MALE JÄÄB: Rahvusvaheliselt tuntud Puškini-uurijana pole Larissa Volpert kunagist lemmikala unustanud. Laual seisab ka Viktor Kortšnoi pilt.Foto: Aldo Luud
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
27. märts 2001, 23:00

Larissa Volpert varjas Kortšnoi poega armee eest

1977. aastal Tartu Ülikooli vene kirjanduse professorina tööle asunud Larissa Volperti side suurmeister Viktor Kortšnoiga jätkus ka pärast tolle välismaale põgenemist.

“Kortšnoi abikaasa Bella palus meil poeg Igor enda juurde võtta,” meenutas Volpert. “Võimud petsid Igorit. Talle öeldi: kirjuta instituudis lahkumis-

avaldus, siis lubatakse sind isa juurde. Ta kirjutas ja sai järgmisel päeval sõjaväekutse. Armees võinuks teda surm oodata,” aimas Volpert ohtu.

Algul polevat võimud taibanud, et Igor Kortšnoi võib Tartus viibida. “Kui Igor teist korda meile tuli, nägi ta ühel õhtul akna all musta Volgat ja lahkus kohe. Veidi hiljem, kui mängisin Pärnus malet, tulid kaks Eesti KGB meest meie ukse taha. Abikaasa rääkis, et Igor viibis siin külalisena, me pole teadlikult teda varjanud. Et eestlasi Leningradi KGB asi ei huvitanud, jäeti meid rahule.”

Hiljem Igor leiti ja pandi sõjaväest keeldumise eest vangi. “Võite arvata, mis tundega Kortšnoi Karpoviga mängis!” rõhutas Volpert. “Aga Euroopa suurmeistrid ähvardasid protestiks FIDEst välja astuda. Karpov kartis isolatsiooni ja astus ise Igor Kortšnoi vabastamise eest välja.”

Kolmel korral (1954, 1958 ja 1959) N. Liidu malemeistriks tulnud ja naiste suurmeistri tiitli omandanud Volpert pühendus hiljem teadusele. “Loobusin isegi malestipendiumist, sest põhikohaga kirjandusteadlasel polnud seda sobiv vastu võtta,” sõnas Volpert, kes ülehomme tähistab 75. sünnipäeva.

“Puškini tuntud uurijana on mind korraldajate kulul kutsutud esinema USAsse Madisoni ja Stanfordi ülikooli, Pariisi, Roomasse, Ateenasse. Eesti Kultuurkapitali abiga õnnestus Moskvas välja anda raamat Puškinist ning minu õpilane Tšeljabinskis viis selle teose ka internetti,” jääb Volpert valikuga rahule.

Males on Volpert esindanud ainult Tartut Eesti võistkondlikel tšempionaatidel. “Äsja mängisin Tartu meeste meistrivõistlustel, kuid kogusin ainult 5 punkti 13-st,” pidas Volpert saaki suurmeistrile väheseks.