Pekingi taliolümpia loosungi tutvustamise tseremoonia Hiinas.

Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
23. september 2021, 21:23

USA kehtestas olümpiakoondisele vaktsineerimiskohustuse

Kõik veebruaris toimuvatel Pekingi taliolümpiamängudel osalevad USA sportlased peavad olema vaktsineeritud koroonaviiruse vastu, otsustas ameeriklaste olümpiakomitee. Samuti ei saa vaktsineerimata atleedid alates 1. novembrist enam ligi olümpiakomitee veetavatele treeningrajatistele.

Sammu taga on soov pakkuda sportlastele ja nende tugipersonalile turvalisemalt keskkonda ja hõlbustada treening- ning muid ettevalmistusprotsesse mängudeks. Erandeid soovivate sportlaste kaasused arutatakse ükshaaval läbi ja neile hakkab kehtima igapäevane testimiskohustus, mille eest tasub USA olümpiakomitee. Tokyo suveolümpial oli ümmarguselt iga kuues osalenud USA sportlane vaktsineerimata.

„Karm tõsiasi on see, et pandeemia pole kaugeltki läbi. See võimaldab meil luua USA koondise sportlastele ja personalile turvalise keskkonna ning taastada järjepidav ettevalmistus ja planeerimine,“ vahendas USA olümpiakomitee tegevjuhi Sarah Hirshlandi teadaannet BBC.

Tokyo OMil pälvisid mitmed vaktsineerimata USA sportlased palju kriitikat. Näiteks golfar Bryson DeChambeau'l jäi mängudele lendamata, sest ta andis positiivse koroonaproovi vahetult enne seda, kui pidi Jaapanisse lendama. Ujuja Michael Andrew ei kandnud aga olümpia ajal maski, põhjendades seda sellega, et tal on pärast suurt pingutust niigi raske hingata. End vaktsineerida sportlane ei kavatse.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee pole veel tulevastele võistlustele vaktsineerimiskohustust kehtestanud, ent on soovitanud sportlastel seda teha.

Pekingi taliolümpia toimub 4.-20. veebruarini, paraolümpia 4.-13. märtsini.