Sebastien Ogier (vasakul) ja kaardilugeja Julien Ingrassia on tänasest alates kaheksakordsed autoralli maailmameistrid.

Foto: AFP / SCANPIX
WRC
21. november 2021, 14:18

Sébastien Ogier on kaheksakordne maailmameister! (6)

Sébastien Ogier on tänasest alates kaheksakordne autoralli maailmameister. Ta võitis Monza ralli ja edestas Elfyn Evansit hooaja kokkuvõttes 23 punktiga.

Evans ja Ogier pidasid Monzas suurema osa ajast esikoha nimel pingelist lahingut, kuid tiitliheitluses olid ohjad algusest lõpuni kindlalt prantslase haardes, sest ülejäänud mehed püsisid neist turvalises kauguses. Kogu nädalalõpu vahest ärevaim moment juhtus täna hommikul 14. kiiruskatsel, kus Ogier sõitis parema küljega vastu betoonplokki, kuid auto ja rehv jäid napilt terveks.

Kuivõrd Evans suretas oma masina 15. katsel kaks korda välja, jäi Ogier'le punktikatsel vaid turvalise vormistamise vaev. Toyota meeste järel saavutas Monzas kolmanda koha hispaanlane Dani Sordo.

MMi punktitabel: 1. Ogier 231, 2. Evans 205, 3. Thierry Neuville (Hyundai) 176, 4. Kalle Rovanperä (Toyota) 142, 5. Ott Tänak (Hyundai) 128.

Ogier on rallimaailma peaaegu ainuisikuliselt valitsenud aastast 2013, mil ta võitis oma esimese tiitli. Järgnenud aastatel on ta sarja kokkuvõttes alistunud vaid korra, aastal 2019 Ott Tänakule.

Ralli lõppseis (allikas: ewrc-results.com)

14:18

JA SEE ON TEHTUD! Sebastien Ogier on Monza ralli võitjana finišis ning võis Toyota Yarise katusel hakata tähistama karjääri kaheksandat MM-tiitlit! Võimas saavutus!

Ogier' ei suutnudki pärast lähedaste kallistamist ja mõneminutilist hõiskamist WRC otse-eetris suurt midagi öelda, vaid suunas tähelepanu kaardilugeja Julien Ingrassiale. Äkitselt hakkas meestel kiire ja nad pugesid autosse ning kiirustasid minema.

Punktikatse tulemused:

13:44

Selle hooaja viimane katse on alanud! Ogier'd lahutab 8. MM-tiitlist 14,62 katsekilomeetrit.

11:52

Punktikatse, mis on äsja sõidetud katse kordus, algab kell 13.18.

11:50

Ralli üldseis enne viimast katset:

11:50

Evans suretas katsel kaks korda auto välja ning kaotas üksjagu aega. Ogier seevastu sõitis väga turvaliselt, kuid oli ikkagi waleslasest 7,1 sekundit kiirem. Üks katse lahutab prantslast karjääri 8. MM-tiitlist!

15. katse tulemused:

11:36

Katsuta lõpetas 15. katse sellise autoga:

11:33

Oh heldeke! Katsuta jäi ühes olukorras pidurdamisega hiljaks ja sõitis endal vasaku esimese ratta kõveraks, aga lonkas kuidagimoodi kolmega 15. katse finišisse ning kaotas Suninenile 57,3 sekundit.

Katsuta finišis: „Loll viga!“

Kas ta jõuab masina punktikatseks 15 minutiga korda teha, ei osanud jaapanlane ütelda.

10:02

Tagajärg on selline. Vedas, tõesti vedas, et rehv terveks jäi. Ühtlasi oli see hea meeldetuletus, et rallis võib tõepoolest viimase meetrini kõike juhtuda ning Ogier' 8. MM-tiitlit ei maksa veel kirikus maha kuulutada.

10:00

Efektne foto Ogier' napikast eelmisel katsel:

09:29

Järgmine katse algab kell 11.08.

09:25

Ralli üldseis pärast 14. katset:

09:24

Oi-oi! Ogier tahtis asja veel vägisi põnevaks ajada ja sõitis katsel parema esimese küljega vastu betoonplokki, kuid auto ja rehv jäid imekombel terveks ning aeg tuli Evansiga võrdne.

Ogier'l polnud katse lõpus suurt midagi öelda: „Väga lihtne on millelegi pihta sõita.“

14. katse tulemused:

08:28

Tere kaunist pühapäeva hommikut!

MM-hooaega on jäänud veel kolme kiiruskatse jagu, neist esimene algab kell 8.48. Kui Ogier auto vastu peab ja mees ise ootamatult ei eksi, siis on prantslane pärastlõunaks kaheksakordne maailmameister.

22:04
19:21

Georg Linnamäe kaotas kiirematele R5 masinatele taas üle kümne sekundi. „See on mu teine asfaldiralli, praegu iga kurv õpetab mind. Naudin, aga samas on kõik väga keeruline,“ tunnistas Volkswagen Polot rooliv eestlane ausalt.

19:16

13. kiiruskatsel võtsid kaksikvõidu Hyundaid.

Kokkuvõttes on kaksikjuhtimine Toyotadel.

19:14

Evans kaotas Sordole 2,4 sekundiga. Ralli liidriks tõusis taas Ogier, kuid kaht Toyota piloodi lahutab vaid pool sekundit. „Nähtavus oli keeruline, pidurdasin paaris kohas liiga vara. Kuid üldjoontes kõik okei,“ sõnas Evans. Kas eesmärk on ralli võit? „See oli eesmärk juba enne siia tulekut!“

19:12

Sebastien Ogier kaotas Sordole 1,6 sekundiga, sealjuures enamik kaotust tuli kiiruskatse lõpuosas. „Ausalt… ma ei tea, plaan polnud liidrikohta tagasi võtta. Oli parem kui esimesel läbimisel, kui ma väga ei tunnetanud autot ja väga ei vajutanud. Võib-olla tuleb vahe uutest rehvidest,“ lausus prantslane.

19:08

Neuville jäi kiiruskatsel Sordole alla 0,5 sekundiga, kokkuvõttes on meeste vahe ligi 20 sekundit. „Ausalt öeldes sõitsin puhtalt. Kui Dani ei tee vigu, siis on teda võimatu püüda. Naudin lihtsalt sõitmist,“ selgitas belglane.

19:06

Ehkki Solberg enda sõnul võttis räigeid riske ja tuli gaas põhjas, siis Sordo oli temast 2,5 sekundit kiiirem. „Üsna okei, kruusaosa oli puhtam. Ma ei taha teha vigu. Kõik on võimalik, aga liidritega on vahe 30 sekundit ja pean eelkõige apse vältima,“ tunnistas ajaga 9.10,7 finišisse jõudnud hispaanlane, et unistab veel ralli esikohast.

Loe rohkem