Anett Kontaveit.

Foto: REUTERS / SCANPIX
Tennis
30. oktoober 2021, 16:29

BLOGI | Rumeenia turniiri finaali jõudnud Kontaveit: „Enne veerandfinaali andis keha tunda, aga nüüd on seis parem.“ (4)

Tennisist Anett Kontaveit (WTA 14.) alistas laupäeval Rumeenias Cluj-Napoca linnas toimuva WTA 250 taseme turniiri poolfinaalis rootslanna Rebecca Petersoni (WTA 99.) 6 : 3, 6 : 2. Kohtumise täpsema käiguga saab tutvuda allolevas blogis.

Sõbrannad Kontaveit ja Peterson olid varem tenniseplatsil maid jaganud kaks korda: aastal 2019 võitis Kontaveit Fed Cupi raames 6 : 4, 6 : 4 ja aastal 2011 Stockholmis ITF-i turniiril olid tema võidunumbrid 6 : 4, 7 : 6 (5). Sealjuures Petersoni mõlemad vanemad on pärit Eestist. Tema isa on 80. aastatel Eesti tenniseparemikku kuulunud Mart Peterson. 1990. aastal kolisid Petersonid Rootsi ning viis aastat hiljem sündis Stockholmis Rebecca.

Rumeenias alustas Konteveit kindlalt, kui sai sisse kiire 5 : 0 edu ja järgmises geimis murdepalli, mis oli ühtlasi esimene settpalli. Seda eestlanna ei suutnud ära kasutada ning Peterson võitis kolm järgmist punkti. Kuid seisult 5 : 3 sai Kontaveit kolm settpalli, millest kasutas esimese ja võitis esimese seti 33 minutiga 6 : 3.

Teinegi sett kulges sarnase stsenaariumiga, sest Kontaveit võitis rootslanna servigeimi nulliga ja pääses juhtima 2 : 0. Eestlanna pallingud olid väga teravad ja pikad pallivahetusedki kukkusid enamasti tema kasuks, mistap täpselt pool tundi kestnud sett päädis tulemusega 6 : 2.

Kontaveit jõudis kahe kuu jooksul neljandat korda finaali. Matši järel uuriti 25aastaselt tenniseässalt, et kuidas peaks tema vastu mängima. „Ma ei annaks vastastele seda plaani näppu,“ lausus ta naerdes. „Aga tunnen end väljakul väga hästi. Täna polnud nii lihtne kohtumine kui numbrid näitavad, matš oli tegelikult päris keeruline.“

Anett lõi matšis seitse serviässa ja tegi vaid kaks topeltviga, rootslanna vastavad numbrid olid üks ja viis. Eriti hädas oli Peterson oma teise serviga, mis jäi päris pehmeks ja ta võitis 17st punktist vaid 5.

Eestlanna graafik on viimastel nädalatel üsna tihe. Tema sõnul tuleb tal siiski kõik automaatselt. „Mängin hästi ja mängin agressiivselt, mistõttu on löökides sisu,“ tunnistas Kontaveit, kelle sõnul väsimus teda enam ei kimbuta. „Saan hakkama. Enne veerandfinaali andis keha tunda, aga nüüd on seis parem. Mul on motivatsioon laes ja proovin siin anda endast parima.“

Eestlanna jaoks on panused Rumeenias märksa suuremad kui Transilvaania Openi võit. Nimelt lunastab ta turniirivõidu korral koha WTA aastalõputurniiril, kuhu pääsevad kalendriaasta kaheksa paremat. Kontaveit kerkiks triumfiga Transilvaania Openil vastavas edetabelis üheksandaks, ent maailma esireket Ashleigh Barty on teatanud, et tema niipea kodusest (ja rangete karantiininõuetega) Austraaliast ei lahku.

Rumeenia turniiri finaalis tuleb Kontaveidile vastu kodumaal mängiv endine maailma esireket Simona Halep (WTA 18.), kes alistas poolfinaalis kindlalt 6 : 0, 6 : 1 Marta Kostjuki (WTA 55.).

16:13
Kontaveit - Peterson 6 : 3, 6 : 2

Petersoni löök läks pikaks ja Kontaveit võttis turniiril neljanda kindla võidu. Homme toimub Kontaveidi senise karjääri üks tähtsaim mäng, kus vastu tuleb Simona Halepi ja Marta Kostjuki vahelise kohtumise võitja.

Kohtumise statistika

16:11

Kontaveidilt äss, seis 40 : 0 ja eestlannal kolm matšpalli!

16:11

Ülipika pallivahetuse lõppeks pani Kontaveit eeskäe ristnurka ja sinna Peterson ei jõudnud. 15 : 0.

16:10
Kontaveit - Peterson 6 : 3, 5 : 2

Peterson sai servi tööle ja võitis täna teist korda pallingugeimi nulliga. Ka esimeses geimis sai rootslanna mängu käima siis, kui Kontaveit oli ühe setivõidu kaugusel geimivõidust. Kas nüüd läheb sarnaselt?

16:06
Kontaveit - Peterson 6 : 3, 5 : 1

Kontaveit jätkas vägevalt, sest tugevate servide ja ühe ässaga pääses ta mõnekümne sekundiga 40 : 0 ette. Kuigi Peterson sai seejärel eestlanna eksimuse järel ühe punkti kätte, siis seejärel vajutas Anett järjekordse võimsa servi. Finaalipääs näib vaid vormistamise küsimus.

16:03
Kontaveit - Peterson 6 : 3, 4 : 1

30 : 30 seisult lendas Kontaveidi tagantkäsi õnnelikult võrguripsest platsile ja eestlanna sai kaks murdepalli. Neist kasutas ta ära kohe esimese, sest Peterson tema vägeva tõrjelöögini ei jõudnud. Õhus on finaalihõngu!

15:59
Kontaveit - Peterson 6 : 3, 3 : 1

Konteveit sai suurepäraste servidega ette 30 : 0. Kaks järgmist pallivahetust olid pikemad, kuid sealgi pani eestlanna vastase jooksma ning ta hoidis oma pallingugeimi nulliga. Seni kõik hästi!

15:56
Kontaveit - Peterson 6 : 3, 2 : 1

Üsna kole geim, kus mõlemad naised võtsid punkte peamiselt vastaste eksimustest. 40 : 40 seisult tegi aga Peterson ilusa volley ning otsustaval pallivahetusel lendas Kontaveidi tagantkäsi võrku.

15:53

„Täie jõuga, täie jõuga,“ oli Kontaveit enda peale vihane, kui läks palli asjatult agressiivselt lööma ja see lendas selgelt auti, millega sätiti tabloole seis 15 : 15.

15:51
Kontaveit - Peterson 6 : 3, 2 : 0

Eestlanna eksis järjepanu lihtsal tagantkäelöögil ja tegi servil otsa topeltvea, millega jäi 15 : 30 taha. Kuid rootslanna murdepallini ei jõudnud, sest Kontaveit vastas peagi ässaga ja suutis järgnevad pikemad pallivahetused enda kasuks pöörata.

15:46
Kontaveit - Peterson 6 : 3, 1 : 0

Rootslanna alustas teist setti topeltvea ja lapsiku eksimusega, millega Anett sai 30 : 0 edu. Seejärel võitis Kontaveit veel kaks pikka pallivahetust ehk eestlanna murdis vastase servigeimi nulliga!

15:43
Kontaveit võitis esimese seti 6 : 3

Esimese geimi teises pooles sai rootslanna päris hästi mängu sisse, kuid seisult 5 : 3 sai Kontaveit kolm settpalli, millest kasutas esimese ära.

33 minutit kestnud esimese seti statistika (Kontaveidi numbrid paremal). Silma hakkab, et kui rootslanna sai esimese pallingu sisse, siis oli tal kõik hästi, kuid teisest servist võitis ta vaid 30% punktidest.

15:41

Kontaveit leidis taas pallingul kindluse ning seisult 40 : 15 kolm settpalli.

15:40
Kontaveit - Peterson 5 : 3

Ühtäkki suutis Peterson esimesed servid käima saada, millega Kontaveit jäi keerulisse seisu ja surve alla. Ei saaks öelda, et Kontaveidil oleks mõõn, vaid Peterson sai paremini mängu sisse ja ta võitis selle geimi kuivalt. Aneti edu vaid üks murre.

15:37
Kontaveit - Peterson 5 : 2

Kontaveit lasi geimi alguses paar lööki pikaks, millega rootslanna pääses kenasti mängu ja sai matši esimese murdepalli.40 : 30 eduseisult näitas Peterson ülipikas pallivahetuses senise kohtumise parimat tennist ning kasutas kohe ära esimese murdepalli.

15:33
Kontaveit - Peterson 5 : 1

Ohhoo! Peterson saab matši esimese geimi, mis oli tänases kontekstis lausa maratoni mõõtu.

15:32

Vahel jõudis seis võrdustuda, kuid Kontaveit lõi taas ühe palli pikaks ja edu Petersonill.

15:31

Ai… matši üks pikemaid pallivahetusi lõppeb Aneti eestkäe löögiga võrku.

15:30

Aga lööb selle pikaks.

15:29

Anett teenib esimese settpalli!

Loe rohkem