Mis saab Kristian Kullamäest?

Foto: Tiit Tamme
Korvpall
4. november 2021, 14:35

Jõesaar ja Raieste peavad koondisest eemale jääma, segadus Kristian Kullamäe tuleviku ümber

Eesti rahvuskoondise peatreener Jukka Toijala nimetas 22 korvpallurit, kes kandideerivad meeskonda novembris toimuvateks 2023. aasta maailmameistrivõistluste valikturniiri mängudeks. 

Toijalale teeb heameelt, et kõik korvpallurid, kes on terved, tahavad tulla Eesti koondist esindama.

Toijala pidas heitlust koha pärast 2022. aasta Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril osalevasse rahvusmeeskonda pingeliseks ja mängijad saavad aru, et keegi pole taganud pääset koondise kaheteistkümne liikme hulka. Novembris avaneb korvpalluritel võimalus enda taset näidata nii treenerile kui ka pöidlahoidjatele. 

Eesti koondis kohtub 25. novembril võõrsil Saksamaaga ja 28. novembril Saku Suurhallis Iisraeliga. Kodumängu piletid tulevad müüki lähipäevil. 

22 koondise kandidaadist kaheksa mängivad välisklubides kas Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias või Hispaanias. 14 Eesti – Läti korvpalliliigas kaasa tegevast kandidaadist neli on BC Kalev/Cramost, kolm KK Viimsi/Sportlandist ja Pärnu Sadamast, kaks TalTechi ja Tartu Ülikool Maks & Mooritsa meeskonnast.

Toijala sõnul on kandidaatide nimekirja lisandunud uusi mängijaid: „Hoiame Eesti parematel ja hea arenguperspektiiviga korvpalluritel tähelepanelikult silma peal. Oluline on mängijat teavitada, et kui ta seekord mingil põhjusel kutset treeningkogunemisele ei saa, siis võib tal eesmärgikindlalt harjutades avaneda võimalus tõusta edaspidi koondise kandidaadiks.“ 

Toijala külastas oktoobris Saksamaal ja Itaalias leiba teenivaid Eesti koondise kandidaate. Praegu viibib soomlasest treener sama sihiga ringreisil Hispaanias. 

„Tahan kohtuda nii juba koondist esindanud kui ka sinna kandideerivate mängijatega silmast-silma, et saada põhjalikumalt teada, kuidas neil võõrsil läheb,“ lausus Eesti rahvusmeeskonna peatreener. „Üks osa treeneritööst on anda signaal, et me ei tunne mängija vastu huvi üksnes siis, kui ees seisavad koondise turniirid, vaid ka keset klubihooaega, kui nad panevad aluse karjääri järgmistele etappidele. Hea, kui saame rahulikus õhkkonnas kohvi juua ja vestelda muustki kui korvpallist.“ 

Jukka Toijala

Foto: Martin Ahven

Samuti soovib Toijala kohtuda välisklubi peatreeneriga ja panna nii talle kui ka klubi eestvedajatele südamele: kõik korvpallurid on Eesti koondisele tähtsad. 

Kotsar ja Jõesaar on Saksamaal sobivas meeskonnas

Hamburgis vaatas Jukka Toijala sealse klubi Towersi mängu Saksamaa kõrgliigas Bayreuthiga. Ta soovis samal ajal näha tegutsemas nii Maik-Kalev Kotsarit kui ka Janari Jõesaart. Paraku viibis Covid-19 positiivse proovi andnud Jõesaar isolatsioonis. 

„Mänguväljakule naastes vigastas Janari eurosarja kohtumises hüppeliigest, seega novembris me teda koondist esindamas ei näe,“ lausus Eesti rahvusmeeskonna peatreener. 

Toijalale meeldib, kuidas teist hooaega Hamburgi meeskonnas peatreener Pedro Callese käe all mängiv 211 cm pikkune Maik-Kalev Kotsar on edenenud: „Ta täidab tähtsat rolli nii kaitses kui ka rünnakul. Maiki jaoks on nii meeskond kui ka treener väga hea.“ 

Maik-Kalev Kotsar

Foto: Teet Malsroos

Toijala sõnul sobib ka Jõesaarele praegune koduklubi Bayreuth. „Janari on koondisele väga tähtis, sest teeb musta tööd, võtab lauapalle ja oskab väljakul hästi liikuda,“ lausus ta. 

Itaalias valmistuvad eestlased arenguhüppeks

Toijala tutvus Sassaris Kaspar Treieri, Pesaros Henri Drelli ja Pistoias Joonas Riismaa käekäiguga. 

„22aastasel Kaspar Treieril on käsil kolmeaastase lepingu teine aasta,“ lausus Eesti koondise peatreener. „Gianmarco Pozzecco, kes meie mängijat Sassarisse tahtis, lahkus peatreeneri ametist. Tundub, et Kasparil on vaja võita uue peatreeneri Demis Cavina usaldus. Mäng-mängult on Kaspari osa suurenenud. Ta täidab kindlat rolli ja liigub arenguteel heas suunas. Sihikul võiks olla jõudmine paari-kolme aasta pärast algviisikusse. Kõige tähtsam on iga päev teha oma tööd nii hästi, nagu mees suudab.“

Henri Drelli koduklubis Pesaros töötab poole aasta jooksul juba kolmas peatreener. Äsja ametisse saanud Luca Bancchi juhendab ka Läti koondist.

Henri Drell

Foto: Martin Ahven

Toijala sõnul sai 21aastane eestlane Jasmin Repeša käe all juba hästi hakkama ja järgmine peatreener Aleksandar Petrović kasutas eestlast hooajaeelsetes mängudes. 

„Kahjuks Henri haigestus hooaja eel ja tema mänguaeg vähenes. Praegu tuleb tal uuele treenerile tõestada oma võimeid ja oskusi treeningutel. Henri on heas vormis ja küllap näeme paaril-kolmel nädalal, kuidas tema mänguminutid muutuvad,“ vaagis Eesti koondise peatreener 206 cm pikkuse ääremängija arenguvõimalust.  

Toijalale meeldib, kuidas 19aastast Joonas Riismaad kasutatakse Itaalia tugevuselt teises liigas osaleva Pistoia Basketi kaitsespetsialistina: „Peatreener Nicola Brienza annab tema hoolde kõige paremad viskajad ja Joonas saab nende ohjeldamisega hakkama. Rünnakul tegutseb ta kindlalt, vabaks jäädes viskab. Mängustiili põhjal võib teda pidada märksa vanemaks ja kogenumaks korvpalluriks.“ 

Toijala külastas ka U18 vanuseklassi Eesti koondisse kuulunud 17aastast Karl Markus Poomi, kes kaitseb Piemonte Campuse meeskonna värve Itaalia U19 meistrivõistlustel.  

Peatreener külastab Hispaanias nelja mängumeest

Hispaanias käib Toijala kõigepealt vaatamas Henri Veesaart Madridis, seejärel Kristian Kullamäed Burgoses, Sander Raiestet Vitorias ja Jaan Puidetit Valladolidis. Novembri valikturniiri mängudele ei kandideeri vaid Raieste.

Sander Raieste

Foto: Teet Malsroos

„Hooaja alguse mängudes kasutas Kullamäe oma võimalusi hästi, temast sai aga klubi poliitika ohver,“ lausus Eesti koondise peatreener. „Ta sõlmis lepingu eelmise peatreeneri ajal, uus peatreener Žan Tabak tõi kaasa mängijaid ja otsustab, keda kasutada. Kristian treenib korralikult, kuid koondist silmas pidades on kahju, et ei saa mängupraktikat.“

Praegu on aga Kullamäe osas üleval eriti suured küsimärgid. Nimelt on ta Hispaania liiga kodulehel Burgose klubi all märgitud kui „lahkunud mängija“. Klubi pole aga vastavat teadet veel välja saatnud.

EESTI RAHVUSMEESKONNA KANDIDAADID 

Siim-Sander Vene 
Sünniaeg: 12. november 1990 
Pikkus: 203 cm 
Klubi: Limoges CSP, Prantsusmaa 

Kaspar Treier 
Sünniaeg: 19. september 1999 
Pikkus: 204 cm 
Klubi: Polisportiva Dinamo Srl Sassari, Itaalia 

Jaan Puidet 
Sünniaeg: 4. jaanuar 1992 
Pikkus: 194 cm 
Klubi: Club Baloncesto Ciudad de Valladolid, Hispaania 

Henri Veesaar 
Sünniaeg: 28. märts 2004 
Pikkus: 209 cm 
Klubi: Real Madrid Junior, Hispaania 

Rain Veideman 
Sünniaeg: 1. oktoober 1991 
Pikkus: 194 cm 
Klubi: KK Viimsi/Sportland 

Joonas Riismaa 
Sünniaeg: 6. märts 2002 
Pikkus: 199 cm 
Klubi: A.S. Pistoia Basket 2000 Srl, Itaalia 

Kregor Hermet 
Sünniaeg: 9. juuni 1997 
Pikkus: 205 cm 
Klubi: BC Kalev/Cramo 

Rauno Nurger 
Sünniaeg: 24. november 1993 
Pikkus: 208 cm 
Klubi: BC Kalev/Cramo 

Hugo Toom 
Sünniaeg: 25. oktoober 2002 
Pikkus: 200 cm 
Klubi: Pärnu Sadam 

Rait-Riivo Laane 
Sünniaeg: 24. mai 1993 
Pikkus: 179 cm 
Klubi: KK Viimsi/Sportland 

Taavi Jurkatamm 
Sünniaeg: 10. oktoober 1997 
Pikkus: 204 cm 
Klubi: KK Viimsi/Sportland 

Siim-Markus Post 
Sünniaeg: 13. veebruar 1997 
Pikkus: 184 cm 
Klubi: Pärnu Sadam 

Hendrik Eelmäe 
Sünniaeg: 26. oktoober 2000 
Pikkus: 200 cm 
Klubi: Tartu Ülikool Maks & Moorits 

Martin Dorbek 
Sünniaeg: 21. jaanuar 1991 
Pikkus: 194 cm 
Klubi: BC Kalev/Cramo 

Kristian Kullamäe 
Sünniaeg: 25. mai 1999 
Pikkus: 194 cm 
Klubi: Hereda San Pablo Burgos, Hispaania 

Robert Valge 
Sünniaeg: 20. aprill 1997 
Pikkus: 192 cm 
Klubi: Pärnu Sadam 

Kristjan Kitsing 
Sünniaeg: 11. detsember 1990 
Pikkus: 205 cm 
Klubi: BC Kalev/Cramo 

Mikk Jurkatamm 
Sünniaeg: 18. september 2000 
Pikkus: 196 cm 
Klubi: TalTech 

Sten Sokk 
Sünniaeg: 14. veebruar 1989 
Pikkus: 184 cm 
Klubi: TalTech 

Maik-Kalev Kotsar 
Sünniaeg: 22. detsember 1996 
Pikkus: 211 cm 
Klubi: Hamburg Towers Basketball-Betreibergesellschaft mbH, Saksamaa 

Henri Drell 
Sünniaeg: 25. aprill 2000 
Pikkus: 206 cm 
Klubi: U.S Victoria Libertas Pallacanestro s.s.r.l Pesaro, Itaalia 

Märt Rosenthal 
Sünniaeg: 15. märts 1999 
Pikkus: 192 cm 
Klubi: Tartu Ülikool Maks & Moorits