Julia Hawkins.

Foto: Brit Huckabay / NSGA via AP / Scanpix
Kergejõustik
13. november 2021, 11:48

VIDEO | Purunes naiste 105+ vanuseklassi 100 meetri maailmarekord. „Oleksin tahtnud joosta alla minuti!" (2)

Millal plaanid Sina sprinteriks hakata? Julia Hawkins otsustas seda teha pärast 100. sünnipäeva. Nüüd uuendab ta järjest maailmarekordeid.

Hawkins võistles pühapäeval Louisiana seeniorite mängudel ja sai enda nimele 105+ vanuseklassi 100 meetri maailmarekordi. Aeg oli küll ajalooliselt hea, ent Hawkins on pettunud ja ootab juba uusi võistluseid.

„Oli imeline näha, et nii palju pereliikmeid ja sõpru oli kohale tulnud, aga ma tahtsin joosta alla minuti!“ kurtis 105aastane Hawkins pärast võistlust The Guardiani vahendusel. Hawkinsi ametlikuks ajaks mõõdeti 1.02.95. Kui keegi mainis sprinterile, et kas talle ei paku siis rõõmu tõsiasi, et ta jooksis oma vanusest kiiremini, oli Hawkinsi vastus nobe: „Ei.“

Enne pensionile jäämist õpetajana töötanud Hawkinsil on spordivaim sees olnud juba aastakümneid. Seeniorite võistlustest hakkas ta osa võtma 80aastaselt ja esialgu võitis ta kuldmedaleid rattaspordis. Paraku tuli ala vahetada, sest „seal polnud enam kellegagi võistelda“. 100aastaselt hakkas ta sprinteriks ja neli aastat tagasi jooksis ta 100+ vanuseklassi maailmarekordi, kui sai ajaks 39,62. Septembris jooksis Diane Friedman selle üle ning Hawkins võttis ette uue vanuseklassi.

„Ma armastan joosta ja olla teistele inspiratsiooniks. Tahan joosta nii kaua kui vähegi suudan. Kui soovite olla vananedes terved ja õnnelikud, siis tuleb olla aktiivne,“ kuulutas Hawkins.

Sel aastal on 100 meetri jooksus olnud tõsine rekordite sadu. Augustis jooksis jaapanlane Hiroo Tanaka 90+ meeste vanuseklassi uueks tippmargiks 16,69. Austraalia naine Julie Brins seadis 55+ vanuseklassis rekordiks 12,24. 80+ naiste uueks maailmarekordiks sai ameeriklanna Kathy Bergeni 16,26. Bergeni nimel on ka kõrgushüppe, 60 meetri ja 200 meetri maailmarekordid.