Daniil Medvedev triumfeeris USA lahtistel tennisemeistrivõistlustel.

Foto: Danielle Parhizkaran
Tennis
13. september 2021, 08:49

Medvedev võitis pulma-aastapäeval karjääri esimese slämmiturniiri (1)

Venelane Daniil Medvedev alistas USA lahtiste tennisemeistrivõistluste finaalis maailma esireketi Novak Djokovici (Serbia) tulemusega 6 : 4, 6 : 4, 6 : 4.

Publik lootis, et Djokovic teeb ajalugu ja võidab 52aastase vaheaja järel suure slämmi. Finaali olid jälgima tulnud paljud endised tennisekuulsused ja tuntud näitlejad. Kohal oli ka Rod Laver, kes 1969. aastal suure slämmiga hakkama sai.

Paraku alustas serblane mängu väga ebakindlalt ja kaotas esimeses geimis oma servi 40 : 15 eduseisult. Ta suutis küll seisul 0 : 2, 15 : 40 välja tulla kaotusseisust, kuid ei suutnud Medvedevi servi murdmisega toime tulla.

Teise seti kolmandas geimis oli maailma esireketil kaks murdepalli, aga ta ei suutnud neid kasutada. Vihane Djokovic lõhkus reketi, mille eest sai kohtunikult hoiatuse.

Kolmanda seti alguses kaotas Djokovic oma servi. „Novak ei tea, millist taktikat saaks kasutada. Teda päästaks agressiivsus, kuid vigu ei tohi teha,“ ütles Eurospordi ekspert Mats Wilander.

Pärast kaotust tunnustas Djokovic vastast. „Kui keegi oli suure slämmi turniiri võidu ära teeninud, siis olid see sina,“ rääkis ta. Ja kiitis publikut: „Ma küll ei võitnud, kuid tunnen ennast maailma kõige õnnelikuma mehena, sest kogesin teie toetust.“

Medvedev palus esmalt vabandust Djokovicilt ja pealtvaatajatelt. „Tean, miks te täna siia tulite,“ sõnas ta. „Kuigi Novak ei võitnud, on ta minu silmis ikka suurim mängija tennise ajaloos.“

Medvedev lisas: „Sain publikult palju energiat. Olite küll rohkem Novaki poolt, kuid see on mõistetav.“

Medvedev tähistas oma kolmandat pulma-aastapäeva kenasti. „Mul ei olegi olnud võimalust abikaasale kingitust teha,“ nentis ta. „Mõtlesin, et ei tohi täna kaotada, sest vastasel juhul tal kingitust polekski.“

Medvedev võitis nn äralöögid 38 : 27 ja tegi vähem lihtvigu (31 : 38). Serviässades jäi venelane peale 16 : 6. Esimese servi õnnestumisprotsent oli tal 57 ja Djokovicil 54, esimeselt pallingult võitsid mõlemad 80 protsenti punktidest.