Karolína Plíšková (paremal) aitas Anett Kontaveiti alagrupi võiduni.

Foto: Francisco Guasco / EPA / Scanpix
Tennis
15. november 2021, 00:51

Kontaveit kindlustas juba enne väljakule tulemist alagrupi esikoha (1)

Mängupäev WTA aastalõputurniiril algas kahe tšehhitari lahinguga: maailma neljas reket Karolína Plíšková alistas rahvuskaaslasest WTA edetabeli kolmanda Barbora Krejčíková. Ühtlasi sai selgeks Anett Kontaveiti saatus alagrupi kokkuvõttes – ja seda veel enne seda, kui eestlanna ise väljakule tuleb!

Plíšková jaoks algas kohtumine Krejčíková samamoodi kui lõppes eelmine matš Kontaveitiga: ta kaotas seti nulliga. 27 minuti jooksul võitis ta kõigest 11 punkti, millest kolm olid vastase lihtvead. Edasi läks aga lahinguks: peaaegu tund väldanud teises setis jäi Plíšková esmalt murdega taha, kuid võitis lõpuks 6 : 4. Kolmandaski setis pidi ta teel 6 : 4 võiduni päästma kolm murdepalli.

Tšehhide omavahelise lahingu tulemus tähendab, et Mehhiko aja järgi õhtul peetavas matšis Anett Kontaveiti (WTA 8.) ja Garbiñe Muguruza (WTA 5.) vahel pole meie piiga vaatevinklist kaalul enam suurt miskit*. Kontaveitile on kindlustatud alagrupi esikoht.

Süüdi on aastalõputurniiri viigimurdmisreeglid. Kui kaks tennisisti lõpetavad alagrupi sama seisu peal, saab määravaks omavahelise mängu tulemus. Kolmekesi hakatakse aga vaatama võidetud-kaotatud settide suhet.

Kontaveit on mõlemad senised matšid võitnud kahes setis ehk isegi kui ta jääks Muguruzale alla, oleks võidetud-kaotatud settide suhe neli kahele või kolmele. Plíšková on enda kaks võitu saanud kolmesetilistes matšides eks settide suhe on neli neljale ja Muguruzal oleks see võidu korral viis kolmele või neljale. See tähendab, et isegi halvima kaotuse korral oleks Kontaveit alagrupi võitja.

Teise alagrupi võitnud Paula Badosa (WTA 10.) vastaseks poolfinaalis saab seega Kontaveiti võidu korral Plíšková, Muguruza edu puhul näeksime aga hispaanlannade omavahelist lahingut.

Kontaveit jääb oma poolfinaalivastast ootama esmaspäevasest madinast Arõna Sabalenka (WTA 2.) ja Maria Sakkari (WTA 6.) vahel.

*Nii palju siiski mängus on, et võitja teenib 95 000 eurot auhinnarahana. Lisaks tähendaks Muguruza võit, et Kontaveit ei saa järgmises WTA edetabelis temast kõrgemale tõusta. Muidu võib eestlanna unistada aga veel maailma viiendaks reketiks kerkimisest.