Eesti vs Prantsusmaa.

Foto: Robin Roots
Võrkpall
9. september 2021, 21:29

Lisatud kommentaare!

KAHJU! Kodune volle-EM lõppes Eesti jaoks alagrupiturniiriga. Kollo: loodan, et ühel hetkel hakkab publik saama meilt sama, mida nemad meile pakuvad (10)

Eesti võrkpallikoondise jaoks sai neljapäeval läbi kaua oodatud kodune EM, sest viimases kohtumises imet ei sündinud ja valitsevatelt olümpiavõitjatelt Prantsusmaalt tuli vastu võtta kaotus.

Eesti alustas sel turniiril juba tavaks saanud kombinatsiooniga ehk väljakule tulid tavapärase ühe diagnonaalründaja asemel kaks: nii Oliver Venno kui Renee Teppan. Põhjuseks asjaolu, et juba avakohtumises kaotati vigastuste nahka kolm nurgaründajat ja nii tuligi hoopis Venno liigutada nurka. Värskelt Tokyo OMil võidutsenud prantslased olid ilmselt meie taktikaga kursis, kuid kuni geimi keskpaigani püsisid eestlased mängus. Seejärel oli ühel hetkel Prantsusmaa edu 9 : 16 ja meil oli raskusi servi kättesaamisega. Eesti vedas end 15 : 19 järele, kuid siis saime veel ühe tagaslöögi, kui libero Silver Maari käsi vajas teipimist. Noor libero oli peagi tagasi platsil, kuid eestlased pidid avageimis siiski vastu võtma 18 : 25 kaotuse.

Teises geimis hakkas vastaste vanker juba varem eest ära kihutama ja ühel hetkel oli tablool seis 13 : 21. Juba skooril 5 : 10 oli Eesti teinud vangerduse sideosakonnas ja saatnud Robert Viiberi asemel platsile Renet Vankeri, lisaks anti geimi jooksul enda tõestamise võimalus ka nurgaründajatele Stefan Kaibaldile ja Albert Hurdale, ent oodatud pööret see ei toonud. Mehed võitlesid, kuid tundus, et väljakule pole leitud seda kooshingavat kooslust, mis suudaks olümpiavõitjatele kõvema lahingu pakkuda. Ehk kõige ilmekam hetk geimist oli see, kui prantslaste vastu oma 100. koondisekohtumise pidanud Kristo Kollo ei saanud kaitses üht palli päästetud ja jäi näoli maha lamama - just selline oligi tunne. Teine vaatus kaotati kokkuvõttes 17 : 25.

Kolmandas geimis sai Eesti ise 8 : 6 juhtima, kuid pikaks ajaks seda rõõmu polnud ja edasi astuti ühes taktis, kuni tablool oli vastaste poolt vaadates seis 18 : 15. Siis võttis Eesti mõtlemisaja, sest rahva möirgamine ja toetus olid olemas, kuid imenatuke oli puudu, et kohtumise käiku pikendada. Seejärel püsiti prantslaste kannul, kuid lõpuks jäi seis ikkagi olümpiavõitjatele 25 : 19.

Reene Teppan rääkis pärast kohtumist nii: „Olime just eelmises mängus (Horvaatia vastu saadud 2 : 3 kaotuses) kõik endast välja pannud, aga sellise mängu jaoks peame olema 110% valmis. Prantsusmaa ei tulnud tilulilutama, nad mängisid oma mängu ära. Ega täna emotsioonid väga üe pea ei käi, sest mäng oli üsna ühepoolne, aga pigem tekkisid mõtted, et ikka väga vinge asi pandi siin püsti! Tänud fännidele, alaliidule, sponsoritele ja kellele veel. Kodune EM oli ülivägev! Oli südantsoojendav näha, et rahvas on meiega. Eks mind valvati (seoses Vennoga tehtud kombinatsiooni tõttu – toim) turniiril veidi rohkem, aga olen survega harjunud. Olku osas - nurgaründaja positsioon ongi koormavam, sest seal on kõik need nähtamatud sammud, mis sa teed. See oli tema jaoks harjumatu. Aga turniiri kokkuvõttes - meie serv oli maailmatasemel. Kõik peale servi ei töötanud nii, nagu oleks pidanud, aga eks oma jälje jättiski see, et kaotasime kõik nurgaründajad. Kokkuvõttes on meis sisu rohkem kui oleme tiitlivõistlustel näidanud.“

Täna oma 100. koondisemängu pidanud Kristo Kollo nentis, et olümpiavõitjate vastu oli ikka veidi erilisem selline tähis kirja saada, kuid tulemuse osas lootis ta siiski teistpidiseid numbreid. „Ent paraku ei saanud täna kuskilt küüsi taha,“ nentis ta.

Olümpiavõitjate kohta sõnas ta, et tasemevahe ei olnud massiivne, vaid peitus väikestes detailides. „Me teeme 5-10 rumalust – omaviga vms - , aga prantslased ainult 1-3. Sealt tulevadki need vahed. Nad ei ole meist füüsiliselt üle, kõik on kinni kahe kõrva vahel,“ rääkis Kollo.

Kui neljapäeval vestles Õhtuleht koondisest eemale jäänud Martti Juhkamiga, avaldas ta arvamust, et sel turniiril on meid alt vedanud eelkõige blokk. Kollo ei jäänud vastusega tagasihoidlikuks: „Olen lugenud, et Martti Juhkami on hirmus suur Eesti võrkpalli ekspert, seega eks Martti teab, mis ta räägib. Kui Juhkami nii palju sõna võtab, tulgu ise kohale ja kommenteerigu siis.“

Koduse EMi kohta ütles Kollo, et publik ja tunnetus saalis olid täiesti super. „Loodan, et ühel hetkel hakkab publik meilt vastu saama sama palju, kui me neilt saame.“

Robert Viiber sekundeeris Teppanile, et serv oli Eestil turniiril vältel väga hea: „See peakski olema meiesuguse väikeriigi salarelv, kuigi olümpiavõitjate vastu see täna muidugi ei lugenud, nad võtsid kõik hästi vastu.“

Pingilt tulnud Kert Toobali abi kohta ütles Viiber, et see oli rohkem emotsionaalne ja mentaalne, sest otsused ja juhised tulid ikkagi treeneritelt.

Enda esitust hindas Viiber nii: „Alati saaks paremini. Tegin häid otsuseid, aga ka halbu. Samas kripeldama ei jää midagi. Selline oli tulemus ja loodan, et saan tulevikus veel mängida.“

Eesti alagrupi lõppseis:

Prantsusmaa 15

Saksamaa 11

Horvaatia 7

Läti 5

Slovakkia 4

Eesti 3