Enes Kanter.

Foto: Reuters / Scanpix
Korvpall
21. oktoober 2021, 22:35

Hiinlased ei näita enam Celticsi mänge, sest korvpallur avaldas toetust Tiibetile

Hiina meedia ei näita enam Boston Celticsi osaluse toimuvaid NBA-mänge, sest võistkonna keskmängija Enes Kanter postitas kolmapäeval Twitterisse ligi kolmeminutilise video, milles väljendas toetust Tiibetile.

„Olen siin, et rääkida sellest, mis toimub Tiibetis. Sealsetel inimestel pole Hiina julma valitsemise all põhiõigusi ega -vabadusi,“ sõnas Kanter, dalai-laama pildiga T-särk üll.

„Neil ei lubata õppida oma keelt ja kultuuri. Nad ei tohi vabalt reisida ega infot vahetada. Tiibeti inimestel pole lubatud isegi vabalt jumalat kummardada. 70 aasta jooksul on Tiibeti munkasid, nunnasid, intelligente, kirjanikke, näitlejaid ja paljusid teisi on arreteeritud ja saadetud poliitilistesse ümberõppeasutustesse. Neid on piinatud ja isegi hukatud lihtsalt seepärast, et nad on kasutanud vabadusi, mida sina ja mina võtame iseenesest mõistetavatena.“

Lisaks nimetas ta Hiina presidenti Xi Jinpingi jõhkraks diktaatoriks ja kandis kolmapäeval New York Knicksiga mängides ketse kirjaga „Free Tibet“ (tõlkes „vaba / vabastage Tiibet“). Kusjuures need jalavarjud disainis Hiinas sündinud, kuid Austraalias elav karikaturist ja kunstnik Badiucao, vahendab ESPN.

Hiina välisministeeriumi kõneisik Wang Wenbin ütles, et Kanter soovis lihtsalt tähelepanu ning tema väited ei vääri ümber lükkamist.

Suurriigis NBA teleõigusi omava Tencent pole veel juhtumit kommenteerinud, kuid New York Timesi teatel ei näita platvorm enam seetõttu Celticsi tulevasi mänge ega vanade kordusi.

Hiinas ei kanta üle ka Philadelphia 76ersi mänge, sest nende president Daryl Morey väljendas kaks aastat tagasi Twitteris toetust Hongkongi demokraatiameelsetele protestijatele. Kusjuures ta oli toona hoopis Houston Rocketsi juht.