Rauno Sappinen (paremal) lõi täna Küprosel FC Flora ja kogu Eesti jalgpalliajaloo esimese värava konverentsiliiga alagrupiturniiril.

Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
21. oktoober 2021, 21:36

BLOGI | SILM PEAS: Sappinen tassis Flora mülkast ajaloolise viigini

Valitsev Eesti jalgpallimeister FC Flora jõudis täna Küprosel järjekordse verstapostini, kui lõi konverentsiliiga alagrupiturniiril esimesed väravad ja teenis 2 : 2 viigi toel esimese punkti.

Kompivalt alanud mäng kiskus Flora jaoks hapuks avapoolaja keskel, kui nelja minutiga võeti enda väravast välja kaks palli. Kusjuures mõlemas kaitseolukorras tegutseti lubamatult passiivselt ja lohakalt.

25. minutil sai tšehh Josef Hušbauer müstilisel kombel keskjoone juurest mööda vasakut äärt segamatult Flora trahvikasti juurde purjetada ja sealt penaltipunkti kanti sööta, kust serblane Miloš Deletić lõi palli ühe puutega lati alla.

Kolm minutit hiljem oli analoogne olukord, ainult et Hušbaueri asemel tegi eeltöö pikakasvuline ründaja grusiin Nika Kacharava, kes keeras küljeaudi järel osavalt Henrik Pürgi pealt maha, lidus vasakult äärelt trahvikasti juurde ja söötis keskele Denis Popovićile, kes suunas palli ühe puutega madalalt Matvei Igoneni selja taha.

See oli potentsiaalne murdumise koht, aga Flora näitas iseloomu ja ronis raskest seisust pika peale välja. Peaosas, üllatus-üllatus, oli vabariigi hetkel kuumim ründaja Rauno Sappinen. Esmalt ennetas ta 38. minutil Anorthosise kaitsjaid ja pani mõne meetri pealt jala edukalt vastu Henrik Ojamaa madalale söödule. Sel seisul mindi ka vaheajale.

Teisel poolajal ei suutnud Flora pikalt midagi ohtlikku tekitada – otsustaval hetkel vedas alt puude, sööt või lihtsalt ei mõistetud üksteist –, ent 80. minutil võlus Sappinen kübarast välja jänese. Vahetusest sekkunud Martin Miller andis talle kaitseliini taha hea läbisöödu, Sappinen jäi koperdamise kiuste püsti, mängis väravavahist mööda ja vajutas palli terava nurga alt ette ülemisse nurka. Suurepärane lahendus! Sappineni selle hooaja saldo eurosarjades on nüüd 10 mänguga 10 väravat – müstika!

Märkimata ei saa jätta ka väravavaht Igoneni rolli, sest ta tegi kohtumise üleminutitel meisterliku topelttõrje ja päästis meeskonna 57. minutil 1 : 3 kaotusseisu jäämisest, kui pareeris Kacharava lähilöögi.

Kohtumise statistikat UEFA kodulehelt:

  • pealelöögid 15 : 11 Anorthosisele, raamide vahele 6 : 3.

  • pallivaldamine 56% – 44% Anorthosisele.

  • söödutäpsus kodumeeskonnal 86%, Floral 82%.

  • Flora tabas korra latti – Markus Poom otse karistuslöögist 18. minutil.

Mõlemale meeskonnale on tänane punkt esimene, kuid Flora jätkab tänu paremale väravate vahele kolmandal positsioonil.

Täpsemalt saab mängu kulgemise kohta lugeda allolevast blogist.

Standings provided by SofaScore LiveScore
21:35

Kõik! 2 : 2. Eesti jalgpalli ajalugu on tehtud: FC Flora teenis eurosarja alagrupiturniiril esimese punkti.

21:34

90+3. Zenjov pääseb healt positsioonilt löögile, aga vajutab kõrgele ja kaugele üle värava.

21:32

IGONEN TASSIB TAAS! Kõigepealt pareerib ta Ioannou kauglöögi trahvikasti keskele, kuid hüppab kiiresti püsti ja saab käed ette ka Warda pealöögile. Oi, kui vajalikud tõrjed!

21:30

Kohtumise lõpuni on jäänud neli üleminutit!

21:29

Sappinen on nüüd sel eurohooajal löönud 10 mänguga 10 väravat, müstika! Sealhulgas on siis ka kõikvõimalikud eelringide mängud.

21:28

87. min. Michalis Ioannou lööb kaugelt, aga mööda.

21:27

86. min. EI OLE! Miller pääseb penalipunkti juurest löögile, aga udjab vasaku siseküljega meetri-kahe jagu mööda. Kaitsja oli küll teda tihedalt segamas, ent eurosarjas tuleb need pallid raami lüüa..

21:25

84. min. Ohtlik moment Flora värava all: Andreas Avraam lööb terava nurga alt küljevõrku!

21:24

See vangerdus tähendab seda, et Alliku liigub tippu ja Kuraksin võtab vasakul äärel tema koha.

21:24

83. min. Flora kolmas vahetus: kahe värava autor Sappinen saab teenitud puhkusele, 18aastane Danil Kuraksin sisse.

21:22

82. min. Vassiljev vasakuga kastijoonelt, aga natuke mööda.

21:21

79. min. RAUNO SAPPINEN TEIST KORDA JA VIIK ON MAJAS! Miller annab hea läbisöödu kaitseliini taha Sappinenile, kes jääb koperdamise kiuste püsti, mängib väravavahist mööda ja vajutab terava nurga alt ette ülemisse nurka – suurepärane lahendus ja 2 : 2 tablool!

21:14

73. min. NÜÜD OLI OHTLIK! Miller ja Alliku kombineerisid Sappinenile löögikoha, aga see tuleb võrdlemisi nõrk ja otse väravavahi peale, nii et too püüab palli hõlpsasti.

21:12

Aeg tiksub armutult Flora kahjuks. Tuleb tunnistada, et teisel poolajal pole Eesti meister suurt midagi tekitada suutnud. Lubavaid rünnakuid on olnud, aga otsutaval hetkel on alt vedanud viimane sööt või puude või pole mehed lihtsalt üksteist mõistnud.

21:10

70. min. Flora teine vangerdus: Markus Poom välja, Martin Miller sisse. See peaks tooma värskust keskväljale.

21:09

69. min. Anorthosis teeb oma neljanda vahetuse, mõlemad väravalööjad on nüüd välja vahetatud. Lisaks paremkaitsja ja tipuründaja.

21:08

68. min. Kostakis Artymatas proovib kaugelt, aga pall põrkab rikošetist nurgalöögiks. See omakorda lendab kõrge laarega üle trahvikasti.

21:06

65. min. Jürgen Henn teeb esimese vangerduse: Henrik Ojamaa välja, Rauno Alliku sisse, nii et värsked jalad vasakule äärele.

21:01

61. min. Nurgalöök Anorthosisele, aga Flora mehed likvideerivad ohu.

21:00

57. min. IGONEN PÄÄSTAB! Ründaja Nika Kacharava on värava ees nii vabaks jäänud, et saab palli lausa rinnaga maha võtta ja alles seejärel lüüa. Ebareaalne, kui palju aega tal oli Flora väravast mõne meetri kaugusel…Pürg hüppas palli alt läbi ning Kuusk oli teisel pool natuke liiga kaugel.

Loe rohkem