Kregor Zirk Tokyo olümpial.

Foto: Karli Saul
Ujumine
19. november 2021, 08:25

VIDEO | Klubile vägeva punktisaagi toonud Kregor Zirk purustas Hollandis taas Eesti rekordi

Hollandis rahvusvahelise ujumisliiga (ISL) poolfinaalis Energy Standardit esindav Kregor Zirk püstitas neljapäeval 400 meetri kroolis Eesti rekordi.

„Eile õhtul algas Energy Standardi jaoks play-off’de teine matš, kus oleme vastamisi Toronto Titansi, DC Tridenti ja Aqua Centursionsitega,“ kirjutas 22aastane sportlane oma Facebooki leheküljel. „Tundub, et see on meile lihtne kohtumine, aga tegelikult on Energy tiimis veel vähem mehi kui nädal tagasi. Kuna võistkonda lisandus üks koroonapositiivne nädala algul, siis oleme stardis kõigest 11 mehega, kuigi peaks olema 14.

Sellegipoolest alustasime esimest võistluspäeva väga heade tulemustega ning juhime lahingut Toronto tiimi ees 62 punktiga. Minu õhtu algas 4 x 100 meetri vabalt teateujumisega, kus mul õnnestus esimeses vahetuses ujuda enda hooaja tippmark 48,08. Tulime koos James Guy, Ben Proudi ja Travis Mahoneyga kuuendaks.

Napilt 25 minutit hiljem olin stardis oma meelisalal, milleks on 400 meetrit vabalt. Nagu alati, oli ka seekord eesmärk olla 100 meetri pöördes esimene ning võtta checkpoint punktid. Eile proovisin lisaks sellele veel omakorda jackpoti võtta, mis on 100 meetri peal 1,80 sekundit. Mul õnnestus „varastada“ kolme teise ujuja saagid ja seega suutsin kokku korjata 12 punkti (6+3+2+1) selleks hetkeks.

Sealt edasi üritasin koheselt rohkem pingutada ning hoida konkurendid enda taga. Distantsi teine pool tuli raskelt ja ma lõpetasin ujumise kolmandana ajaga 3.40,95, mis on minu nädal varem püstitatud Eesti rekordist 0,18 sekundi võrra kiirem. Finišis kirjutati minu nime taha 18 punkti, mis oli üks punkt rohkem kui Toronto Titansi tiimil kokku.

See näitab, kui oluline on koguda targalt punkte, mitte ainult võidu peale ujuda. Samal hetkel on mul kahju lugeda, kuidas enamik ajalehed kirjutavad, kui kiiresti ma ujusin ja mis koha ma sain, kuid mitte sellest, et olin ülekaalukalt kõige rohkem punkte teeninud ujuja. Reaalsus on see, et ISLi formaat ongi erinev tavavõistlusega võrreldes ning võimalikult paljude punktide toomine tiimile on alati prioriteet, isegi kui lõppaeg kannatab. Ühesõnaga, Eesti rekordi püstitamine on tore, aga minu jaoks oli mitu korda olulisem tuua need 18 punkti. Viimase kahe nädala tulemused on minust teinud selle ala paremuselt teise ujuja kogu ISLis.

Näiteks leiame sellest nimekirjast kõik Tokyo olümpia 200 meetri vabaujumise medalistid (Thomas Dean, Duncan Scott ja Fernando Scheffer) ning lisaks 400 meetri kompleksujumise pronksmedalisti Brendon Smithi.

Kaks nädalat tagasi lõppenud lühiraja EMil tuli 400 meetri vabaujumises võitjaks Luc Kroon ning tema järel lõpetas teisena Matteo Ciampi ja mais toimunud pikaraja EMil võitis Martin Maljutin nii 200 meetri kui ka 400 meetri vabaujumises kuldmedali. Need tulemused räägivad enda eest ise.

Pärast edukat päeva olen selle matši paremuselt viies enim punkte teeninud meesujuja kõikide võistkondade vahel. Täna õhtul on mul kavas 200 meetrit liblikat ning 200 meetrit vabalt. Võistlused algavad kell 20.00 Eesti aja järgi.“

Vaata, kuidas Kregor Zirk ujus Eesti rekordi.