Endine Suurbritannia tippujuja Sharron Davies koos isaga.

Foto: Twitter / @sharrond62
Doping
15. oktoober 2021, 19:38

Briti ujuja loodab saada 41 aastat hiljem olümpiakulla: teadsime täpselt, mida ja millal nad tarvitavad

Rahvusvaheline ujumisliit (FINA) lubas hakata vanu dopingujamasid, nagu 1970ndatel ja 80ndatel vohanud Ida-Saksamaa riiklik programm. Endine Suurbritannia tippujuja Sharron Davies (58) loodab, et saab tänu sellele Moskva olümpiamängude kuldmedali.

Davies saavutas 1980. aasta OMil 17aastasena 400 meetri kompleksujumises idasakslanna Petra Schneideri järel teisekoha, kuid Schneider on hiljem tunnistanud dopingu tarvitamist.

Berliini müüri langemise järel 1989. aastal on selgunud, et Ida-Saksa ujujad ja kergejõustiklased domineerisid omal ajal tänu keelatud ainetele, mille eest hoolitses riiklik süsteem.

Daviese sõnul teati juba toona, et idasakslased on petised, kuid tõestust polnud. „Kui müür langes, leidsime dokumendid,“ märkis ta BBC-le.

„Teadsime täpselt, mida ja millal nad tarvitavad ning kes. Lihtsalt FINA ei tahtnud midagi selle osas ette võtta. Nüüd tuli uus president (Husain Al-Musallam – M. T.), kes tahab selle asja joonde ajada. Ta juhib tähelepanu, et kahe inimgupi hüvanguks ei tehtud mitte midagi. Esiteks nende, kes ei võitnud teenitud medaleid, aga ka noorte idasakslaste, kellele anti väga vastikuid vanamoelisi ravimeid, millel olid pikaajalised kõrvalmõjud.“

Schneider tegi Daviesele Moskvas enam kui 10 sekundiga pähe ja püstitas maailmarekordi 4.36,29, mis pidas vastu üle 17 aasta.

Daviesele meeldiks, kui kuldmedal jõuaks temani kuniks 85aastane treenerist isa veel elus on. „Mu vanemad ohverdasilt tohutult, kui ma sporti tegin. Toona polnud loteriirahastust. Meie elu möödus ilma puhkusreiside ja uute külmikuteta. Mäletan, et mu vennad ei saanud isegi uusi koolivorme, et mina saaks spordiga tegeleda,“ avaldas ta.