Mehhiko GP ajasõidu võitis Bottas.

Foto: PA Images / Scanpix
Vormel 1
7. november 2021, 08:48

Mehhiko GP esirea hõivasid üllatuslikult Mercedesed

Mehhiko Vormel 1 MM-etapi kvalifikatsiooni võitis Mercedese piloot Valtteri Bottas, kes edestas tiimikaaslast Lewis Hamiltoni 0,145 sekundiga.

Eelnevast 11st etapist kaheksal alustas esireast Red Bulli esisõitja Max Verstappen, kes näitas teistele tagatulesid ka Mehhiko GP treeningutel. Kuid ajasõidus tõmbasid üllatuslikult pikemad kõrred Mercedese piloodid. Kui veel reedesel treeningul oli Verstappen Hamiltonist pool sekundit kiirem, siis kvalifikatsioonis jäi ta esimesena hõbenoolte selja taha.

„Kindlasti üllatasin ennast,“ ütles Bottas, kes võttis karjääri 19. ja hooaja kolmanda kvalifikatsiooni võidu. Kolmanda aja välja sõitnud Max Verstappeni kõrvalt alustab pühapäevast etappi tema tiimikaaslane Sergio Perez, ülejäänud seltskonna parim oli AlphaTauriga uhav prantslane Pierre Gasly.

Ka teiseks jäänud Hamilton nentis, et treeningute põhjal oli esiritta jõudmine ootamatu,. „Me ei arvanud, et meil on sel nädalavahetusel kiirust. Nii et esiritta jõudmine on päris eriline,“ ütles britt, kes on  Mehhiko GP võitnud kahel korral. „Nad (Red Bullid) olid ühel hetkel meist kuus kümnendikku kiiremad ja seejärel neli kümnendikku ees, kuid enne kvalifikatsiooni juhtus midagi ja leidsime kiiruse. Olen sama šokeeritud nagu te kõik, aga võtame selle vastu.“

Verstappen ei saanud ajasõidus rehve tööle, lisaks jäi otsustas faasis tema teele ette AlphaTauri piloot Yuki Tsunoda ja Perez. „Olime Q3s lihtsalt väga aeglased ja (rehvide) haarduvus oli kohutav,“ tõdes hollandlane, kelle parim ring oli Bottasest 0,350 aeglasem. „Meil oli lihtsalt kohutav kvalifikatsioon.“

Hollandlane oli märgatavalt kurjem ajasõidu ajal, kui ta tõdes raadiosides tiimile, et Yuki Tsunoda on loll idioot. Kvalifikatsioonis oli teisigi äpardujaid, nimelt peatati esimene ajasõit ligi veerand tunniks, sest stardisirgel tegi suure avarii Lance Stroll.

„Lasin kurvi natuke laiaks. Asfalt oli (ideaaltrajektoorist) väljas natuke räpane ja masin läks käest,“ kirjeldas Kanada piloot, kes ränga kokkupõrke järel käis ka arstilikus kontrollis.

Viis etappi enne hooaja lõppu juhib MM-sarja kokkuvõttes Verstappen Hamiltoni ees 12 punktiga.