Jäätist ei saa Sloveenia suusahüppaja Bor Pavlovčič endale tihti lubada, sest kilod kogunevad usinasti.

Foto: AFP / SCANPIX
Talisport
28. oktoober 2021, 22:31

Sloveenia suusahüppeäss peab nälgima, et kaugele lennata: mul pole palju energiat

Sloveenia suusahüppeäss Bor Pavlovčič (23) tunnistas Norra rahvusringhäälingule, et peab võistluskaalu saavutamiseks nälgima.

„Ma ei taha kilode arvu täpsustada, aga neid on üsna mitu. Oleksite üllatunud, kui kuuleksite, kui suur on minu suvise ja talvise kaalu vahe,“ rääkis sloveen.

Ta arvab, et on praegugi kaugele hüppamiseks liiga raske, kuid püüab novembri keskel algavaks hooajaks lisakilodest lahti saada.

„Pean täielikult keskenduma. Ma ei tohi süüa suhkrut ja pean toidu kogust piirama. Püüan metsas jooksmas käia, et kaloreid põletada ja olla veendunud, et ma ei lähe üle piiri.“

Ta on tihti näljane, kuid sellega harjuvat ära. „Seda tuntakse nälgimisena. Mul pole palju energiat ja pean alati lõpetama söömise enne, kui kõht täis saab,“ märkis Pavlovčič, kes jõudis lõppenud talvel kolm korda MK-sarjas poodiumile.

Intensiivne kaalujälgimine on suusahüppajate elu paratamatu osa, sest üks kilo võrdub mäel hinnanguliselt kahe-kolme meetriga. Tippkonkurentsis on see meeletu vahe. Pavlovčič annab endale aru, et tema eluviis on ebatervislik, kuid ta ei usu, et selle vastu aitaks reeglite muutmine.

„Midagi võib ju muuta, aga kui me tahame lennata kaugele, siis peame olema kõhnad. Muud võimalust pole, seda tuleb aktsepteerida,“ arutles ta.

Sloveenia suusaliidu pressiesindaja Tomi Trbovc ütles NRK-le, et arstid hoiavad kõikidel nende sportlastel silma peal. Lisaks saavad nad vajadusel toitumisnõu, et harjumustest ei kujuneks toitumishäire. „Oleme üpris kindlad, et see toimib,“ ütles Trbovc.

Eesti suusahüppajad rääkisid oma toitumisharjumustest põhjalikult Õhtulehele Pyeongchangi olümpiamängudel.