Max Verstappen (paremal) sai stardiga hõlpsalt Valtteri Bottasest (keskel) mööda.

Foto: FLORENT GOODEN / IMAGO / SCANPIX
Vormel 1
8. november 2021, 08:35

Hamilton süüdistas Verstappeni võidus Bottast (6)

Valtteri Bottase Mehhiko GP läks totaalselt aia taha: kokkupõrge Daniel Ricciardoga avakurvis kukutas esikohalt startinud soomlase viimaste sekka ja Mercedese mees lõpetas kokkuvõttes 15. kohal. Lisaks süüdistab tiimikaaslane Lewis Hamilton Bottast ka enda tiitlirivaalile Max Verstappenile esikoha kinkimises.

Mehhiko ringrajal on stardijoonelt esimesse kurvi pikk maa, mis andis suurima eelise just kolmandana startinud Verstappenile. Erinevalt Hamiltonist sai hollandlane lähte puhtamalt rajapoolelt ja kogus Bottase tuulekotis kenasti kiirust, mis lubas esimesse kurvi siseneda liidrina. Andestamatu, arvavad Mercedese tähtsad ninad!

Lõpuks Verstappeni järel teisena lõpetanud Hamiltoni sõnul arutati starditaktika Mercedese tiimi sees üksipulgi läbi. „Kujutasin seda ilmselgelt teistmoodi ette: et Valtteri võiks saada parema stardi ja ma oleks üritanud tema tuulde pääseda,“ rääkis Hamilton peale võistlust ajakirjanikele. „Aga ilmselgelt, olin tema kõrval, mis oli hea. Seejärel katsin lihtsalt enda rajapoolt, üritasin kindlustada, et keegi ei saaks seestpoolt nõelata ehk üritasin hoida mis iganes Red Bulli, keda oma peeglites nägin, selja taga.“

Selleks Red Bulliks oli kohalike fännide ebajumal Sergio Perez, kes jõudis esimese Mehhiko sõitjana kodusel GP-l poodiumile. Verstappen, nagu mainitud, oli ametis Bottase tuules püsimisega.

Sealt ka Hamiltoni kriitika: ta eeldas et ka tiimikaaslane teeb kõik endast oleneva, et Verstappen enda selja taga hoida. „Aga ilmselgelt jättis ta Maxile ukse pärani. Max oli ideaaltrajektooril, nii et ta tegi supertöö esimesse kurvi pidurdamisel ja kuna ma olin sisekurvis ja tolmusel rajaosal, polnud mul lootustki,“ kurtis seitsmekordne maailmameister.

„Seda poleks tohtinud juhtuda,“ oli ka Mercedese tiimiboss Toto Wolff Sky Sportsi eetris Bottase osas kriitiline. Soomlast ootab Mercedese värvides veel neli võidusõitu, enne kui ta siirdub Alfa Romeo ridadesse ja Hamiltoni tiimikaaslaseks saab uuel hooajal George Russell.

Vaatamata pahandusele avakurvis on Wolff veendunud, et Mercedes poleks suutnud võidusõidu kokkuvõttes Red Bulle selja taga hoida: kuna Red Bullid said Hamiltoni kimbutada kahe masinaga, oleks nad boksitaktikaga kindlalt sotid selgeks teinud.

„Kokkuvõttes oli Lewise tiitlilootuste osas tegu kahjude minimeerimisega ja mis puutub meeskondlikku arvestust, siis Valtteri piruett esimeses kurvis oli väga valus,“ ütles Wolff.

Verstappeni edu Hamiltoni ees on MM-sarjas nüüd 19 punkti. Red Bulli kaks poodiumikohta tõid nad tiimide seas Mercedesest vaid punkti kaugusele.