Võistlusvälise dopingukontrolli mõte on saabuda sportlase ukse taha ootamatult.

Foto: REUTERS / SCANPIX
Doping
27. oktoober 2021, 08:41

AI-AI! Uurimine paljastab: Ukraina antidopinguagentuur töötas aastaid sportlaste heaks (4)

Maailma antidopinguagentuuri (WADA) värske raport paljastab, et Ukraina antidopinguagentuur (NADC) on aastast 2012 hoiatanud sportlasi peagi saabuva dopinguküti eest.

2019. aastal algatatud uurimine (operatsioon Herakles) leidis tõendeid, et NADC on juba kümmekond aastat korraldanud oma kontoris põhjendamatuid etteteatamisega testimisi, mida tehti vahel lausa grupiviisiliselt. Lisaks selgus, et NADC on sel aastal märkinud vähemalt kuus võistluste ajal antud dopinguproovi võistlusväliseks. See on oluline vahe, sest teatud ained on keelatud ainult võistluste ajal.

„Operatsioon Herakles on tõstatanud tõsiseid küsimusi NADCi testimistavade aususe ja nende töötajate pädevuse kohta,“ märkis WADA uurimisosakonna juht Gunter Younger portaali Inside the Games vahendusel.

„Enamgi veel, nende nende tavade näiline pikaealisus ja jultumus viitavad olulistele organisatsioonilistele puudujääkidele NADC-s. Operatsiooni Herakles käigus koguti veenvaid tõendeid selle kohta, et NADC helistas sportlastele või võttis nendega ühendust treenerite kaudu, et paluda neil järgmisel päeval tulla NADCi testimisele. Tõendid viitavad sellele, et NADC kasutas säärast tava sageli enne olulisi rahvusvahelisi sündmusi. Oli kordi, mil NADC-s ootas testimist terve ühe ala rahvuskoondis.“

Vastavalt WADA nõuetele peab dopinguküti külaskäik tabama sportlast üllatusena, et ta ei jõuaks teadlikult puhastuda.

Ühtki erikohtlemist saanud Ukraina sportlase nime praegu avalikuks ei tehtud, kuid WADA tellis noile kuuele valesti märgitud proovile uue analüüsi. Kõik tulemused oli negatiivsed ehk keelatud aineteta.

WADA uurimisosakonna juht Younger lisas: „Tõendid viitavad, et proovid esitati valesti vastavalt juhistele ja selleks, et täita minimaalset arvu võistlusväliseid teste, mida sportlaselt enne Tokyo olümpiamängudel osalemist nõuti.“

Operatsiooni Herakles käigus uuriti ka väiteid, et Ukraina kergejõustikuliidus toimub dopingu tarvitamise osas ringkaitse, kuid tõendeid ei leitud. See-eest tuvastati, et üks alaliidu töötaja võib olla seotud keelatud aine erütropoetiini (EPO) kauplemisega. Isik lükkas süüdistused ümber, kuid uurijad teavitasid juhtumist puhta kergejõustiku eest võitlevat organisatsiooni Athletics Integrity Unit.

Ukraina antidopinguagentuuri suhtes algatas WADA menetluse.