Bobby Kotick

Foto: Activision Blizzard Inc (Reuters/Scanpix)
Esport
17. november 2021, 13:32

Activision-Blizzardi skandaali uued paljastused: kompanii juht pühkis probleeme teadlikult vaiba alla

Käesoleva aasta suvel jõudis avalikkuse ette kohtuasi, mille sisu paljastas armastatud mängustuudio kappides pesitsevad luukered. Suurimateks probleemideks olid toksiline töökultuur ning lokkav ahistamine ja seksism. Värske raporti kohaselt oli kompanii pealik, Activision Blizzardi tegevjuht Bobby Kotick asjadest teadlik, ent ei teinud midagi selle takistamiseks.

Mis veelgi enam, väidetavalt tegeles ka Kotick ahistamise, ähvardamise ning kõige selle hilisema kinnimätsimisega. The Wall Street Journali värskest raportist selgub, et Kotick oli teadlik mitmest ahistamis- ning ka ühest vägistamisjuhtumist. Paljudel juhtudel lahendati kaebused kohtuväliselt.

Täpselt sama kehtivat ka Koticku enda kohta. Väidetavalt on ka Kotickut ahistamises süüdistatud, lisaks olla ta saatnud ohvrile ähvardusi. Ka need juhtumid lahenesid enne kohtusse jõudmist. Ükski juhtumitest ei jõudnud firma juhtkonnani.

Tänavuse suvise skandaali valguses saadeti firmasiseselt laiali e-mail, milles üritati toonaseid süüdistusi kahtluse alla seada ja pisendada. Avalikkuseni jõudnud kiri sai niivõrd karmi kriitika osaliseks, et Bobby Kotick isiklikult saatis välja uue kirja, milles vabandas eelmise eest. WSJ raportist selgub aga, et kuigi esialgne kiri saadeti skandaalse Fran Townsendi poolt, oli kirja koostajaks peamiselt Kotick ise. Hilisemas vabanduses ta seda muidugi ei märkinud.

Grupp Activision Blizzardi töötajaid protestisid 16. novembril juhtkonna vastu. Samuti nõutakse Bobby Koticku tagasiastumist firma tegevjuhi kohalt. Activision Blizzardi juhtkond on aga Kotickule avalikult toetust avaldanud.

Suvise skandaali tulemusena pani Blizzardi toonane juht J. Allen Brack ameti maha ning lahkus kompaniist. Tema kohustused võtsid üles Mike Ybarra ja Jen Oneal. Naine loobus ametikohast kolm kuud hiljem. WSJ sõnul teatas Oneal vaid kuu aega peale tööle asumist kompaniile, et ta on sattunud ahistamise ohvriks, et tema palganumber on Ybarra omast väiksem ning et ta soovib ametist lahkuda.

Activision on WSJ raportit ametlikult kommenteerinud, öeldes, et nad on selles pettunud ning see esitab Kotickust väära ülevaate.