Foto: Envato Elements
Sisuturundus
27. september 2021, 16:20

Millised veinid sobivad õhtusöögi juurde? Aga mida mekkida desserdi kõrvale?

Toidu juurde õigesti valitud vein võib õhtueine unustamatuks muuta – maitsed harmoneeruvad, söök ja jook mekivad imeliselt ning tuju on ülev. Tõsiasi on aga see, et õiget veini on toidu juurde võrdlemisi keeruline valida. Veinisõber annab siiski mõned nõuanded.

VALGE VEIN: kala- ja kanaroad

Valge vein on üks klassikalisemaid jooke, mis sobib nautimiseks kergete roogade juurde. Näiteks on see sobilik salatite, küpsetatud kala ja muude mereandide juurde. Lisaks võiks valget veini kindlasti proovida ka kõiksuguste kanatoidude ja pasta kõrvale.

Eelistades veidi kuivemat ja värskemat veini, vali toidu kõrvale Villa Loren Pinot Grigio Itaaliast, milles on tunda õunu ja tsitruseid ning veidi melonit.

Kui sinu eelistuseks on puuviljased ja kergelt magusad valged veinid, siis oleks õige valik Famille Cattin Cuvee Noble No2 Prantsusmaalt, milles on tunda nii küpseid õunu kui pirne.

VAHUVEIN: soolased snäkid ja külmad eelroad

Peent õhtusööki alustatakse külmade eelroogade või soolaste snäkkidega ning sinna passib kõrvale näiteks Brilla Prosecco Extra Dry Itaaliast. Tegemist on värske, hea happega ning mõnusalt mineraalse vahuveiniga, milles tunda nii rohelist õuna kui virsikut. Et maitseelamust veelgi erilisemaks teha, lisanduvad hiljem õrnad sirelinoodid.

Külmade eelroogade juurde sobib ka Simonsigi hinnatud vahuvein Kaapse Vonkel Brut Lõuna-Aafrikast, mis sai tänavu Aasta Veini valimisel pronkstiitli. Simonsig oli muuseas Lõuna-Aafrika esimene veinimaja, mis hakkas valmistama vahuveine traditsioonilisel meetodil. Selle veini juures on tunda nii värsket õuna, valget virsikut, tsitruseid kui ka vaarikaid. Lõppmaitses on kergelt pärmised noodid. Simonsig Kaapse Vonkel Brut sobib erinevate snäkkide kõrvale ning eriti suurepärane kaaslane on see värskete austritega, erinevate pateede ning aurutatud rannakarpidega.

PUNANE VEIN: liharoad ja pikalt laagerdunud juustud

Klaasike punast veini teeb tervisele head? Jah, see on tõsi, sest punases veinis leidub reservatrool, mis kahandab veres kahjuliku kolesterooli taset ning aitab vältida veresoonte lupjumist. Et punasest veinist oleks kahju asemel kasu, tuleb loomulikult jääda vaid ühe pokaali juurde.

Mida toekama konsistensiga on liha, seda rammusama ja täidlasema iseloomuga võiks olla valitud vein. Kui õhtueineks on mõni veise- ja ulukilihast valmistatud ahjuroog, siis vali toidu kõrvale näiteks Borgo del Mandorlo Apassimento Rosso IGT Itaaliast. Samuti on see ideaalne erinevate laagerdunud juustude juurde. Tegemist on marjase ja keskmiselt täidlase veiniga, kus on tunda kuivatatud ploome. Tanniinide ja happesuse vahel valitseb hea tasakaal.

Valmistades veise carpacciot või siis erinevaid tomatikastmes pastasid ja pitsasid, sobib joomiseks Simonsig Cabernet Sauvignon/Shiraz Lõuna-Aafrikast. Selle punaveini puhul tasub märkimist kuivus, pehmus ja sametisus. Veini maitses domineerivad tumedad marjad ja moosisus, järelmaitses tulevad esile vanilje, šokolaad ja vürtsid.

MAGUS VEIN VÕI KONJAK: magustoidud

Dessertide kõrvale juuakse alati magusat veini, sest suhkur suhkrut magusamaks ei tee. Samuti sobivad desserdiga täidlasemad maitsed.

Paljude arvates on kõige sobivam magustoidu desserdi kõrvale ja õhtusöögile lõppakordi andmiseks just hea konjak, kõrvale tass espressot ja sigar. Soovitame Braastad VSOP 70cl konjak, milles on tunda kergeid pipraseid noote, tammisust ja šokolaadi.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.