Londonis tulid inimesed tänavatele, et näidata toetust Afganistani naistele ja vastupanuks Talibanile.

Foto: PA/Scanpix
Maailm
12. september 2021, 18:09

TALIBANI VALITSUS: naised saavad õpinguid jätkata, kuid peavad täitma teatud tingimusi (18)

Talibani juhitud Afganistanis peavad naised kõrgkoolides õppima meestest eraldatult ja neid võivad õpetada vaid naisterahvad. Samuti tuleb järgida riietumisnõudeid.

Talibani ametnike sõnul saavad naised õppida ja töötada kooskõlas šariaadiseaduse ja kohalike kultuuritraditsioonidega, vahendab Reuters.

Naistele kehtivad ranged riietusreeglid. Talibani valitsuse haridusminister Abdul Baqi Haqqani ütles, et kõigile naisüliõpilastele on loorid kohustuslikud. Ta ei täpsustanud, kas see tähendab pearätikuid või näokatteid.

Haqqani sõnas, kui naisõpetajaid pole saadaval, siis võetakse lahusoleku tagamiseks kasutusele erimeetmed. „Kui tõesti on vajadus, võivad ka mehed õpetada, kuid vastavalt šariaadile peaksid naised loori kandma,“ selgitas ta.

6. septembril kirjutas Reuters, et taasavatud ülikoolides juba eraldatakse õpilased soo järgi.

Afganistani ülikoolis eraldatakse mehed ja naised vajadusel ka kardinaga.

Foto: Reuters/Scanpix

Haqqani sõnul lubatakse naistel õppida, sest riiki hakatakse üles ehitama sellele, mis praegu on olemas. Ta lisas, et valitsus ei taha aega 20 aastat tagasi keerata, kui liikumine viimati võimul oli.

Naiste haridus on üks keskseid küsimusi, millega Taliban silmitsi seisab. Nad püüavad maailma veenda, et on nüüd muutunud. 1990ndatel võimul olles, oli naistel suuresti keelatud õppida või töötada väljaspool kodu.