Merike Anderson.

Foto: Martin Ahven
Korvpall
12. november 2021, 13:59

Merike Anderson peab lahkumismängu Eesti korvpallikoondises

Pühapäeval, 14. novembril kell 18.00 rivistub Merike Anderson Eesti rahvuskoondise särki kandes viimast korda väljakule. 39aastane sportlane teavitas naiskonnakaaslasi otsusest Eesti koondise au kaitsmisega lõpparve teha täna Portugalis hommikusöögilauas.

Anderson tunnistas, et otsuse langetamine oli emotsionaalselt raske. „Ka praegu on raske, aga ühel hetkel peab otsuse tegema,“ rääkis Anderson telefoniintervjuus ja võis aimata, et nende sõnade lausumine äratas temas nostalgilist kurbust.

Nii palju ilusaid hetki koondisekaaslastega mängitud mängudest ja veedetud ajast veereb teenekal korvpalluril silme eest läbi: „Iga koondise võistlusreis on olnud äge! Kõikidel aastatel on võistkonnas olnud lahe seltskond, kus on leidunud nii naljategijaid kui ka tõsisema olekuga mängijaid.“

Debüüdi sinimustvalgete võistkonna värve kaitstes tegi Anderson spordibiograafilise leksikoni järgi paarkümmend aastat tagasi. Ta ütles, et esimene koondisemäng võis olla isegi varem, juba keskkoolitüdrukuna peatreener Kersti Sireli käe all.

Kersti Sirelit peab Anderson õpetajaks ja kasvatajaks: „Ta oli nagu teine ema. Teen tema ees suure kummarduse. Elle Lapp, mu treener Tartu korvpallikoolis, rääkis heale sõbrannale Kerstile, et tal on grupis tore tüdruk, ja siis hakkasin 11. klassi õpilasena käima nädalavahetustel Tallinnas pedagoogilise instituudi naiskonnaga harjutamas.“

Anderson kuulab Kersti Sireli nõuandeid väga tähelepanelikult: „Müts maha tema ees! Ta oskab väga hästi ja ilusasti öelda.“

Valmistumine treeneri ametiks

Andersoni esimene treener Tartu korvpallikoolis oli Iivi Kaljuvee. Koondises juhendasid teda pikemat aega Kersti Sirel ja Jaanus Levkoi. Janne Schasminiga seob Merikest ühise vankri vedamine nii väljakul kui ka suhe, kus üks on peatreener ja teine mängija. Tallinna Ülikooli naiskonnas hobi korras korvpallijumala teenimist jätkates juhendab teda samuti Schasmin.

Andersoni teenistusleht profikorvpallurina on pikk. Enda sõnul veetis ta mängijakarjääri paremad aastad Venemaal ja Prantsusmaal, seejärel jõudis Belgia liiga naiskonnaga Braine Castors Euroopa klubikorvpalli koorekihti.

Viimati saadetud sõnumis kirjutas Kersti Sirel pikaajalisele teekaaslasele – ega elu seisma jää!

Anderson valmistub õpetaja jälgedes treeneri ametiks. Teooria osa on ta juba läbinud, praktilise eksami pidi tegema neljapäeval, kuid siis esindas ta Eesti koondist Euroopa meistrivõistluste valikturniiri mängus Portugalis.

3x3 korvpalli Eesti võistkonna ees jätab Anderson ukse irvakile. 3x3 korvpalli rahvusvaheliselt võistluselt pärineb tema auhinnakogu särav medal, Euroopa mängude hõbe, naiskonnakaaslased olid Kadri-Ann Lass, Annika Köster ja Janne Pulk.

Anderson loodab, et noorem põlvkond viib Eesti naiste korvpalli paremale järjele: „Nad õpivad ja harjuvad suuremate nõudmistega, läheb ilmselt paar-kolm aastat aega. Võib-olla tulen koondise juurde tagasi abitreenerina või peatreenerina, ei tea, mis elu toob.“

Ent eeloleval pühapäeval pingutab Anderson veel üheskoos naiskonnakaaslastega selle heaks, et pidada Tallinna tehnikaülikooli spordihoones võitluslik mäng Suurbritannia koondisega 2023. aasta Euroopa meistrivõistluste valikturniiril.