Põlva Serviti alustas eurosarjas napi kaotusega.

Foto: Aldo Luud
Käsipall
17. oktoober 2021, 18:57

LÜÜASAAMISED LEEDUS: HC Tallinn ega Serviti ei suutnud eurosarjas Eesti klubide võiduarvet avada

Eesti käsipalliklubid pole eurosarjas veel võidurõõmu maitsnud. Kui septembris leppis Viljandi viigi ja kaotusega, siis sellel nädalavahetusel pallisid HF European Cupi sarjas HC Tallinn ja Põlva Serviti. Esimene kaotas Leedus Vilniuse VHC Šviesale 22 : 24 ja teine 26 : 27 Kaunase Granitas-Karysile.

Septembris pallis European Cupis HC Viljandi, kes avaringis viigistas 20 : 20 Bosnia ja Hertsegoviina klubi Doboj MRK Slogaga, aga kordusmäng võõrsil kaotati 23 : 25. Sel nädalavahetusel alustasid European Cupis teekonda teekonda kaks Eesti klubi, otsa tegi lahti HC Tallinn, kes kaotas laupäeval võõrsil Vilniuse VHC Šviesale 22 : 24, vahendab handball.ee.

Esimesel poolajal oli Tallinn kenasti mängus, kui riietusruumi mindi eestlaste 12 : 11 eduseisul, kuid teise poolaja alguses jäi meeskond enam kui seitsmeks minutiks kuivale. Nimelt tõid leedukad väravapostide vahele 34aastase ja meistrite liiga kogemustega Giedrius Morkunase, kes tõrjus kõik pallid, mida tallinlased suutsid tema suunas teele saata.

37. minutil rebenes kohtumises esimest korda vahe kahele väravale, kui Tadas Rasakevičius viis vastased juhtima 14 : 12 ja peagi oli tablool leedukate eduseis 19 : 14.

Kaua kõikus vahe kolme-nelja värava peal, kuid viimastel minutitel leidis skoorimissoone tallinlaste Aleksei Štšerbak, kes seadis lõpptulemuseks 24 : 22. Štšerbak viskas Tallinna kasuks seitse, Dmõtro Turtšenko neli ning Jürgen Rooba ja Igor Skiba kolm väravat.

Tallinna peatreener Bo Östergaard nentis, et tema hoolealustel oli halb päev. „Mitmed pallurid, kes pidanuks meeskonda kandma, ei õnnestunud ja päeva lõpuks peab olema rahul, et võtame kodumängule kaasa ainult kaheväravalise kaotuse. See jätab kõik võimalused õhku ning paremini mängides on meil šanss siit paarist edeneda,“ kommenteeris juhendaja.

„Nagu juba kombeks, tegime korraliku avapoolaja, kuid sattusime raskustesse teisel. Saime palju karistusi ja vähemuses mängimine kahtlemata segas. Aga olen rahul, kuidas poisid viimased viis kuni seitse minutit võitlesid ning vahet vähendasid,“ tunnistas Östergaard. Kordusmäng Leedu meistriga toimub järgmisel pühapäeval Kalevi spordihallis.

Serviti kaotas Leedus ühe silmaga

Viimasena kolmest tänavusest eurosarjas osalejast alustas teekonda mullune EHF European Cupi veerandfinalist Põlva Serviti, kes jäid teise eelringi avamängus võõrsil 26 : 27 alla Kaunase Granitas-Karysile.

34 aastat tagasi IHF Cupi – tänases mõistes tugevuselt teise sarja ehk EHF Euroopa liiga – võitnud Granitas-Karys võõrustas Eesti meistermeeskonda Kaunasest kümnekonna kilomeetri kaugusel asuva väikelinna Garliava spordi- ja kultuuripalees. Kolm nädalat tagasi võitis Serviti sama vastast Balti liigas 30 : 22.

Selleski kohtumises said eestlased väga hästi minema, kui Põlva pääses kiirelt 2 : 0 ette ja poolaeg võideti 14 : 9. Riietusruumist väljusid aga vägagi võitlusvalmid leedukad. Võimsasse hoogu sattus vasakäär Deividas Jovaišas, kes viskas neli väravat järjest ja seitsme minutiga ei jäänud Serviti viieväravalisest edust järele midagi – 37. minutil tuli Karolis Dambrauskase tabamusest viik 15 : 15, kolm minutit hiljem viis Jovaišas Granitase 17 : 16 juhtima.

Põlvalased jäid hätta vastaste kaitse ja kahemeetrise väravavahi Lukas Gurskisi ülemängimisega. Järgmised kümme minutit visati väravaid kordamööda – Granitas läks juhtima, Serviti viigistas. Peamiselt kasvatasid eestlased skoori tänu Kase täpsetele karistusvisetele, positsioonirünnakutel ei tulnud tabamusi ka ülekaalus mängides.

Marius Kairys viis leedukad kahe väravaga juhtima 51. minutil, tehes seisuks 24 : 22. Serviti võitles lõpuni, aga hooaja esimesest kaotusest tulemusega 26 : 27 polnud pääsu. Tõnis Kase viskas põlvalaste kasuks seitse, Sander Sarapuu neli ning Carl-Eric Uibo ja Anatoli Tšezlov kolm väravat. Üleplatsimehena jäi Jovaišase arvele tosin tabamust. Korduskohtumine toimub Mesikäpa hallis järgmisel laupäeval.

Serviti peatreener Kalmer Musting tõdes, et eurosarjas ei anta midagi niisama. „Tunnustan vastast, täna näitasid nad head sisu ning olid meist paremad. Kohtumise algul üllatas Granitas meid üliaktiivse kaitsega, aga saime mängu käima ja mitme väravaga eest. Teise poolaja algus oli aga ikka väga hapu,“ rääkis ta.

„Kaotasime seal vähemuse 0 : 3, mida ei tohiks iial juhtuda. Võibolla oli osadel mängijatel liigselt enesekindlust, aga ebaõnnestunud otsuseid tuli rünnakul palju. Tuleb kaotusega leppida ja uuel nädalal kõvasti tööd teha, et kordusmängus nii-öelda 0:1 kaotusseisus alustades olukorrast välja tulla.“