Hooaja esimene külgvankrite MM-etapp peeti Tšehhis Jininis.

Foto: fimsidecarcross.com / LIBOR VOCADLO
Auto-Moto uudised
23. september 2021, 10:50

Külgvankrimeeste koorekiht jagab Tartu külje all MM-punkte

Eeloleval nädalavahetusel koguneb Tartu külje all asuvasse Lange motokeskusesse külgvankriga mootorrataste ja quadide eliit. Külgvankrid jagavad Langel MM-ja quadid EM-punkte.

Nagu kirjutatakse Eesti mootorratttaspordi föderatsiooni kodulehe eelvaates, on mõlemas distsipliinis kõrgete kohtade nimel heitlemas ka rohkelt eestlasi. Kert Varik / Lari Kunnas on pärast Tšehhis toimunud avaetappi külgvankrite MM-sarjas neljandad ning Kevin Saar quadide EM-sarjas kindel liider. “Oma poisid kodurajal, kodupubliku ees. Ma arvan, et enam paremat varianti ei saagi olla,” lausus Lange motokeskuse juht ja võistluse peakorraldaja Lauri Roosiorg.

Külgvankrite MM-sari algas tänavu alles augusti eelviimasel nädalavahetusel. Igal etapil toimub kolm võistlussõitu ning iga sõidu kaal on hooaja kokkuvõttes väga suur. Langele tulevad Varik / Kunnas mõttega tõusta kodusel MM-etapil poodiumile. „Võtame praegu eesmärgiks poodiumi ja siis vaatame, mis edasi saab,” ei tahtnud Varik lootusi siiski liiga kõrgeks ajada.

MM-i liidrid on 72 punktiga Belgia-Hollandi paar Marvin Vanluchene / Robbie Bax. Eesti ekipaaže on Langele hetkel registreerunud kaheksa. 

Pärast Langet on kalendris veel kaks MM-etappi. 2020. aastal jäi ära kogu külgvankrite motokrossi MM-hooaeg, tänavu on algselt planeeritud 12 etapist alles neli.

„Tšehhis oli uus formaat täitsa äge. Rahval on ka põnevam, saavad juba laupäeval tulla kaasa elama päris krossile,” rääkis Varik. „Eks ta sõitjale natuke keerulisem ole, sest nüüd on ka laupäeval kõik mehed lati taga.”

Langel viiakse läbi ka quadide EM-etapp. Kolmekordne Euroopa meister Kevin Saar oli sarja avaetapil võimas ning lõpetas kõik kolm võistlussõitu esimesena. „Kodusele etapile vastu minnes on plaan kindlasti sama,” ütles Saar. „Rada on väga hea, tulevad põnevad võitlused. On palju vallikurve, saab seest rünnata, ka laineid on.”

Saare eesmärk on kindlasti neljas EM-tiitel, mille poole kodus aset leidvad kolm võistlussõitu kahtlemata edasi püüelda aitavad. Quadide EM-sarjas on tänavu lisaks kalendris veel vaid üks võidusõit Tšehhis.

Samuti toimub nädal pärast Lange etappi Prantsusmaal quadide ja külgvankrite Rahvuste kross, kuhu sõidavad nii Saar kui samuti Langel võistlevad Sander Lakiza ja Rene Tarend. Eestlasi on Langel võistlustules veel viis.

Maailmatasemel motokrossi saab Langel näha 25. ja 26. septembril. Laupäeval algab võistluspäev kell 10 külgvankrite treeninguga, esimene kvalifikatsioon on kell 12. Laupäeval on esimese võidusõidu start kell 16.05 (quadid), külgvankritel kell 17. 

Pühapäeval kell 10.50 on autogrammisessioon, quadide teine võidusõit kell 11.45 ja kolmas kell 14.15. Külgvankrite võidusõidud on pühapäeval kell 13.15 ja 16.00.