TŠEMPION: Kahekordne Norra meister Kristjan Ilves preemiaõuntega!.Foto: Suusaliit
Talisport
19. september 2021, 17:22

Kristjan Ilves tuli Riiberi puudumisel kaks korda Norra meistriks (2)

Eesti parim kahevõistleja Kristjan Ilves (25) saavutas nädalavahetusel Lillehammeris toimunud Norra suvistel meistrivõistlustel kaks esikohta. Tõsi, mõni kohalik äss eesotsas neljakordse maailmameistri Jarl Magnus Riiberiga oli stardijoonelt puudu.

Laupäeval oli kavas tavatu formaat, millega Ilves tutvus aasta eest samal võistlusel: esmalt vabatehnikasprint umbes 800meetrisel trassil, seejärel suusahüpped normaalmäelt. Kolmandat aastat Norra koondisega treeniv eestlane oli kiireim nii sprindi kvalifikatsioonis kui ka kõikides kohasõitudes. Finaalis alistas ta Emil Otteseni, Emil Vilhelmseni ja Espen Björnstadi.

„Päris hea! Tundus nagu jõudu oli ja keha täis ei jooksnud. Viimane ring oli ikka kõige raskem, kuid sain üleval eest minema,“ lausus Ilves pressiteate vahendusel.

Hüppemäel lendas Ilves 97 meetrit, millest piisas esikoha kindlustamiseks. Kahvatumad medalid kaela saanud Norra A-koondise mehed Björnstad ja Espen Andersen maandusid vastavalt 95 ja 99 meetri peal ning jäid Ilvesest kokkuvõttes 13,3 ja 14,7 punkti kaugusele.

Sama soojaga tegid sportlased ka võistlushüppe suurelt mäelt järgmise päeva 10 km rullisõiduks. Ilvese 140,5meetrine õhulend polnud küll päeva pikim, kuid andis talle esikoha, sest Björnstad hüppas kaks meetrit kaugemale soodsama tuulega ja langes kompensatsioonisüsteemi tõttu Ilvese ja Anderseni järel kolmandaks.

Mainitud konkurentidest 12 ja 15 sekundit varem rullirajale pääsenud Ilves suutis tänu teravamale lõpukiirendusele Anderseni 1,4 sekundiga alistada, Björnstad jäi kolmandana 13,2 sekundi kaugusele. „Oli väga hea nädalavahetus minu jaoks,“ sõnas Ilves. „Tundsin ennast seekord murdmaapooles üsna tugevalt, kuid hüpped kõikusid. Üleüldiselt läks kõik väga hästi ja olen uue hooaja ootel.“

Maailma parim kahevõistleja Jarl Magnus Riiber jälgis Ilvese triumfe kõrvalt, sest teda vaevab pisike õlamure. Möödunud MK-sarja kokkuvõttes 8. koha saavutanud Jens Luraas Oftebro sai hiljuti koroonavaktsiini ja osales seetõttu vaid hüppevõistlusel. Tegijatest oli laupäeval puudu ka Jörgen Graabak, kuid pühapäeval sai ta kehva suusahüppe tõttu 5. koha.