JeQuan Lewis.

Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
20. november 2021, 20:58

Eesti kahe parima korvpalliklubi lahingus jäi peale Kalev/Cramo. Reinbok: meil on rünnak kännu taga kinni

Eesti-Läti liigas toimus eestlaste osalusel neli lahingut, kus võidud said kirja valitsev meister Kalev/Cramo ja Viimsi/Sportland.

Eesti-Läti liigas olid hooaja alguses edukaimad maarjamaa klubid Kalev/Cramo ja TalTech/Optibet, kes mõlemad olid laupäeva eel kaotanud vaid ühe matši. Laupäeval läksid kaks meeskonda omavahel vastamisi TalTechi spordihoones. Esimene poolaeg oli suurele mängule kohane, kui avaveerandi võitsid külalised kuue punktiga, aga puhkama läks Kalev/Cramo napis 32 : 31 eduseisus.

Kuid kolmandal veerandil tegi Kalev/Cramo nelja ameeriklase eestvedamisel sotid selgeks, kui nad lasid vastasel visata vaid 10 silma ja ise panid 26. TalTechi peatreener Alar Varrak tunnustas valitsevad Eesti meistrit. „Nad tapsid meid kaitsega ära ja me ei leidnud rütmi. Isegi kui olime vabad, panime mööda. Nad said poolkiireid rünnakuid, leidsid enesekindluse ja vahe vaikselt libises. Me ei tulnudki mängu tagasi. Need 15 minutit nad domineerisid, siin ei saa pead liiva alla peita,“ rääkis juhendaja kohtumise järel Delfi otseülekandes.

71 : 53 päädinud mängus vedasid võitjaid JeQuan Lewis ja Silas Melson, kelle arvele jäi vastavalt 20 ja 18 punkti. TalTechi parim oli Mikk Jurkatamm, kes viskas 17 silma, võttis maha 6 lauapalli ning andis 3 korvisöötu.

Kuigi Kalev/Cramo andis koondisemängude eel puhkus tsentrile Rauno Nurgerile, siis nad võitsid lauavõitluse 52 : 38 (ründelauad 14 : 7). Varrakult uuriti, kas lühikese koosseisuga meeskond otsib endale korvi alla lisajõudu. „(Karl Andres Matute) Perner, (Toomas) Raadik ja (Oliver) Metsalu on üle ootuste hästi hakkama saanud. Meie teadsime nende taset, aga teised mitte. Mängimegi teistmoodi ja teise stiiliga kui klassikalise tsentriga seda teeksime,“ vihjas Varrak tõigale, et TalTech loobib üsna palju kaugelt. Ka Kalev/Cramo vastu võeti 38 kolmest ja 25 kahepunktiviset. 

„Praegu otsime raha, mitte mängijat. Kui Exceli tabelid jooksevad plussi, siis saame hakata rääkima. Osadele agentidele olen öelnud, et võib-olla kunagi tulevikus,“ tunnistas peatreener, et keskmängija hankimine jääb suuresti finantside taha.

Kalev/Cramo abitreener Indrek Reinbok ütles kohtumise järel, et ta pole avapoolaja mängupildiga kuigi rahul. „Täna panime eesmärgiks teistsuguse ja agressiivse kaitse. Nüansid vahetasime ära, kuid esimesel poolajal tegime kommunikatsioonis vigu. Korraks asi toimis, aga siis tuli minut, kus lasime TalTechi mängu tagasi. Teine poolaeg oli vähe soliidsem,“ rääkis Reinbok, kelle sõnul on probleemid mujal. 

„Praegu on meil rünnak kännu taga kinni. Esimesel poolajal TalTech nahaalselt seisis kolme sekundi alas, aga me ei pannud viskeid ära. Meil on vaja peast mingid asjad välja saada ja enesekindlalt tegutseda,“ analüüsis ta. 

Pärnu ja Rapla said lätlastelt tappa, Viimsi võitis

Õhtu teised mängud oli Eesti ja Läti klubide vastasseisud. Viimastel nädalatel oma suurimast korvikütist Kasey Hillist ja talendikast Hugo Toomist ilma jäänud Pärnu Sadam jäi Läti parima meeskonna Riia VEFi vastu juba teise veerandaja alguses 19punktilisse kaotusseisu. Aga kodumeeskond näitas oma sisu, sest võimsalt ründelauas rassinud pärnakad jõudsid kolmandal veerandil 58 : 58 viigini

Kuid peagi läks VEF taas eest ning Pärnut lähemale kui kolm silma enam ei lastud. 77 : 80 kaotusmängus viskas Mihkel Kirves 15 ning Andris Misters ja Artur Konontsuk 14 punkti. Pärnakad võtsid kohtumises lausa 21 ründelauda, millest 5 Konontsuk. VEFi vedasid leegionärid Devondrick Walker ja Jalen Riley, kelle arvele jäi vastavalt 17 ja 15 sanga.

Rapla Avis Utilitas näitas kodusaalis hambaid liigat täiseduga juhtivale Ventspilsile, kui poolaja kaotasid nad 48 : 54 ning veel kolmandal veerandil püsis vahe viie silma ringis. Neljandal veerandil rebis Ventspils siiski otsustavalt lahti ning võitis matši 94 : 82. Külaliste parimana tõi Arturs Ausejs 25 punkti, Rapla poolt vastas samaga Demajeo Willie Wiggins.

Viimsi/Sportland kaotas võõrsil Valmiera vastu poolaja 42 : 44, tasavägiselt kulgenud mängus oli veel minut enne lõpuvilet tablool 76 : 76 viik. Kuid seejärel eksisid lätlased järjepanu visetel, Viimsi poolelt panid Devin Lee Harris ja Rain Veideman vabavisked kotti ning liiga uustulnuk võitis matši 81 : 76.

Ilma Itaaliasse lahkunud Karl Johan Lipsuta mänginud Viimsi poolel viskas Ronalds Zakis 19, Harris ja Taavi Jurkatamm 15 ning Veideman 14 silma. Valmiera parim oli möödunud hooajal Kalev/Cramot esindanud Janis Kaufmanis 14 punktiga.

Liiga troonib kaotuseta jätkav Ventspils. Üks kaotus on kirjas Riia VEFil ja Kalev/Cramol, kuid esimene on pidanud kümme ja teine kuus matši.