Tristan Koskori selg tõi Tammekale 1 : 0 võidu.

Foto: Liisi Troska / Jalgpall.ee
Jalgpall
30. oktoober 2021, 21:25

VALUS: kümnelt meetrilt seljaga skooritud värav kukutas Pärnu Vapruse esiliigasse

Eesti meistriliigas kaotas Pärnu Vaprus kolmanda lisaminuti väravast Viljandi Tulevikule ning mõned tunnid hiljem alistas Tartu Tammeka Tristan Koskori seljaga skooritud tabamusest Kuressaare. Nii sai selgeks, et pärnakad mängivad uuel hooajal jalgpalli esiliigas.

27. vooru järel löödi Eesti meistriliiga kaheks, kui edaspidi mängivad omavahel kuus parimat ja neli tagumist meeskonda. Laupäeva eel oli viimaste kvartetis selg vastu seina liiga punasel laternal Pärnu Vaprusel, kes kolm vooru enne hooaja lõppu jäi Tartu Tammekast maha nelja silmaga.

Koduväljakul Viljandi Tulevikku võõrustanud pärnakad läksid kohtumist juhtima juba 37. sekundil, kui väravavahi mängis üle Kristen Saarts. Magus eduseis püsis veel teise poolaja esimesel minutitetel, aga siis lükkas Kaimar Saagi tsenderduse võrku viljandlaste ääreründaja Adubakir Muidinov.

Teisel poolajal ridamisi võimalusi raisanud Tuleviku seis näis minevat keeruliseks 89. minutil, kui punase kaardi teenis poolkaitsja Herol Riiberg. Kuid Pärnu jäi kohtumises sootuks punktita, sest kolmandal minutil klaaris nende kaitsja Marek Kaljumäe tsenderduse õnnetult Saagile, kes võttis palli maha ja vajutas selle kümnelt meetrilt värava nurka.

„Valus. Muud polegi,“ lausus pettunud Vapruse kaitsja Uku Kõrre kohtumise järel soccernet.ee ülekandes. Tema meelest oli esimesel poolajal mängupilt ilus. „Olime hästi mängus sees, tekitasime ohtlikke olukordi ja kohtumine oli täitsa kontrolli all. Lõpus jäi Tulevik vähemusse ja lootsime ise siit napsata. Aga läks nii, nagu läks.“

1 : 2 kaotanud Vaprus oli jätkuvalt Tammekast maas nelja silmaga ja pidi lootma, et tartlased koperdavad õhtuses mängus Kuressaare vastu. „Meie võimalused on vaid teoreetilised. Peame lähtuma sellest, et meil on veel kõik võimalik. Me ei saa pead norgu lasta. Peame võtma viimasest kahest mängust maksimumi ja lootma, et õnn pöördub meie õuele,“ nentis Kõrre.

Tammeka eelistanuks Pärnu võitu

Tammeka ja Kuressaare kohtumise avapoolaeg erilist silmailu ei pakkunud, kuid puhkepausi järel mõlema tiimi mäng paranes. Teise poolaja esimese kahekümne minuti parima võimaluse tekitas kodumeeskonna äär Patrick Genro Veelma, kes saatis palli posti. Lõpuks otsustas kohtumise saatuse saarlaste käpardlikkus kaitses.

65. minutil jäi Kuressaare kaitsja Ranon Kriisa tagasisööt kollkipper Kristen Lapale pehmeks, mistap viimane üritas palli klaarida, kuid virutas nahkkera Tammeka ründaja Tristan Koskorile vastu selga, kust see põrkas tühja väravasse. Kuigi saarlased suutsid lisaminutitel luua tartlaste värava all segadust, siis tabamuseni nad ei jõudnud ja koduvõistkond võttis magusa 1 : 0 võidu.

Lapa klaaris palli vastu Koskori selga, kust see põrkas väravasse.

Foto: Ekraanitõmmis

Tammeka saatis nädala keskel Floraga madistama varumehed ja Lilleküla staadionil saadi 0 : 9 saun. Kas põhimeeste puhkamine tasus end ära? „Võit tuli. Aga 0 : 9 kripeldas kõvasti ja seda oli keeruline kodus vaadata. Noored oli tublid, et käisid, aga nende nahas ei tahtnuks olla,“ tunnistas kohtumise kangelaseks tõusnud Koskor, kelle sõnul oli Kuressaarega matš keeruline. „Väga palju võimalusi mängus polnud. Minu õnneks Lapa lõi vastu mind ja nii ta läks.“

Tammeka 1 : 0 võit tähendas, et nende ja Vapruse vahe on seitse silma, kuid maksimaalselt on mängus veel kuus punkti. Niisiis jääb Pärnu meistriliigas viimaseks ja madistab uuel aastal tase madalamal. Meistriliiga eelviimane ehk üheksas sats peab üleminekumänge esiliigas teiseks jääva klubiga. Esiliigat juhib Maardu linnameeskond 63 punktiga, neist ühe mängu vähem pidanud Tallinna Kalev jääb neist maha kolme silmaga.

Tartlastel on teoreetiline võimalus tõusta meistriliiga kaheksandaks, aga see liigituks väikese ime valdkonda. Viimases kahes voorus peaksid nad võitma Pärnut ja Viljandit ning Kuressaare samadele vastastele kaotama. Sellisel juhul saaks aga otsustavaks klubide väravate vahe, mis saarlastel on enne kahte viimast vooru 33 : 47 ja Tammekal 30 : 69 ehk kahe mänguga peaksid tartlased kinni võtma 25väravalise vahe.

Kuigi Tammeka pääses viimasest kohast, siis eelistanuks Koskor veidi teistsugust stsenaariumit. „Eks ta kergendus oli, aga samas lootsime, et Pärnu võidab (Viljandit). Meie eesmärk oli, et Tulevik kaotaks, millega suudaksime nemad kinni püüda ja sellega üleminekumänge vältida,“ tunnistas 25aastane ründaja.

Tabeliseis.

Foto: Jalgpall.ee / Ekraanitõmmis