Kenneth Faried oli 2014. aasta MMi üks säravamaid mängijaid.

Foto: Gustau Nacarino / Reuters / Scanpix
Korvpall
11. oktoober 2021, 17:08

KIIRE LANGUS! CSKA heitis kunagisele MMi kuldsele mängijale päästerõnga: see on nagu NBA klubi Euroliigas (1)

NBA staar Kenneth Faried oli 2014. aastal maailma tipus. Ta oli maailmameistriks tulnud USA koondise kandvaks jõuks ja nimetati lausa turniiri sümboolsesse koosseisu. Tänaseks 31-aastane Faried peaks tegema oma elu parimaid hooaegu, aga nüüd proovib ta Moskva CSKA kaudu tagasi pilti pääseda.

Pärast õnnestunud MMi tegi Denver Nuggets Fariediga nelja-aastase lepingu, mille jooksul teenis ta 50 miljonit USA dollarit. Viltu hakkas tal vedama pärast 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiat. Toona mahtus ta küll 30 koondisekandidaadi hulka, ent Brasiiliasse teda kaasa ei võetud. Seejärel hakkasid tegema vähikäiku ka Fariedi numbrid Nuggetsis ja pärast hooaega 2017/18 vahetati seni põhirolli mänginud suur äär Brooklyn Netsi. Sama hooaja keskel proovis ta õnne ka Houston Rocketsis, kuid see jäi ka tema viimaseks NBA hooajaks.

2019. aasta novembris lõi Faried käed Hiina klubiga Zheijang Lions, kus ta näitas küll head statistikat, aga lahkus kõigest seitsme mängu järel. Kuuldavasti oli Faried kimpus traumaga ja sel põhjusel otsustas naasta Ameerikasse.

Miks langes Faried aga nii kiirelt pildilt maha? Ilmselt on põhjus selles, et tema mäng rajanes peaasjalikult energiale, kiirusele ja agressiivsusele. Tal polnud NBA mõistes piisavalt head viset ega ka korvialust mängu. Tema korve oli küll sageli uhke vaadata, sest need olid peaasjalikult lennukad pealtpanekud, aga füüsisele rajanenud mänguga ei suutnud ta kaua ja kaugele purjetada. Oma parimal hooajal viskas ta 13,7 punkti, noppis umbes 9 lauapalli ja olla siiski liigas arvestataval määral domineeriv jõud.

Ligi kaks aastat oli Faried ilma koduklubita, aga ei andnud alla. Veel septembris tegi Manimali (pooleldi mees, pooleldi loom – R. V.) hüüdnime kandev mängumees kuuldavasti trenni Los Angeles Lakersiga, aga lepingut ei saanud. Nüüdseks on 31aastane mängumees allkirjastanud lepingu Moskva CSKAga. Seejuures lõi ta ainult nädalapäevad varem käed Puerto Rico liiga klubiga Leones de Ponce, kuid lepingusse jäi klausel, et tal on võimalus lahkuda NBAsse, Hiinasse või Euroliigasse. Seda viimast ta ka kasutas.

„Moskva CSKA on võimas organisatsioon ja nagu NBA klubi Euroliigas. Mul on hea meel olla osa sellest,“ rõõmustas ta pressiteates. „Loodetavasti suudame üheskoos saavutada oma eesmärgid.“ Ta sõlmis esialgu lepingu kaheks kuuks, aga võimalusega seda hooaja lõpuni pikendada.

CSKA keskmängija Nikola Milutinov peab värskete teadaannete kohaselt olema ligi kuu aega platsi kõrval ja seni saab end näidata Faried. Oma Euroliiga debüüdi peaks ta tegema juba homme, kui kohtutakse Peterburi Zenitiga.

Fariedi viimased tipphetked Puerto Rico liigast: