KEHVA TERVISEGA: President Zeman liigub enamasti ratastooli ja abiliste toel, pühapäeval kaotas ta teadvuse ja toimetati haiglasse.Foto: EPA/Scanpix
Maailm
11. oktoober 2021, 18:45

MINESTAV PRESIDENT: Tšehhi Trumpi kaotus tuli tõelise šokina (2)

Miljardärist peaminister Andrej Babiš, „Tšehhi Trump“ pidi tunnistama nappi valimiskaotust. Kuigi üksikparteina sai peaministri erakond enim hääli, jäi ta alla parempoolsete koalitsioonile. Olukord on pingeline ka president Miloš Zemani jaoks, kes valimiste eel lubas, et ei kuuluta võitjaks ühtki sellist liitu. Nüüd ta aga just sellise lõhkise küna ees seisabki. Pinge oli nähtavasti nii suur, et nõrga tervisega riigipea ei pidanud survele vastu ja kukkus kokku.

President Zeman tegi enne möödunudlaupäevaseid valimisi väga selgeks, kuidas tema asja näeb: mingid koalitsioonid või liidud tema heakskiitu ei saa. Valitsust juhtima määrab ta selle üksikpartei, kes enim hääli sai. Ent võitjaks osutus hoopis parempoolne Spolu (Koos tšehhi k), mis koosneb kolmest erakonnast. Nemad said 27,79% häältest, samas kui peaminister Andrej Babiši ANO sai 27,12%. Kolmandaks jäi tsentristlik liit PirStan üle 15%ga.

Edasi lugemiseks: