Epp Mäe alistas poolfinaalis lõpusekunditel Aiperi Medet Kyzy.

Foto: Martin Gabor / United World Wrestling
Maadlus
6. oktoober 2021, 21:13

KAHJU! Eduseisu maha mänginud Mäe leppis MMil hõbedaga (14)

Epp Mäe kaotas MMi finaalis 4 : 0 eduseisust 4 : 6 Adeline Grayle ja sõidab Oslost koju hõbemedaliga.

Aprillis võitis Epp Mäe Poolas Varssavis toimunud vabamaadluse EMil kuni 76 kg kaaluvate naiste seas kulla, kolmapäeval lisas ta kollektsiooni MM-hõbeda. 29aastase Mäe ja temast aasta vanema Adeline Gray matš algas luuravalt, kuid minuti järel sai ameeriklanna passiivsuse eest suulise hoiatuse ja kui maadeldud oli üle kahe minuti anti eestlannale punkt.

Kolmanda minuti eel kukkus Gray matilt välja seljale ning Mäe pääses ette 4 : 0. Puhkepausi järel muutus Tokyo olümpial hõbeda võitnud Gray aktiivsemaks ja suutis ise eestlanna matilt välja suruda, mille eest sai ameeriklanna oma esimesed kaks silma.

Viimasel minutil sai omakorda eestlanna hoiatuse ja pidi 30 sekundiga tegema võtte. Seda Mäe ei suutnud ja tabloole pandi 4 : 4 viik, kümmekond sekundit hiljem sai Gray Mäe haardesse ja läks matši 6 : 4 juhtima. Selle tulemusega ka matš päädis.

Gray on nüüdsest kuuekordne maailmameister. Mäe sai 2015. aastal Las Vegases ja kaks aastat tagasi Nur-Sultanis võidetud MM-pronkside kõrvale hõbedase medali. Oslo MMilt viisid pronksmedalid koju egiptlanna Samar Amer Ibrahim Hamza ja Kõrgõzstani maadleja Aiperi Medet Kyzy.

Teisipäeval võitis Mäe kolm matši

Tokyo olümpial veerandfinaali pidama jäänud Mäel teisipäeval MMi avaringis ukrainlanna Anastassija Osniatš Šustova alistamisega probleeme ei tekkinud, kui ta kahe minuti järel juhtis 8 : 0 ja matš lõppes eestlanna veenva 12 : 0 võiduga.

Veerandfinaalis kohtus Epp Mäe Mongoolia esindaja Zagardulam Naigalsureniga, kes alistas eelringis sakslanna Francy Rädelti 14 : 11. Sedagi matši alustas eestlanna kindlalt, kui sai sisse kiire 6 : 0 algedu. Kuigi Naigalsuren teenis seejärel kaks silma, jätkas Mäe aktiivselt ning võitis vähem kui kaks minutit kestnud matši 12 : 2.

Poolfinaalis kohtus Mäe Kõrgõzstani maadleja Aiperi Medet Kyzyga, kes seljatas veerandfinaalis venelanna Marina Surovtseva 10 : 0. Kompivalt alanud matšis said mõlemad silmad pähe vastase passiivsuse eest.

Hoogsaks läks alles kuueminutilise matši viimasel minutil, kui Mäe oleks peaaegu selga roninud vastase üle visanud, kuid kahjuks sai Kõrgõzstani sportlane oma pikkusega siiski jalad stabiilselt maha ja tegi hoopis eestlanna vastu heite, millega läks 3 : 1 juhtima.

Mäe oli sundseisus ja vastane üritas teda ka keelatult segada, sidudes mitmendat korda matši jooksul keelatult sõrmi. Lõpuks pani Mäe seitse aastat noorema vastase vastu oma kogemused aga maksma, tõi loetud sekundid enne matši lõppu tabloole viigiskoori ja viimasena toodud punktid andsid edu (loe: koha finaalis) talle.