Alexandar Richardson.

Foto: EPA/Scanpix
Jalgrattasport
13. oktoober 2021, 11:36

Matšeeterünnaku ohvriks langenud profirattur soovib pättidega maha istuda, et nende maailmavalu põhjuseid paremini mõista

Alpecin-Fenix meeskonda esindav Briti profirattur Alexandar Richardson langes läinud neljapäeval Londonis Richmondi pargis trenni tehes jõhkra röövi ohvriks. 31aastast ratturit rammiti mopeediga ning matšeetega ähvardades võeti Richardsonilt tema mitutuhat eurot maksev sõiduriist. Jalgrattur sooviks aga pättidega silmast silma kohtuda, nendega rääkida ja neilt ratta tagasi osta.

Verine Richardson jäi muljutuna teele lebama, kui neljaliikmeline kamp talt ratta pihta pani ja mopeedidega sündmuskohalt põgenes. Tegemist oli kuue päeva jooksul juba neljanda taolise rünnakuga antud piirkonnas.

Ootamatul kombel ei kanna sportlane aga ründajate peale viha. Vastuoksa, ta sooviks nendega kohtuda, et saada aru, miks nad seda tegid.

„Olen väga positiivne inimene, kuid ma tean, mis tunne on olla tõrjutu,“ selgitas Richardson The Timesile.

„Ma ei ütle, et need inimesed on halvad inimesed – nad vajavad lihtsalt õiget keskkonda. Me ei saa otsustada, kust nad tulid või millised kogemused neil elus on olnud ja miks see on viinud nad selliste tegudeni.

Seda kõike saab muuta, neist võivad saada paremad inimesed. Ma istuks hea meelega nende meestega maha, jooks nendega kohvi ja püüaks mõista, miks nad seda tegid ja miks nad tunnevad pahameelt jalgrattaga ringi sõitvate inimeste vastu.

Ma isegi ostaks jalgratta nende käest tagasi ja maksaks neile, et nad läheks kuhugi, kus nad saaks teha midagi kasulikku – et nad saaksid paremad inimesed olla.“

Siiski ütles Richardson, et kuigi ta püüab pätte mõista, peavad nendega tegelema ka õiguskaitseorganid, sest lõpuks on tegemist organiseeritud kuritegevusega. „Ma ei jäta seda niisama. Ma luban, et nad antakse kõrgeima kohtu alla, sellega tegelevad Londoni parimad juristid,“ kinnitas jalgrattur.