Õhtuse võrkpallilahingu eel tasub ka palvetada - Eesti koondise ülesanne on üliraske ja igasugune kõrgemalt tulnud abi kulub marjaks ära!

Foto: Robin Roots
Võrkpall
9. september 2021, 11:58

SPIKKER VOLLEÕHTUKS: kuidas Eesti veel edasi võib pääseda? (4)

Eesti võrkpallikoondise lahing Prantsusmaaga on välja müüdud. Kes siis ei tahaks oma silmaga näha olümpiavõitjaid?! Kui eestlased peaksid suutma külalisi üllatada, on väga hea võimalus, et EM ei lõppe meie meestele alagrupiturniiriga.

Alagrupist edeneb EMil neli meeskonda. Tallinna turniiril on selged neist kolm: Prantsusmaa, Saksamaa ja Horvaatia. Oma saatuse selgumist ootavad Läti, Eesti ja Slovakkia. Mis peaks juhtuma, et õnn jääks Eesti õuele?

Lätlaste ootus

Hetkel on alagrupi neljandas kohas kinni Avo Keele juhendatav Läti koondis, aga nende seis on mõnes mõttes ka kõige keerulisem: kõik viis mängu on peetud ning nüüd saab viimasel päeval vaid küüsi närida ja rivaalide matše jälgida.

Lätlased on seniselt turniirilt saanud ühe võidu – avaringis Eesti üle –, aga ka kaks 2 : 3 kaotust, mis mõlemad andsid tabelisse ühe silma. Kokku on Läti koondisel viis punkti ja selles mõttes kindel seis, et Eesti ega Slovakkia 2 : 3 kaotusega neist mööda tõusta ei saa. Kui alagrupi favoriidid Saksa- ja Prantsusmaa ei väärata, on lätlased Tšehhis peetavas kaheksandikfinaalis.

Neljapäevane avamäng on Saksamaa ja Slovakkia lahing. Seis on väga lihtne: kui Slovakkia võidab, tõusevad nemad (vähemalt ajutiselt) grupis neljandale kohale. 2 : 3 kaotus kergitaks nad tabelis Eestist mööda viiendaks, aga see oleks täiesti kasutu saavutus.

20.00 algavas Eesti ja Prantsusmaa vastasseisus on samuti lähteülesanne paigas: kui Eesti tahab edeneda, tuleb igal juhul olümpiavõitjatest üle olla. Kui slovakid kaotavad Saksamaale, viiks Eesti edasi igasugune võit. Kui ka Slovakkia võidab, on matemaatika keerulisem.

Iga punkt arvel

Kui Eesti võit on Slovakkia omast lahjem ehk vastaste võidetud geimide arv suurem, on edasi slovakkia.

Kui Eesti võit on kõvem Slovakkia omast: näiteks Prantsusmaale tehakse 3 : 0 säru, aga slovakid võitsid sakslasi 3 : 1, pääseb alagrupist edasi Eesti.

Kui Eesti ja Slovakkia võidavad hirmkõvasid vastaseid mõlemad sama skooriga, võiks eelis olla Eestil. Aga mitte tingimata. Sõna otseses mõttes on siis mängus iga viimane kui punkt.

Kuna kahe meeskonna esimesed neli mängu on kõik lõppenud sarnaste numbritega (3 : 2 võit, 2 : 3, 1 : 3 ja 0 : 3 kaotused), määrab omavahelise paremusjärjestuse mängus toodud punktide suhe. Eesti on senini löönud maha 360 palli ja vastased on meie lõvide vastu skoorinud 371 punkti – suhe 0,970. Slovakkia on olnud halvem nii rünnakul (353) kui ka kaitses (387) ja punktide suhe on 0,912. Ehk sisuliselt on Eestil praegu 23punktiline eduseis.

Kui geimid on vähegi tasavägised, ei tohiks slovakkidel olla erilist lootust. Kahe 3 : 0 võidu puhul peaks Eesti edu püsima. Keerulisemaks läheb prognoosimine, kui suurfavoriidid juhtuvad mõne geimi ka võitma – näiteks Slovakkia napp 23 : 25 geimikaotus ja Eestil üks 14 : 25 untsu läinud geim muudaksid matemaatikat juba oluliselt.

Kui punktide suhe peaks läbi mingi ime viie mängu järel olema võrdne, siis vaadatakse omavahelise mängu tulemust: Eesti võitis selle 3 : 2.

Kõige selle teoretiseerimise lõpetuseks tasub korraks tulla jalgadega maapeale tagasi: Slovakkia võit Saksamaa või Eesti edu Prantsusmaa vastu on ikkagi pigem vähetõenäolised juhtumised – eriti kuna suurriigid heitlevad veel omavahel alagrupi võidu nimel. Näiteks Läti sai kolmapäeval Prantsusmaalt geimides kätte 18, 14 ja 17 punkti. Ilmselt tuleb hilisõhtul pärast Eesti mängu nentida, et 16 parema sekka jõudis Keele juhendatav Läti, kes kohtub kaheksandikfinaalis Itaaliaga.

Samas pole spordis miski garanteeritud!