Nikolajs Mazurs juhendas esmaspäeval juba Tartu Ülikooli esindusvõistkonna treeningut

Foto: TÜASK
Korvpall
8. november 2021, 13:47

Tartu Ülikool palkas vaktsiinivastase peatreeneri? (14)

Pühapäeval senise peatreeneri Toomas Kandimaa vallandanud* Tartu Ülikool Maks & Mooritsa uueks juhendajaks on 41aastane kogenud lätlane Nikolajs Mazurs, kes on viinud Riia VEFi Läti meistritiitlini, juhendanud VTB klubisid ja viimasel kahel hooajal teinud head tööd BK Ogre meeskonnaga. Viimasest vallandati lätlane seetõttu, et ta ei olnud läbinud vaktsineerimiskuuri. Tartus kavatseb mees aga süsti kätte saada, kinnitab korvpalliklubi.

„Mul on väga hea meel, et leidsime nii ruttu treeneri, kes on regiooni korvpalliga täielikult kursis. Mazursi senine karjäär on näidanud, et tal on ambitsiooni ja treeneritarkust panna erineva komplekteeritusega võistkonnad mängima ja võitma. Meie noor meeskond on aastate jooksul kõvasti tööd teinud ja mõnigi mees on siit end ka meeste koondise kandidaadiks mänginud. Nüüd on vaja see töö ka võitudeks ja medaliteks vormistada. Arvan, et Mazursi tuleks aitab sellele kaasa,“ sõnas Tartu Ülikooli Akadeemilise spordiklubi juht Gert Prants.

„Mazursiga on sõlmitud 1+1 leping, mis tähendab, et näeme teda treenerina, kes aitab täita meeskonna ambitsiooni võita Eesti-Läti liiga ja Eesti meistritiitel hiljemalt kevadel 2024, mil Tartu on Euroopa kultuuripealinn. Võtame seda teekonda samm-sammult ja loodetavasti saab uue peatreeneriga astumine veelgi kiirem,“ lisas Prants. 

Värske peatreener Nikolajs Mazurs näeb uues ametis head väljakutset. „Esmalt tahan tänada klubi selle võimaluse eest. Usun, et Tartu meeskonnal on ambitsioonid, ajalugu ja korvpallikultuur. Tartu korvpall peab tõusma taas Eesti tippu ja mulle on hea väljakutse see ülesanne koos meeskonnaga ellu viia. Annan endast parima, et meeskonnana ja organisatsioonina näidata parimat tulemust,“ sõnas Mazurs.

Eesti-Läti ühisliigas on tartlased pärast viit mängu ainsa meeskonnana võiduta.

Mazursi treenerikarjäär algas Riia VEFis, kus ta pärast nelja abitreeneriaastat juhatas peatreenerina meeskonna hooajal 2014-15 Läti meistritiitlini. Sealt liikus mees karjääriredelil edasi Venemaale: hooajal 2015-16 töötas Mazurs peatreenerina Venemaa esiliigas Moskva Dünamo meeskonnas, seejärel lühiajaliselt Gruusias Tbilisi Vitas, kust ta kutsuti VTB meeskonna Saraatovi Avtodori peatreeneriks. Samal hooajal jõudis Mazurs pärast Avtodori hooaja lõppu olla ka Kaasani Unicsis abitreener ning seejärel siirdus kaheks hooajaks Permi Parma etteotsa. Alates hooajast 2019/2020 juhendas ta BK Ogre meeskonda, kellega möödunud hooajal saavutati pronksmedalid nii Eesti-Läti liigas kui ka Läti meistrivõistlustel.

Mazurs on juhendanud ka Läti noortekoondiseid ning möödunud suvel mängis tema käe all Läti U19 koondis.

Alles paar nädalat tagasi vabastas BK Ogre Mazursi ametist seoses tegemata koroonavaktsiiniga. Portaal Sportacentrs.com kirjutas toona, et Mazurs on koroonavaktsiini vastane, kes ei kavatsegi end süstida lasta.

Tartu Ülikooli pressiteate kohaselt: „enne Tartusse tulemist on küsimus lahendatud ning Mazurs on läbinud kõik protseduurid, et olla valmis treeneritööks.“ Mida see keerukalt sõnastatul lause tähendab?

Spordiklubi kommunikatsioonijuht Ivo Hunt selgitas Õhtulehele, et profispordis on lubatud ka vaktsineerimata isikute osalemine, kui neid regulaarselt testitakse, ja esialgu juhendabki Mazurs meeskond nõnda. Juba sel nädalal, äkki homme-ülehomme, peaks lätlane aga kätte saama ka ühedoosilise Jansseni vaktsiinisüsti, lubas Hunt.

Mazurs tegi esmaspäeva hommikul juba meeskonnaga esimese treeningu ning juhuse tahtel on asjad kujunenud nii, et oma debüüdi Tartu meeskonna peatreenerina teeb ta laupäeval, 13. novembril oma endise koduklubi BK Ogre vastu. Mäng algab Ogre spordihoones kell 15.00.

*Ametlikult mindi lahku poolte kokkuleppel, aga seda tuleb võtta kui sõnakõlksu.