51. Tallinna Mõõga naiskonnaturniir.

Foto: Martin Ahven
Vehklemine
21. november 2021, 13:20

GALERII | Veerandfinaalis Venemaale kaotanud Eesti epeenaiskond lõpetas Tallinna Mõõga viiendana (6)

Pärast Tokyo olümpiamängudel võidetud naiskondlikku kuldmedalit, tulevad meie epeepiigad esimest korda taas rajale. Kodusel Tallinna Mõõgal on Katrina Lehise, Julia Beljajeva, Erika Kirpu ja Irina Embrichi vastaseks veerandfinaalis venelannad.

Avamatšis kohtus Eesti nelik rumeenlannadega. Kui turniiril kolmandana asetatud eestlannad olid avaringis vabad, siis Rumeenia epeeneiud pidid seal madistama Ühendkuningriigiga. Pingeliseks too matš siiski ei kujunenud: otsustava edu võtsid rumeenlannad sisse viiendas minimatšis (21 : 12) ja nende võit tuli lõpuks numbritega 45 : 32.

See tähendas, et vastased olid end juba soojaks vehelnud. Nagu eestlastel tavaks, kulus meie piigadel aga aega, et heitlusesse sisse elada. Nõnda näitas tabloo pärast Kirpu ja Beljajeva esimesi minimatše küllaltki nukrat seisu: 1 : 6, kusjuures üks passiivsuspunkt läks ka peatreener Kaido Kaaberma kapsaaeda, kes Beljajevat täis tiksuva kella eest ei hoiatanud.

Lehis sai vahe ühe võtta vähemaks. Beljajeva samuti, Kirpu hoidis seisu: 15 : 18. Kuniks individuaalne olümpiapronks Lehis enda teises minimatšis asja kätte võttis ja korraks ka 21 : 21 viigiseisu majja tõi. Viimaste sekundite rünnak läks aga luhta ja andis rumaanlannadele viimaseks kolmeks heitluseks minimaalse edu 22 : 21.

Beljajeva kõrbes enda heitluses Bianca Benea vastu korralikult – vastane sai kolm vastuseta torget ja kogu eelneva 20 minutiga nähtud vaev läks luhta. 21 : 25 meie poolt vaadates.

Lehise kord päästa, mis päästa annab. Esimeseks torkeks kulus 29 sekundit. Teiseks 40. Kolmandaks 13. Kui Lehise viimasest minimatšist oli möödas 1.40, näitas tabloo juba 25 : 25 viigiseisu! Rumeenlanna Alexandra Predescu läks juba uisapäisa rünnakule, langes seda tehes Lehise ees põlvili ja eestlannal jäi üle vaid ta läbi torgata. Neljapunktilisest kaotusseisust tegi Lehis 28 : 26 edu!

Ankrunaise roll jäi avamatšis laupäevasel individuaalsel finaalturniiril ainsa Eesti vehklejana kolmandasse ringi jõudnud Kirpu kanda. Rumeenlannad saatsid ta vastu neljanda vehkleja Amalia Tatarani, kes jäi viimase minuti eel veel ühe täiendava torkega taha. Edasi oli küsimus juba uisapäisa ründamises ja Kirpu kaitses need hetked kenasti ära. Matši võit tuli lõpuks 40 : 36.

Valus kaotus

Veerandfinaalis kohtusid eestlannad Venemaaga, kelle lahing Kanadaga 16 parema seas venis pikaks ja pingeliseks, mistõttu tulid vastased Eesti vastu tunduvalt napima puhkeaja pealt. Siiski ei takistanud see neil initsiatiivi haaramast: juhiti teisest minimatšist saati ning eriti sandiks läks Eesti naiskonna seis Kirpu teise rajal käimisega. Violetta Kolobova torkas meie vehkleja põhjalikult läbi ning kahepunktilisest kaotusest sai 11 : 20 mahajäämus.

Taas oli see Lehis, kes hakkas eestlannasid duelli tagasi tooma: tema teises minimatšis vähenes vahe kolme punkti võrra, sealjuures ründas ta viimastel sekunditel imenapilt mööda ja sealt sai silma Venemaa. Oleksid ja poleksid, aga selle torke õnnestumine võinuks matši käiku kardinaalselt muuta.

Viimastes minimatšides koperdas Kolobova otsa Beljajeva: vahepeal veel kaks silma maha saanud eksmaailmameister lasi vastasel teha kolm torget järjest, kuid viimane sõna jäi siiski talle: Kirpu läks viimast korda rajale 24 : 30 seisult.

Kahe viimases minimatšis korralikult läbi tuuseldatud naise lahingus alistas Kirpu Tatjana Andrjušina. Kuuepunktilisest vahest viilis ta maha kaks: võinuks olla ka neli, aga taas oli see viimane torge eestlanna rünnakul, mis kuulus lõpuks vastastele.

Seega jäi veerandfinaali päästmine seekord viimase vahetuse enda õlule saanud Lehise õlule. Kolm minutit, neli punkti. Või siis 2.14 ja kuus, sest esimesed kaks torget sai Aizanat Murtazajeva.

Mäekõrgune ülesanne, milleni Lehis seekord ei küündinud. Kaks torget küll esialgu tuli, neist üks Murazajeva kummaliselt rünnakult poolteist minutit enne matši lõppu, kuid edasi sai venelanna kenasti kaitses hakkama ja noppis vasturünnakul Lehise ära. Eesti kaotusnumbrid olid lõpuks 34 : 43.

Järgmises kahes matšis alistas Eesti esmalt lisaajal otsustava torkega Prantsusmaa 37 : 36 ning oli seejärjel kindlalt 45 : 35 üle Šveitsist. Turniiri kokkuvõttes jäid eestlannad seega viiendaks.