Calle Halfvarsson 2018. aasta olümpial.

Foto: Reuters
Talisport
22. oktoober 2021, 11:13

Rootsi suusaäss ronib mustast august välja: arst ütles, et harjutasin nagu kulturist

Tiitlivõistlustelt kolm medalit võitnud Rootsi murdmaasuusataja Calle Halfvarsson otsustas enne Pekingi taliolümpiamänge treeningutes suuri muudatusi teha. Ta nimetas eelmist hooaega täielikuks läbikukkumiseks, vahendab Iltalehti.

„Otsustasin, et tuleb midagi ette võtta. Muidu võin (oma karjääri) kohe lõpetada. Jõudsin järeldusele, et pean vähem harjutama,” rääkis Halfvarsson SVT-le.

32aastane murdmaasuusataja soovib enne veebruaris algavat Pekingi taliolümpiat neli kilo alla võtta, et pikematel võistlusmaadel edu saavutada.

„Kui tahad pikkadel distantsidel hästi esineda, pead olema kerge,“ lausus alates kevadest kaks kilo alla võtnud spordimees kodumaa meediale. „Sul ei tohi olla lihaseline kehaehitus. Minu eesmärk on olla veidi kiitsakam, tahan välja näha nagu pikamaasuusataja. See on muidugi raske, sest mul pole palju rasva.“

Halfvarsson nimetab eelmist hooaega totaalseks läbikukkumiseks. Sügisel põdes ta kaks korda grippi ega jõudnudki tipptasemel. Tour de Ski tuli pooleli jätta, Saksamaal Oberstdorfis toimunud maailmameistrivõistlustel piirdus ta ühe etteastega.

„Hooaeg oli fiasko. Jäi mulje, nagu ei tunneks ma üldse oma keha. Harjutasin suvel ja sügisel väga hästi, kuid seejärel kukkusin kokku,” lausub ta nüüd.

Mullu jäi Halfvarssoni parimaks tulemuseks Val Müstairi 15 kilomeetri sõidu 15. koht. Ta sai oma veast teada jaanuari lõpus.

„Arst ütles, et harjutasin nagu kulturist, mitte nagu suusataja,“ osutab rootslane põhiapsule. „Selgus, et olin jõutreeningut valesti teinud. Harjutades oli mu kehakaal liiga suur ja mõtlesin valesti. Ma ei mõistnud probleemi olemust. See on päris hull, et sain nii valesti harjutada, kuigi olen juba aastaid treeninud.“

Viimati jõudis Halfvarsson MK-sarjas poodiumile 2018. aasta Ruka MK-etapil 15 kilomeetri klassikasõidus. Tema viimane võit pärineb 2016. aastast. Maailmameistrivõistlustelt on rootslane võitnud 4 × 10 kilomeetri teatesõidus kaks hõbedat ja ühe pronksi.