Foto: Martin Ahven
Sisuturundus
18. oktoober 2021, 14:35

KATSE | Uskumatu, et kuumaõhufritüüris saab valmistada nii palju toite… ja veel tervislikult ilma õli kasutamata!

Olen viimased pool aastat avastanud tervisliku toitumise maailma, mistõttu mõtlen alati läbi, mida toitudesse lisan – kui palju on seal soola ja suhkrut, muid ebavajalikke aineid või õli. Ilma õlita on aga paljusid toite raske valmistada, kui sul just pole kuumaõhufritüüri.

Kui mu ämm kuulis, et olen kuumaõhufritüüri otsingul, soovitas ta mulle seda, mis tal endalgi kodus – Proscenic T21. Tema kasutavat seda igasuguste toitude puhul ning isegi tunduvalt rohkem kui ahju või panni. Eriti kiitis ta Proscenic T21 puhul selle võimsust, tänu millele valmivad toidud kiiresti ja jäävad krõbeda koorikuga.

Foto: Martin Ahven

Põhjus, miks mina üldse hakkasin mõtlema kuumaõhufritüüri ostmisele, on võimalus kõiki toite palju tervisesõbralikumalt teha. Nimelt valmivad toidud tänu kuumale õhule ning õli olemasolu ei ole vajalik. Valmistada ülimaitsvaid friikartuleid ilma õli kasutamata nagu kohvikutes? Jah, palun!

Just friikartuleid otsustasingi esimesena proovida. Kuna Proscenic T21 küpsetuskorv on lausa 5,5 liitri suurune, sain korraga tervele oma neljaliikmelisele perele lõunaks friikaid valmistada. Ja mis eriti tore – kuna fritüüri kasutamine on võrdlemisi lihtne ja loogiline, ei olnud vaja süveneda instruktsioonidesse, mida ma absoluutselt ei salli.

Kuna fritüüriga kaasa saadud nõuannete juhendis oli info, kui kaua erinevad toidud peavad fritüüris olema, ei pidanud katseeksitusmeetodit rakendama – friikartulid peab valmistama 204 kraadiga 18 minutit. Ämmalt sain siinkohal ka väikese nõuande võtta kartulid poole peal korraks välja, neid segada ja siis tagasi panna. Sel juhul saab ülikrõbeda ühtlase tulemuse.

Eriti vaimustuses olid tulemusest mu kuueaastane poeg ja seitsmene tütar, kes väitsid, et pole nii häid friikaid ammu saanud. Pole ka ime, sest ega need rasvast läbi imbunud kartulid polegi teab mis head. Kui ma kodus varasemalt ahjufriikaid püüdsin teha, siis pidin samuti õli peale kallama – muidu kippusid kartulid ära kuivama.

Järgmisel päeval proovisin lillkapsast valmistada. Minule lillkapsas küll maitseb, kuid lapsed kipuvad selle ära põlgama… Samas, kui teha see sama krõbedaks nagu friikad, siis äkki petab põnnid ära? Et see paremini õnnestuks, frittisin kõrvale ka friikaid. Puistasin lillkapsale soola peale ning panin selle 15 minutiks 180-kraadisele kuumusele. Tulemus oli jälle uskumatult krõbe ja maitsev! Lapsed olid ilma pikema jututa nõus seda sööma. Minu meelest sobib frititud lillkapsas ideaalselt ka peoõhtul lauale (kui toores lillkapsas liiga igav tundub), sest seda on hea mekkida koos dipikastmega.

Foto: Martin Ahven

Pelmeenide valmistamine esimesel korral nii hästi ei õnnestunud. Panin need liiga uljalt samade parameetritega fritüüri nagu friikartulid ning välja võtsin lõhkenud ja kõrbenud pelmeenid. Aga ma ei heitnud meelt. Järgmine kord olin tagasihoidlikum ning sättisin need fritüüri 160 kraadiga. Algul seitsmeks minutiks, siis segasin ja veel seitsmeks. Eks täpsed minutid sõltuvad siiski sellest, kui palju toitu korraga valmistad.

Üllatajateks olid ka kanatiivad ja lõhe, mis said ülimaitsvad. Mulle tundub, et taevas on piir, mida kõike saab tänu sellele kuumaõhufritüürile tervislikult valmistada!

Foto: Martin Ahven

Minule kui pereemale imponeeris väga ka see, et kuumaõhufritüüri puhastamine on väga lihtne. Küpsetamisvorm on kaetud kahekordse teflonkihiga, mis muudab selle mittenakkuvaks ja kergesti puhastatavaks. Kõiki lahtivõetavaid osasid saab ka nõudepesumasinas pesta.

Küpsetamise teeb keskmisest kergemaks seegi, et kuumaõhufritüüril on ekraan, millel näha nii küpsetusaeg kui ka kuumus. Fritüüril on kaheksa erinevat režiimi, mida saab siis vastavalt toidule muuta. Mis teeb asja aga eriti põnevaks, on tõik, et fritüüri saab wifi kaudu oma telefoniga ühendada ja sealt juhtida!

Meie kuumaõhufritüür leidis endale koha köögi tasapinnale, sest usun, et hakkame seda igapäevaselt kasutama. Kodumasin on tõeliselt praktiline, mugav ning tänu sellele valmivad imemaitsvad toidud!

Tekkis huvi? Vaata täpsemalt SIIT! Kasutades sooduskoodi ohtuleht15, saad kogu sortimendilt soodustust!