Sisuturundus
13. oktoober 2021, 15:15

BioBlock ninasprei võib aidata viiruse peatada

BioBlock ninasprei sisaldab SARS-CoV-2 vastaseid antikehi, mis on tõhusad ka delta tüve vastu. Eesti teadlaste väljatöötatud ninasprei on täiendav kaitsemeede, et takistada koroonaviiruse levikut. See on abiks rahvarohketes kohtades, kus distantsi hoidmine on keeruline, ning seal, kus maski ei kanta – näiteks külas või restoranis käies. AS Chemi-Pharmi tootejuht Natalia Bondar selgitas, millal BioBlocki kasutada, kuidas see toimib ja mil moel seda säilitada.

Millal tuleks BioBlock ninaspreid kasutada?

Eesti teadlaste väljatöötatud ninasprei BioBlock pakub täiendavat kaitset rahvarohketes kohtades, kus distantsi hoidmine on keeruline. Koroonaviiruse vastaste antikehadega ninasprei annab kaitse ka neile, kes ei saa maski kanda ja kohtades, kus maski ei kanta. Näiteks on keeruline hoida teistega turvalist distantsi kohvikus, tööl või loengus. Sellistel juhtudel soovitame kasutada BioBlocki, mis sisaldab SARS-CoV-2 vastaseid antikehi. BioBlocki ninaspreid on võimalik soetada Medihexi e-poest, apteekidest, kauplustest ja tanklatest. Samuti on BioBlocki võimalik osta paljude kultuurisündmuste ajal, näiteks ERSO kontsertide ja Vanemuise teatrietenduste eel.

Arvestades viiruse leviku kasvutrendi, tuleks kasutada kõiki võimalusi ja ettevaatusabinõusid, et haigestumist vältida. Haigena ei tohi teiste sekka minna, vaid tuleb võtta aega enda ravimiseks. Väga oluline on end vaktsineerida lasta, käsi sageli pesta või desinfitseerida ja võimalusel kanda maski. Kodus, koolis ja kontoris tuleks ruume kindlasti tuulutada ja pöörata tähelepanu ventilatsioonile.

Kui sageli tuleks ninaspreid päeva jooksul kasutada?

Soovitan BioBlocki ninaspreid pihustada kord nelja tunni jooksul 1–2 korda mõlemasse ninasõõrmesse. Kindlasti võiks seda kasutada enne rahvarohkesse kohta minemist. BioBlock püsib nina limaskestal kuni neli tundi, aga pärast nuuskamist tuleks kaitset uuendada.

Kuidas ja kus BioBlocki hoida?

Toatemperatuur on sobiv. Kõrgema temperatuuriga kohas, nagu kuuma ahju kõrval, ei ole soovitav spreid hoida. Kui vahepeal ei ole BioBlock pikemalt kasutuses, näiteks kodukontoris töötades, siis võib ninasprei panna hoiule külmikusse. Sealsel temperatuuril (umbes 4˚C) säilivad toote parimad omadused. Sügavkülmas me siiski BioBlocki hoida ei soovita.

Kui toodet ei ole mõnda aega kasutanud, soovitan seda enne kasutamist korra õhku pihustada. See kindlustab, et pihustuskamber puhastuks ainetest, mis võivad sinna olla aurustumisega kogunenud.

Kuidas BioBlock ninasprei toimib?

Ninaneelu pritsitud antikehad moodustavad limaskestadele koroonaviiruse eest kaitsva kihi. Just ninaneelust saabki tavaliselt alguse SARS-CoV-2 nakkus. BioBlocki peamiseks toimeaineks on koroonaviiruse suhtes hüperimmuniseeritud veiste ternespiimast pärit antikehad. Ternespiima looduslik roll on pakkuda vastsündinud vasikale esmast kaitset emalt pärit antikehade abil. Seda ternespiima omadust ongi kasutatud BioBlocki loomiseks.

Mida tähendab veiste hüperimmuniseerimine?

See tähendab sisuliselt lehmade vaktsineerimist. Lehmadel kutsutakse esile immuunvastus SARS-CoV-2 ogavalgu vastu.

Milliste viirustüvede eest see kaitseb?

BioBlockis leiduvad antikehad blokeerivad tõhusalt nii Eestis laialdaselt leviva delta viirustüve kui ka kõiki teisi maailmas laialt levinud SARS-CoV-2 tüvesid.

Kas BioBlocki kasutamine mõjutab PCR- või antigeeni testi tulemust?

Ei! PCR-test põhineb viiruse geneetilise materjali tuvastamisel ja antigeeni test tuvastab viiruse valku. BioBlock ei sisalda kumbagi neist.

Kuidas BioBlock välja töötati?

Kohe pandeemia puhkedes lõid Eesti teadlased prof Mart Ustavi juhtimisel ühisrinde, et põhjaliku töö ja teadmiste abil inimesi viiruse eest kaitsta. BioBlock on musternäide Eesti teadlaste ühisest panusest, teadusmahukast innovatsioonist ja paindlikust tootmisest. BioBlocki arendamiseks ja tootmiseks moodustatud konsortsiumisse kuuluvad Icosagen Cell Factory OÜ, AS Chemi-Pharm, OÜ Teadus ja Tegu, Eesti Maaülikool ja Tartu Ülikool.

Osta BioBlock apteegist või Medihexi e-poest SIIN!