Lewis Hamiltoni ja Sergio Perezi duell oli Türgi GP üks meeldejäävamaid. Lõpuks jäi Mercedese mees viiendaks, mehhiklane lõpetas kolmandana. Tarbetu boksipeatuseta võinuks poodiumikoht kuuluda aga Hamiltonile.

Foto: MURAD SEZER / REUTERS / SCANPIX
Vormel 1
10. oktoober 2021, 16:42

Tähtis hetk tiitliheitluses? Mercedese eksimus röövis Hamiltonilt poodiumikoha (2)

Niiske Türgi GP võit kuulus esikohalt startinud Valtteri Bottasele. Tähtsamad sündmused toimusid aga soomlase selja taga: Max Verstappen lõpetas teisel kohal, kolmandat positsiooni hoidnud Lewis Hamilton kutsuti tiimi poolt aga tarbetult boksi ja britt lõpetas alles viiendana. Kindlasti läks Hamiltonil tiitlijahis kaotsi kaks, võib-olla isegi viis punkti.

Kuigi mootorivahetusest tingitud karistuse tõttu 11. kohalt startinud Hamilton rõhutas meeskonnale, et saab vanemal rehvikomplektil hakkama, kartis Mercedese strateegiaosakond kümmekond ringi enne võidukihutamise lõppu, et kolmas koht kaotatakse niikuinii: oma boksipeatuse viimasele hetkele jätnud Charles Leclerc lähenes tagant marulise kiirusega. Hinnates, et kaotada pole midagi, kutsuti Hamilton uute vahepealsete tingimuste jaoks mõeldud rehvide järgi. Sellega lõigati aga näppu.

Istanbul Parki ringrada ei jõudnud piisavalt kuivada, et lubada slikkrehvide kasutamist, kuid ka vahepealse ilma rehvid kulusid meeletu tempoga. See tähendas, et nii Hamilton kui ka Leclerc küpsetasid oma rehvid kärmelt läbi. Hoopis varem boksis käinud Red Bulli teine mees Sergio Perez, kes oli suurema osa mustrist rehvidelt maha kulutanud, riisus selles kolmikus koore ja lõpetas kolmandana.

MM-sarja üldarvestuses on uuesti liidriks tõusnud Max Verstappeni edu nüüd kuus punkti. Mercedese avantüürita olnud see aga neli ja võib-olla, kui Hamiltonil oleks õnnestunud Perez selja taga hoida, isegi kõigest üks. Kallis eksimus, mis võib hooaja kokkuvõttes maksta Hamiltonile kaheksanda MM-tiitli.

Järgmine GP-etapp on kavas kahe nädala pärast USAs.

16:59

Sõitjate MM-seis:

  1. Verstappen 262,5

  2. Hamilton 256,5

16:56

Silma järgi hinnates oleks need rehvid Hamitlonile küll kolmanda koha ära toonud.

16:36
RUUDULIPP LANGEB

Valtteri Bottas võidab Türgi GP, aga see ei ole täna tähtsaim uudis!

Verstappen on teine. Järgnesid Perez, Leclerc ja alles viiendana Hamilton! Boksipeatuseta oleks see olnud neljas koht, äkki isegi kolmas. Mercedes kinkis punktid Red Bullile!

16:34

Bottas haarab endale kiireima ringi.

Gasly ei ole suutnud Hamiltoni ära haugata. AlphaTauri ei suuda Red Bulli aidata.

16:29

Hamilton on marus, et ta boksi kutsuti. Nüüd on temagi rehvid üle kuumenemas ja Leclercist möödumist pole ta saanud ette võtta. Samal ajal on aga Pierre Gasly ohtlikult lähenemas - neli ringi minna!

16:27

Leclerci tagarehvid on üle kuumenenud ja Perez saab temast mööda.

Hamilton on raadiosides pahane, et miks ta enda kolmanda koha ära pidi andma. Tiim vastab, et ta oleks selle niikuinii kaotanud. Kohe on Hamiltoni kord Leclerc alla neelata.

16:24

Hamilton tuleb rehve vahetama! Aga alla lähevad vahepealse ilma rehvid! Leclerc oli liiga tuulispasana Hamiltonile järgi tulemas. Britt langes praegu viiendaks, ka Perez pääses mööda.

16:22

8 ringi minna ja rajal on päris korralik kuiv joon sees, aga mõttetu on rehve vahetada. Või äkki… Ei!

16:20

Leclercile halastati ja ta Ferrari sai uued jalavarjud. See tähendab, et Verstappen on nüüd teine, Hamilton kolmas. Kahe kange rivaali vahe 5,4 sekundit ehk Hamilton on olukorraga leppinud ja ei riski rehvide kulutamisega.

16:17

Toto Wolff ennustas enne sõitu, et vahepealsed rehvid kestavad vaid loetud ringid. Reaalsuses on need alles 47. ringiks nii kulunud, et Bottas võtab suuremate probleemideta liidrikoha tagasi.

16:15

Leclerc küsib, mis kohta ta jahib, kui suudab praegust tempot hoida. „Kui Bottase selja taga hoiame: esimese!“

Monaco piloot pidurdas esimese kurvi veidi pikas ja vahe on nüüd vaid sekund.

16:12
16:11

Mercedes kutsub Hamiltoni boksi uute vahepealsete rehvide järgi. Britt ütleb, et pole mõtet. Vahe Verstappeniga on neli sekundit ja puhta sõiduga ta vaevalt selle tagasi sõidab.

Igaks juhuks seatakse valmis pehmed kuivailmarehvid!!! Vettel proovis kümmekond minutit tagasi keskmiste rehvidega, ei õnnestunud. Pehmed võiks paremini pidada, aga no ei tahaks uskuda, et MM-tiitlit jahtiv Hamilton riskib neljanda koha kaotamisega.

16:10

Ferrari strateegia on selge: vahe Bottasega on veidi alla kuue sekundi, aga nad kavatsevad katsetada, kas on võimalik rehve vahetamata see sõit lõpuni. 58 ringi ühe komplektiga…

16:07

Leclerc, kes pole veel boksi tulnud, on hetkel liidrikohal.

16:05

Bottas käib ka boksis ning jõuab rajale tagasi turvaliselt enne Verstappenit.

16:04

Verstappenilt kiire boksipeatus, hollandlane naaseb rajale kolmandana.

16:00

Siiani on peale jäänud Perez:

15:55
15:53
Loe rohkem