Aivar Pohlak.

Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
27. oktoober 2021, 11:41

Dokumendid paljastavad: Aivar Pohlak päästis jalgpalliliidu rahaga Florat (5)

Tänane Eesti Ekspress kirjutab saladokumentidele tuginedes, kuidas Aivar Pohlak jalgpalliliidu rahaga FC Florat päästis. Jutt käib mõistagi A. le Coq Arena nime all tuntud Lilleküla staadioni ehitamisest ning 2012. aastal toimunud Flora ja jalgpalliliidu vahelisest ostu-müügitehingust, mis aitas Eesti edukaimal jalgpalliklubi majanduslikest raskustest välja sipelda.

Pika ja detailirohke protsessi lühikokkuvõte võiks kõlada järgmiselt: Flora ehitas staadioni algul valmis riigi raha eest, seejärel ostis riigi osaluse Swedbanki laenuga välja ja selle maksis tagasi EJLilt saadud laenuga, mida kuni staadioni müümiseni tagasi ei makstud. Kui staadion lõpuks müüdi, kustusid Flora laenud ja tasumata intressid ning lisaks teenis vutiklubi 12 miljonit eurot sularahas.

Lisaks otsesele rahale ning laenude kustutamisele jäi kogu kompleksist Flora omandusse veel kaks treeningväljakut ning õigus muud treeningkompleksi tasuta kasutada järgmise 12 aasta jooksul.

„Kolmandate isikute käest ehituseks vahendite hankimine oli äriplaani oluline osa ja kuna tegemist oli spetsiifilise objektiga, siis olid selleks ka teistsugused võimalused,“ ütles Pohlak Ekspressile.

Kui staadioni müügi hetkel oli Flora kontol vaid 400 eurot, siis eelmine aasta lõpetati 600 000 euroga.

Praegu on Aivar Pohlak vaid jalgpalliliidu president, Florat juhib tema poeg Pelle.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Ekspressis.