Öystein Pettersen (paremalt teine) Vancouveri olümpial kulla eest võitlemas.

Foto: ALBERTO PIZZOLI
Talisport
15. oktoober 2021, 14:50

Norralasest olümpiavõitja sattus raske terviserikkega haiglasse. „Mul oli tunne, nagu oleksin kuuli pähe saanud.” (2)

Endine Norra murdmaasuusatäht Öystein Pettersen sattus eelmisel neljapäeval kodumaal Lillehammeris jalgrattasõidu ajal kriitilisse seisu.

38aastane mees tundis ühtäkki väga tugevat peavalu ja pedaalis hoogsa tempoga kodu poole. Kui ta kiivri peast ära võttis, tugevnes valu veelgi.

„Mul oli tunne, nagu oleksin kuuli pähe saanud,“ ütles 2010. aasta Vancouveri olümpiamängudel tiimsprindis triumfeerinu Gode Dageri taskuhäälingusaates, mida vahendas väljaanne VG.

Pettersen kutsus appi arstist sõbra. Peagi jätkus nende teekond Lillehammeri haiglasse, kus kriisiseisu sattunu ajule tehti kompuuteruuring, mille põhjal selgus, et endist tippsportlast kimbutab subarahnoidaalne hemorraagia ehk ajuarteri aneurüsm.

See on eluohtlik seisund. VG andmetel sureb Norras 20-40 protsenti patsientidest enne haiglasse jõudmist. Pettersen toimetati helikopteriga Oslosse.

Lendu oodates helistas ta oma naisele Ellenile. „Ma ütlesin, et armastan teda. Hoolitse laste eest,“ meenutas Pettersen lühikest vestlust.

Eelmisel reedel selgus, et endise suusaässa elu ei ole enam ohus. Sel kolmapäeval saadeti ta koju. Pettersen kavatseb senise kehalise vormi taastada, kuid teekond selleni on pikk.

Praegu on ta endiselt nõrk ja vajab palju puhkust. Neljapäeval suutis norralane 20minutilise jooksuringi kõndides läbida. „Taastusravi on olnud olukorda arvestades üsna kiire,“ nentis ta VG-le.