Meeleavaldus Vabaduse väljakul.

Foto: Karin Jaanus
Eesti uudised
23. oktoober 2021, 12:28

VIDEO JA GALERII | Vaktsiinivastased avaldasid Vabaduse väljakul meelt

Laupäeval toimus Tallinnas Vabaduse väljakul Varro Vooglaiu ja sihtasutuse Perekonna ja traditsiooni kaitseks korraldatud vaktsineerimisvastane meeleavaldus.

Vooglaiu sõnul korraldatakse meeleavaldust selleks, et nõuda Covid-19 vastases võitluses austuse taastamist vaba ühiskonna aluseks olevate põhimõtete vastu. Meeleavaldusel protestiti vaktsineerimise, vaktsiinipasside ja laste Covid-vaktsineerimise vastu.

Olenemata vihmasest ja jahedast ilmast oli Vabaduse väljakule kogunenud tuhandeid inimesi. Meeleavaldusel osalesid ka EKRE juhtivpoliitikud Mart, Martin ja Helle-Moonika Helme ning Kersti Kracht ja Jaak Madison. Martin Helme agiteeris rahva ees peetud kõnes Kaja Kallase juhitud valitsust maha võtma.

Protesti väisas ka molekulaarbioloog Kaari Saarma, kes nimetas koroonavastase võitluse imeravimine vaktsiini asemel hoopis hobuste ussirohuna kasutatavat invermektiini – kuigi pole teaduslikke tõendeid sellest, et see päriselt viirusega võitlemisel aitaks.

Vooglaid oli lavale kutsunud ka Telegrami loojad Hando Tõnumaa ja Mariann Joonase, kes kutsusid koroonapandeemiat pettuseks, kõike tipuks leidsid nad, et piirangud tuleks tühistada ja rahvas võiks hakata pidu panema.

Meeleavaldusel esines ka laulja Tõnis Mägi, kes avab meeleavalduse oma kuulsa looga „Koit“ ja lõpetab selle looga „Palve“.

Meeleavaldus oli registreeritud ning korraldajad kinnitasid, et meeleavalduse läbiviimisel pannakse erilist rõhku turvalisuse tagamisele, mistõttu on palgatud rohkearvuline turvameeskond. 

„Oleme tänulikud ka politseile, kellega meil on olnud meeleavalduseks valmistudes väga konstruktiivne koostöö. Käsitleme politseid partnerina ja oleme turvalisuse tagamisel saadud abi eest tänulikud. Rõhutame eriliselt palvet, et keegi ei tuleks meeleavaldusele provokatsioone korraldama ja samuti palume kõigilt osalejatelt tungivalt mitte võimalikele provokatsioonidele alluda, vaid jätta korra tagamine turvameeskonna ja vajadusel politsei hooleks,“ ütles Vooglaid.

Meeleavaldusele on Facebookis end osalejaks märkinud 5500 inimest. Vooglaid märgib, et jätavad endale õiguse nõuda meeleavalduselt niisuguste loosungite kõrvaldamist, mis ei ole kooskõlas meeleavalduse sõnumiga, mis on ebaväärikad või mis õhutavad vaenu. Samuti palusid korraldajad, et meeleavaldusel ei osaleks inimesed, kes tunnevad end haigena. 

Seda, et meeleavaldusel inimesed massiliselt viirusega ei nakatuks, loodavad ka niigi ületöötanud meditsiinitöötajad. „Ma täiega kardan, mis järgmisest nädalast saama hakkab erakorralise ravi osas. Need, kes täna kambakesi koos bussides istuvad, et minna oma „vabaduse eest võitlema“, neid me näeme abivajajatena kahe-kolme nädala pärast,“ tõdes Õhtulehele Tallinnas töötav kiirabiõde.

Hetke Tartu Ülikooli kliinikumi koroonaosakonnast jagas ühismeedias ka seal töötav meditsiinitöötaja Aive Keerberg.

Kahjuks pidi meeleavalduse tõttu uksed sulgema Vabaduse väljakul asuv pitsarestoran Pizza Americana, kuna meeleavaldajad terroriseerisid nende töötajaid.

„Seoses tänase üritusega Vabaduse väljakul oleme avatud vaid kaasa ostmiseks telefoni tteel ning kullerteenused! Meie töötajad ei ole vastutavad riigis toimuvaga, vaid täidavad oma tööülesandeid ning ei vääri sellist vaimset terrorit, mille osaliseks nad täna on saanud. Palume mõistvat suhtumist meie töötajate suhtes,“ kirjutas pitsakoht ühismeedias.