Sebastien Ogier.

Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
WRC
17. oktoober 2021, 15:22

ÜLEVAADE | Kas Ogier' kaheksas tiitel on kindel või on Evansil siiski veel võimalus?

Autoralli MM-sarjas paistab enne hooaja viimast etappi olevat kõik vormistamise küsimus. Sebastien Ogier'l on karjääri kaheksandaks ning teiseks järjestikuseks MM-tiitliks vaja koguda maksimaalselt 13 punkti. Toyota rallimeeskonnal on ülesanne veelgi lihtsam: tootjate arvestuses maailmameistriks tulekuks tuleb neil Monza rallilt noppida kõige rohkem viis silma.

Ogier'l on enne viimast etappi koos 204 punkti. Ainus, kes Toyota pilooti veel teoreetliselt püüda saaks, on tema tiimikaaslane Elfyn Evans. Waleslasel on kirjas 187 silma ehk 17 punkti.

Seega võidab Ogier igal juhul tiitli, kui:

  • saavutab Monzas vähemalt kolmanda koha

  • saavutab neljanda koha ja tuleb punktikatsel viiendaks

  • saavutab viienda koha ja tuleb punktikatsel kolmandaks

Ehk kokkuvõtteks: Evansi šansid on väikesed. Lisaks sellele, et tal on endal vaja teha ideaalilähedane sooritus, peab ta lootma Ogier' ebaõnnele.

Tõsi, mullune hooaeg näitas, et rallis võib kõike juhtuda. Toona oli viimaseks etapiks samuti Monza ralli. Evansi edu enne võidukihutamist oli Ogier' ees 14 punkti. Paraku sõitis ta kraavi ning hiljem ei päästnud teda ka punktikatselt teenitud kolm silma – maailmameistriks tuli etapivõidu teeninud prantslane.

Seega oleks praegu ilmselt veel vara maailmameister välja kuulutada, kuid on selge, et Ogier'l on tiitlivõiduks suurepärased šansid.

Sõitjate arvestus:

1. Sebastien Ogier (Toyota) – 204 (punkti)

2. Elfyn Evans (Toyota) – 187

3. Thierry Neuville (Hyundai) – 159

4. Kalle Rovanperä (Toyota) – 140

5. Ott Tänak (Hyundai) – 128

6. Craig Breen (Hyundai) – 76

7. Takamoto Katsuta (Toyota) – 68

8. Dani Sordo (Hyundai) – 63

Toyota rallitiimi pealik Jari-Matti Latvala oli avaldanud lootust, et meeskonnal õnnestub Hispaanias tootjate meistritiitel kindlustada. Tänu Neuville'i ja Sordo tugevatele esitustele see veel ei juhtunud, kuid kuna neil jäi sellest puudu vaid viis punkti, siis on neil võit sisuliselt täiesti kindel.

Tootjate arvestus:

1. Toyota – 474

2. Hyundai – 427

3. M-Sport – 187