial võistlemata oma põhialal 400 m jooksus, kus ta oli maailma edetabeliliider. Namiiblanna startis OMil hoopis 200 m distantsil, kus tema võistlus kujunes väga edukaks. Mboma parandas kahel korral U20 vanuseklassi maailmarekordit ning võitis finaalis Jamaica legendi Elaine Thompsoni järel hõbemedali.

Edasi lugemiseks: