Fethi Nourine.

Foto: Reuters / Scanpix
Olümpia
14. september 2021, 19:12

Olümpial juudiga maadlemisest keeldunud judoka sai ülipika võistluskeelu (2)

Alžeerlane Fethi Nourine ja tema treener said rahvusvahelise judoliidu (IJF) poolt kümne aasta pikkuse tegutsemiskeelu, sest sportlane polnud nõus Tokyo olümpial maadlema Iisraeli sportlasega.

Kuni 73 kilo kaaluvate meeste klassis pidi 30aastane alžeerlane kohtuma avaringis Sudaani sportlase Mohamed Abdalrasooliga, võidu korral oleks teda järgmises ringis oodanud Iisraeli esindaja Tohar Butbuliga. Nourine ütles aga, et tema poliitiline toetus Palestiinale ei võimalda tal Butbuli vastu minna.

Alžeeria olümpiakomitee tühistas nii Nourine'i kui ka tema treeneri Amar Benikhlefi akrediteeringud ja saatis nad Tokyo mängudelt koju. Rahvusvaheline judoliit, kes esiti karistas mehi ajutise võistluskeeluga, ütles, et duo kasutas olümpiat poliitilise ja usulise propaganda tegemiseks, millega rikkus eetikakoodeksit ja olümpiahartat.

Nii määras rahvusvaheline judoliit neilt kuni 2031. aasta 23. juulini kestava võistluskeelu, mille alžeerlased võivad soovi korral edasi kaevata spordiarbitraaži, vahendab CNN. Juhtum polnud sugugi esimene kord, kui Nourine loobus võistlustest, vältimaks Iisraeli sportlasega kohtumist. Samal põhjusel loobus ta 2019. aastal Tokyos toimunud MMist.

Iisraeli ja Palestiina konflikt süvenes sel aastal, kui Jeruusalemmas vallandasid piiriülesed kokkupõrked.