Karl Roosna mängus Soomega.

Foto: Helin Potter/EKL
Käsipall
7. november 2021, 19:54

Käsipallikoondis tuli rongi alt välja ja jõudis valiksarjas play-off’i

Kui Eesti ja Gruusia käsipallikoondiste otsustavat MM-valikmängu oli järgi veel veerandtunni jagu, leidsid eestlased end nelja punktiga kaotusseisust. Kõvasti sisu, veidi õnne ja tulemus oli lõpuks siiski eestlaste jaoks positiivne 31 : 27.

MM-valiksari peeti tänavu koroonaviiruse tõttu välkturniirina Helsingis. Eesti kaotas avamängu Soomele, alistas oodatult Ühendkuningriigi ja see tähendas, et alagrupist edasipääs jäi viimase matši otsustada: kohtuti samuti britte võitnud ja Soomega viigistanud Gruusiaga.

Tasavägiselt kulgenud avapoolajal läksid grusiinid korduvalt ette ka nelja silmaga, kuid eestlased vedasid end mõttepausiks 15 : 16 kaotusseisuni. Teisel poolajal said eestlased Karl Toomi värava toel ka korraks 18 : 17 ette, kuid edasi läks keeruliseks: 19 : 19 viigiseisult avastati end kuue minutiga 19 : 23 kaotusseisust.

Martin Johannsoni ja Karl Roosna kaks väravat tõid eestlased taas viigisadamasse, Roosna järgmised kaks viisid ka 26 : 25 juhtima kuid peagi satuti taas potentsiaalsesse plindrisse: Toom ja Jürgen Rooba said napi vahega kaheminutilised karistused ja eestlased pidid mängima kahe mehega vähemuses.

Õnneks realiseerisid grusiinid vaid ühe katsetuse – kuigi 26 : 26 viigiseisul tabas nende väravavahi Zurab Tsintsadže vise eestlaste tühja värava posti.

Meie koondis jäi otsustaval hetkel lootma vanameistrile: mängu juhtimine läks kogu krempliga Mait Patraili kätte ning meie nimekaim mängija pani klassi maksma: kolm vastuseta väravat, neist viimased kaks Roosna karistuse tõttu vähemuses mängides, viisid eestlased 30 : 27 ette. Matši lõppseisu vormistas 40 sekundit enne mängu lõppu Rooba.

„Oli see alles närviline mäng, kus algusest peale tuli palju karistusi ning me ei saanud kuidagi mängurütmist kinni. Võib-olla Gruusia väsis teisel poolajal ja meil oli pisut rohkem kvaliteetseid vahetusi, mida ka kasutasime. Väiksed detailid muudavad sellises mängus palju,“ rõõmustas Eesti koondise peatreener Thomas Sivertsson. „Nii ei saanud Gruusia kaks korda tühjale väravale pihta, aga meie võitlus- ja meeskonnavaim tõusis siis esile. Kindlasti ei saa mainimata jätta Mait Patraili rolli – ta tahtis meeskonda aidata ja võttis väga suure vastutuse viimastel minutitel, nii nagu kogenud mängijad peavadki.“

Eesti parimana viskas Rooba 10 väravat. Sealjuures näitas ta oivalist resultatiivsust, sest viskas peale kokku tosin korda. Roosna lisas viis, Toom ja Patrail neli väravat.

Kellega Eesti play-off'is kohtub, selgub pärast jaanuarikuist EM-finaalturniiri.