Foto: Envato Elements
Sisuturundus
14. september 2021, 16:00

Ma olen vanuses 30+, aga mul tekivad ikka veel nahale vistrikud. Miks?

Üha rohkem naisi teab, et vistrikud ei pruugi ajaga kuhugi kaduda. Kui varasemalt võis end lohutada, et valdaval osal õrnemast soost hajuvad aknevaevused enne 30ndat eluaastat, ei ole see vanus tänapäeval enam mingi garantii. Kahekümnendates ja kolmekümnendates on akne veel igati levinud, kuid puutumata ei jää isegi 40+ vanuses inimesed.

Toidusedelit tasub jälgida

Täiskasvanuea akne põhjused on sageli seotud organismi hormonaalse tasakaalu muutustega, näiteks hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamise või nende ärajätmisega pikaaegse tarvitamise järel. Hormoonide talitust võib mõjutada tugev stress, mis suurendab uuringute kohaselt akneriski. Ka pikaajaline unepuudus ja teised unemured võivad nahal väljenduda.

Teadustöödes ei ole leitud kindlaid toiduaineid, mis põhjustaksid otseselt aknet, küll aga tasub jälgida ennast – kui peale mingit tüüpi toiduaine söömist tundub vistrikke rohkem ilmuvat, proovi see toidusedelist mõneks nädalaks välja jätta. Kes näiteks kahtlustab, et tema aknet süvendavad piimatooted, tasub need menüüst välja jätta esialgu kaheksaks nädalaks. Asendada võib need taimsete preparaatidega ning jälgida, kuidas akne käitub.

Ka osadel ravimitel – näiteks suukaudsetel kortisoonpreparaatidel ning psühhiaatrilistel ravimitel – on leitud seost akne tekkega.

Aukohal õige nahahooldus

Olgugi et akne põhjuseid ei saa otsida hooletust näopuhastusest või valedest nahahooldustoodetest, võivad väärad nahahooldusrituaalid ja -tooted siiski akne ilminguid oluliselt halvendada. Aknelist nahka tasub hommikul ja õhtul puhastada õrnatoimelise näopuhastajaga, et rasu, õhusaaste ja muu mustus ei pääseks poore ummistama.

Oluline on teada, et täiskasvanu aknelise naha hooldamiseks ei sobi samad tooted, mis noorele nahale – sageli on teismelise akneline nahk olemuselt rasune, täiskasvanu oma aga kuiv. Aknelist nahka ei tohiks hooldada liialt kuivatavate nahahooldustoodetega. Naha kuivatamine annab rasunäärmetele signaali toota senisest rohkem rasu, seega probleem vaid süveneb.

Ühtlasi tasub teada, et lisaks liiga tugevatoimeliste nahahooldustoodete vältimisele ei maksaks kasutusel hoida ka ülearu rikkalikku tootearsenali. Sageli võib lugematute eri toodete testimine ja vahetamine ajada naha veelgi rohkem tasakaalust välja. Sama kehtib ülearuse nahakoorimise kohta.

Kuigi aknelist nahka võib meikida, on mitmeid koostisaineid mõistlik vältida, sest need võivad nahapoore ummistada. Näiteks kakaovõi, mineraalõlid ja sünteetiline lanoliin võivad aknet süvendada. Soovitatav on valida pigem vee baasil loodud tooteid, eriti hea on veel, kui toodetel on märge, et nad ei ummista poore. Meigikreemi asemel võiks katsetada hoopis mineraalpuudrit – viimane lubab nahal hingata.

Lisaks igaõhtusele meigieemaldusele peaks hoolitsema ka jumestussvammide ja -pintslite puhtuse eest, sest neis pesitsevad bakterid võivad samuti nahal vistrike teket soodustada.

Milliseid tooteid kasutada, et võidelda aknelise naha vastu?

Acnecinamide – tõhus vistrikevastane nahahooldus erinevatele vanusegruppidele

Suurbritanniast pärit Acnecinamide on kvaliteetne, ent taskukohane tootesari, milles leidub lai valik nahahooldustooteid igale eelistusele ja vanusele. Põhiliseks koostisaineks on toodetes niatsinamiid, mis omab vistrikke ja punetust vähendavat toimet, rahustab nahka ja ühtlustab jumet ning aitab muu hulgas nahka hoida ka nooruslikumana.

Lisaks niatsinamiidile sisaldavad Acnecinamide tooted veel mitmeid tuntud ja hinnatud vistrikevastaseid koostisaineid: AHA ja BHA-d, PHA-d, pantenool (vitamiin B5), allantoiin, rohelise tee EGCG ekstrakt, kummeli ekstrakt, C vitamiin, foolhape, salitsüülhape ja beetaglükaanid.

Acnecinamide Sensitive

Spetsiaalselt täiskasvanutele loodud vistrikevastased tooted

Sensitive märgistusega tooted on loodud spetsiaalselt täiskasvanute naha vajadusi silmas pidades – need vähendavad vistrikke ja punetust, ilma nahka kuivatamata ja ärritamata. Tooted sobivad ka tundlikule nahale. Kolm toodet – Ancecinamide Sensitive kreem, toonik ja puhastusvaht katavad kõik igapäevased vajadused probleemse naha hooldamiseks.

Acnecinamide toidulisand

Vistrikevastane võitlus mitmel rindel.

Täiskasvanuea aknet võib võimendada elustiil, stress, toitumine ja veel paljud muud tegurid. Teatud juhtudel võib olla kasu erinevate vitamiinide, antioksüdantide ja ekstraktide kombineerimisest, andes organismile lisatuge.

Acnecinamide toidulisandi unikaalne ja äärmiselt mitmekülgne koostis sisaldab tõhusat vistrikevastast niatsinamiidi, nahale kasulikke C- ja E-vitamiini, foolhapet, tsinki, laktoferriini ja koensüüm Q10 ning taimseid ekstrakte.

Oktoobri lõpuni on rosena.ee e-poes vistrikevastased tooted soodushindadega.

Lisaks leiab valiku Acnecinamide tooteid Tradehouse, ProKosmeetika ja Beautyfor kauplustest ning Benu apteekidest. Acnecinamide toidulisand on saadaval ka kõigis hästivarustatud apteekides.